Η ιστορία πίσω από τoν Gay Bob, την πρώτη Out & Proud κούκλα στον κόσμο

12/01/2017

“Πρόκειται για μια ακόμη απόδειξη της απελπισίας της εκστρατείας των ομοφυλόφιλων, οι οποίοι προσπαθούν να κάνουν τον δικό τους -άρρωστο- τρόπο ζωής, μόδα στους αμερικανούς πολίτες”.

Αυτή η επίσημη δήλωση έγινε το 1978 από το Protect America’s Children, μια ομοφοβική ομάδα στις ΗΠΑ, για μια κούκλα.

Ήταν η χρονιά κυκλοφορίας του Gay Bob, της πρώτης ανοιχτά gay κούκλας στον κόσμο. Η κούκλα προκάλεσε έντονες αντιδράσεις με πλήθος καταναλωτών να προβαίνουν σε καταγγελίες, υποστηρίζοντας ότι η κούκλα διεφθείρει τα ήθη και δίνει το πράσινο φως για την κυκλοφορία άλλων απεχθών ομοιωμάτων, όπως η “Priscilla the Prostitute” και “Danny the Dope Pusher”. Παρά τις αντιδράσεις, ο Gay Bob κερδίζει το βραβείο Dubious Achievemen από το περιοδικό Esquire, με τις αντί-gay οργανώσεις σ΄όλη τη χώρα να σκάνε από το κακό τους.

Ο Gay Bob, μια διασταύρωση του Robert Redford με τον Paul Newman, ήταν ξανθός με πολύχρωμο πουκάσμισο, τζιν και τρύπα στ΄αυτί. Η κούκλα έδωσε στους απανταχού ομοφοβικούς έναν λόγο να φοβούνται. Ήταν μια ηχηρή απόδειξη ότι gay ταυτότητα ήταν κάτι φυσικό, κάτι που και ο ίδιος ο Bob ήταν προγραμματισμένος να λέει: “Οι gay άνθρωποι δεν διαφέρουν από τους straight. Aν ο καθένας έβγαινε από τη ντουλάπα του δεν θα υπήρχαν τόσοι πολλοί θυμωμένοι, αγανακτισμένοι, φοβισμένοι άνθρωποι.”

η συσκευασία του παρέπεμπε σε ντουλάπα

Για να γίνει ακόμα πιο σαφές, ο Gay Bob ήταν συσκευασμένος σε κάτι που θύμισε ντουλάπα, ώστε όταν έβγαινε απ΄αυτή στην ουσία έκανε coming out. Όπως χαρακτηριστικά δήλωνε και ο Βοb, “δεν είναι εύκολο να είσαι ειλικρινής με το ποιος είσαι- στην πραγματικότητα χρειάζεται αρκετό κουράγιο… Αλλά θυμίσου, αν ο Gay Bob έχει το κουράγιο να το κάνει, το έχεις και εσύ.”

Το μήνυμα φυσικά δεν ήταν τυχαίο. Ο δημιουργός της κούκλας, Harvey Rosenberg, ένας πρώην διαφημιστής που δούλευε σε εκστρατείες μάρκετινγκ για διάφορες επιχειρήσεις, ήθελε ο Gay Bob να “απελευθερώσει” τους άνδρες από τους “παραδοσιακούς σεξουαλικούς ρόλους“. Δημιούργησε την κούκλα μετά από κάποια περιστατικά που επηρέασαν τη ζωή του. Όταν μάλιστα ο Rosenberg ερωτήθηκε γιατί επένδυσε $10,000 για την παραγωγή του Gay Bob, αυτός απάντησε: “Έχουμε κάτι να μάθουμε από το gay κίνημα, όπως ακριβώς μάθαμε από το κίνημα των μαύρων και από το γυναικείο κίνημα και αυτό είναι να έχεις το κουράγιο να στέκεσαι και να λες ‘έχω το δικαίωμα να είμαι αυτός που είμαι΄”.

διαφήμιση του Gay Bob σε περιοδικό το 1978

Όταν ο Gay Bob βγήκε στα μαγαζιά το 1978, το δικαίωμα να είσαι gay και περήφανος ήταν κάτι που φάνταζε αδιανόητο. Η κούκλα πούλησε 2.000 τεμάχια τους πρώτους δύο μήνες, εμφανίστηκε στο επίκεντρο αρκετών πολιτικών αγώνων και υπηρέτησε ως χιουμοριστικό τρόπαιο ή ως σημάδι αλλαγής.

 

Vasilis Thanopoulos

Από μικρός ήθελα να γίνω αστροναύτης. Εξάλλου, πάντα θυμάμαι να μου λένε ότι "πετάω στα αστέρια". Λόγω όμως σχετικής υψοφοβίας αποφάσισα να αλλάξω επαγγελματικό προσανατολισμό και να γίνω δημοσιογράφος (απ' το κακό στο χειρότερο), Μπήκα στο Πάντειο (Τμήμα Επικοινωνίας, Μέσων & Πολιτισμού) και λίγους καφέδες αργότερα πήρα το πτυχίο μου. Έκτοτε το επαγγελματικό μου μετερίζι με έχει οδηγήσει στην πόρτα ανθρωπιστικών οργανισμών (Διεθνή Αμνηστία, Έλιξ) αλλά και πολλών έντυπων και διαδικτυακών μέσων (Esquire, Nitro, Protagon, κλπ). Η σχέση μου με το Antivirus ξεκίνησε τυχαία τον Μάρτιο του 2013. Έκτοτε έγινε λατρεία... Είτε εδώ είτε στο περιοδικό, όλο και κάπου θα με πετύχετε. Αν τώρα θέλετε να κάνετε και κάποιο σχόλιο... θα με βρείτε στο [email protected]. Cu!




ANTIVIRUS POLLS

Πόσο σημαντικά θεωρείτε ότι είναι για τα κόμματα στην Ελλάδα τα ΛΟΑΤΚΙ+ δικαιώματα;

View Results

Loading ... Loading ...

Δες και αυτό!