Είδαμε τα 39 σκαλοπάτια του Χίτσκοκ και γελάσαμε πολύ!

Τέσσερις ηθοποιοί σε 130 ρόλους μέσα σε δύο ώρες. Παιχνίδι με το φως, τον ήχο. Μυστήριο μέχρι το τέλος. Γιατί τα 39 σκαλοπάτια είναι… δεν θα σας το πω τελικά.

Κώστας Αποστολάκης, Ναταλία Δραγούμη, Φώτης Κέπελης, Σπύρος Σπαντίδας δίνουν τον καλύτερό τους εαυτό σε μια κωμωδία με πολύ british humour παρουσιάζοντας ένα κατασκοπικό θρίλερ με πολύ δόση χιούμορ και δεν περνάει στιγμή που να μην χαμογελάσεις (τουλάχιστον) ακόμα και το τελευταίο λεπτό της παράστασης.

Ένας μοναχικός γοητευτικός άνδρας κατηγορείται από λάθος, για τη δολοφονία μιας όμορφης γυναίκας. Ένα εντυπωσιακό ανθρωποκυνηγητό ξεκινάει και εκείνος, μέσα στην απελπιστική προσπάθειά του, να αποδείξει ότι είναι αθώος, μπλέκεται σε σπαρταριστές κωμικές περιπέτειες.

Το έργο έχει 35 σκηνικές αλλαγές και συνεχείς ανατροπές. Η σκηνή γίνεται άλλοτε ένας υπαίθριος χώρος και άλλοτε το εσωτερικό ενός θεάτρου, ένα δωμάτιο, ένας δρόμος ή ένας σταθμός τραίνου, μία γέφυρα, βάλτοι, θάλασσες, βουνά, αεροπλάνα, έτσι ώστε τελικά ο θεατής να αφήνεται στο έλεος της σωματικής έκφρασης των ηθοποιών, των ήχων και της εικόνας.

Οι θεατές που έχουν διαβάσει το βιβλίο (1915) –οι συντομευμένες εκδόσεις αποτελούν σταθερό συστατικό της διδακτέας ύλης για παιδιά νεαρής ηλικίας που μαθαίνουν αγγλικά- θα παραξενευτούν. Ο αμερικανός κατάσκοπος που βρίσκεται δολοφονημένος στο διαμέρισμα του κεντρικού ήρωα, Ρίτσαρντ Χάνεϊ, γίνεται στην παράσταση γυναίκα η οποία ξεψυχάει στα χέρια του.

Για εκείνους όμως που γνώρισαν τα «39 σκαλοπάτια» μέσα από την χιλιοπαιγμένη ταινία του Χίτσκοκ (1935), η αλλαγή φύλου θα φανεί απολύτως φυσιολογική. Ο μετρ του σασπένς είχε φροντίσει να αντικαταστήσει τον άχαρο αμερικανό με την πιο φωτογενή συνάδελφό του, Αναμπέλα Σμιθ.

Αυτή είναι η γραμμή που ακολουθεί και η παράσταση, βασισμένη στη διασκευή του αρχικού κειμένου από τον Πάτρικ Μπάρλοου το 2005. Ο Ρίτσαρντ Χάνεϊ διασχίζει το Ηνωμένο Βασίλειο από τον βορρά στον νότο κι απ’ τη δύση στην ανατολή, μένοντας πάντα ένα βήμα μπροστά από τους διώκτες του, μια μυστηριώδη ομάδα γερμανών κατασκόπων που παλεύει να βάλει στο χέρι τα μυστικά της βρετανικής άμυνας. Στη διάρκεια της καταδίωξης, ο πολύπαθος Ρίτσαρντ κινδυνεύει κατ’ επανάληψη αφού δεν είναι σε θέση να γνωρίζει ποιος είναι φίλος και ποιος εχθρός, κάνει ενδιαφέρουσες γνωριμίες και κερδίζει την εμπιστοσύνη υψηλών προσώπων. Όμως ο θρίαμβος έρχεται όταν του αποκαλύπτεται ξαφνικά η αλήθεια για τα 39 σκαλοπάτια.

Η θεατρική μεταφορά του έργου έχει βραβευτεί με το βραβείο Lawrence Olivier για την καλύτερη νέα κωμωδία (2007), έχει κερδίσει ένα Drama Desk Award, το βραβείο Molière για την καλύτερη κωμωδία στη Γαλλία και ήταν υποψήφιο και για βραβείο Tony. Οι θεατές του σε όλο τον κόσμο έχουν ξεπεράσει τα τρία εκατομμύρια ενώ παίζεται αδιάλειπτα τα τελευταία 20 χρόνια στο West End του Λονδίνου.

https://www.youtube.com/watch?v=iNEX8E3rk1U

Θεατρική μεταφορά: Patrick Barlow
Μετάφραση: Κωστής Τσώνος
Σκηνοθεσία: Σπύρος Σπαντίδας
Σκηνικά-κοστούμια: Δέσποινα Βολίδη
Φωτισμοί: Δημήτρης Παπαδόπουλος
Βοηθός Σκηνοθέτη: Βαγγέλης Λάσκαρης
Πρωταγωνιστούν (με αλφαβητική σειρά): Κώστας Αποστολάκης, Ναταλία Δραγούμη, Φώτης Κέπελης, Σπύρος Σπαντίδας

Κάθε Δευτέρα και Τρίτη στο Θέατρο Λαμπέτη – εισιτήρια στο www.viva.gr

Φώτης Κωνσταντόπουλος / www.oikotimes.com

Journalist and freelance blogger with passion about music and events. Following the Eurovision Song Contest since 1996 with the printed version and with the online edition of oikotimes.com since 2001. Working on major events like MAD VMA, MADwalk, Positive Energy Day and following travel, theatre, festival events to review them.




Δες και αυτό!