#antivirusvoices2016: Οι διάσημες φωνές που (μας) μίλησαν για διαφορετικότητα

01/01/2017

Στη μεγάλη (μας) προσπάθεια για μια ανοιχτή ΛΟΑΤ+ κοινότητα στη χώρα μας, σημαντικοί σύμμαχοι είναι οι απανταχού διασημότητες που τολμούν να πάρουν θέση και να στηρίξουν ανοιχτά τη διαφορετικότητα. Γι΄αυτό την πρώτη ημέρα του χρόνου, το Antivirus θυμάται κάποια από τα πρόσωπα που μίλησαν το 2016 και θέλησαν να μεταφέρουν το δικό τους μήνυμα αλληλεγγύης. Γιατί ίσως τελικά η κοινωνία να αλλάζει!

Ας μετρήσουμε συμμάχους…

Ματούλα Ζαμάνη

“Τρύγα την ηδονή όπου και αν τη βρεις. Κοντά στην καρδιά, στην αλήθεια, στο συναίσθημα, κόντρα στην καφρίλα των εποχών. Στέλνω δύναμη ουσία και αγάπη στους ΛΟΑΤ+ και κάτι που μου χε πει ο Θανάσης Παπακωνσταντίνου και μου έχει μείνει: ‘Όσο πιο ευάλωτοι, τόσο πιο ελεύθεροι!”

Δημήτρης Μακαλιάς, Μίνως Θεοχάρης

Μίνως: Θα εστιάσω στο ότι η χώρα μας προχωράει, «ανοίγουμε» τα μυαλά και τις ψυχές μας σιγά- σιγά. Και είμαι χαρούμενος γι’αυτό.

Δημήτρης: Είμαστε ίσοι απέναντι στον έρωτα και όχι μόνο θεωρητικά. Ο καθένας με την προσωπικότητα του και τις ανάγκες του. Θεωρώ ότι η καθένας μας είναι η δική του μικρή κοινότητα που έχει ίσα δικαιώματα απέναντι στην μεγάλη «έξωκοινότητα».

Εβελίνα Παπούλια 

“Απορώ (το σύμφωνο) γιατί δεν είχε γίνει νωρίτερα, διότι αυτό συζητείται πάρα πολλά χρόνια, συνεπώς δεν έχω καταλάβει για ποιο λόγο δεν ίσχυε αυτό και παλαιότερα Ένα παιδί δεν έχει ανάγκη από ένα ζευγάρι το οποίο είναι γκέι για να διαλέξει αν θα γίνει γκέι ή στρέιτ. Παίζουν αυτά. Είναι σαν να λέμε ότι τα γκέι ζευγάρια δεν θα βγάλουν γκέι παιδιά. Αυτό όπως έχουμε καταλάβει έχει απορριφθεί. Για εμένα τα παιδιά χρειάζονται αγάπη, στοργή και προσοχή. Από εκεί και πέρα δεν πιστεύω καθόλου ότι ένα παιδί θα το απασχολήσει αν οι γονείς του είναι γκέι ή στρέιτ. Θα το απασχολήσει αν οι γονείς του είναι σωστοί και αν θα του δώσουν την αγάπη που χρειάζεται.”

Πάνος Μουζουράκης

“Το πρώτο όμως για εμένα είναι να σταματήσει ο κοινωνικός ρατσισμός, απέναντι στα ΛΟΑΤ+ άτομα. Να σταματήσουν οι βιαιοπραγίες. Όπως συχνά γίνονται στη Ρωσία αλλά και σε άλλα μέρη και όπως κατά καιρούς γίνονται και στην Ελλάδα. Νομίζω ότι η ομοφοβία δεν έχει να κάνει με το Σύμφωνο Συμβίωσης. Αυτό είναι ένα πιο προχωρημένο, πιο εξελιγμένο βήμα. Το θέμα όμως είναι να μην γίνεσαι εμπόδιο στην επιθυμία κάποιου άλλου. Γιατί το να διαφωνείς με ένα τέτοιο θέμα, εσένα δεν σε επηρεάζει. Αλλά αν με τη στάση σου γίνεσαι αντίμαχος ενός τέτοιου δικαιώματος, τότε παρεμβαίνεις στην ελεύθερη βούληση του κάθε ατόμου”.

Marina & The Diamonds

“Υποστηρίζω όσο δεν πάει τα ανθρώπινα δικαιώματα και καταδικάζω ό,τι έχει να κάνει με διάκριση, ταμπελοποίηση. Παρακολουθώ εντατικά τη συζήτηση που γίνεται σε όλο τον κόσμο και στο ίντερνετ. Σκέφτομαι για το φύλο για παράδειγμα, άντρας, γυναίκα ή όχι κάτι από αυτά ή και τα δύο, η ορατότητα αυτών των θεμάτων μπορεί να κάνει τον κόσμο λιγότερο αφελή και αυτό είναι πολύ σημαντικό. Εννοείται πως είμαι 100% εκεί. Και νομίζω πως και ενα πολύ μεγάλο μέρος των φαν μου ανήκουν στην LGBT* κοινότητα”.

Καίτη Κωνσταντίνου

“Νομίζω ότι η ελευθερία είναι ένα πράγμα που δεν διαπραγματεύεται. Δεν συζητιέται η ελευθερία κάποιου.Τι να συζητήσεις δηλαδή; Έλα εδώ να δούμε αν πρέπει να είμαι ελεύθερος; Κάπως έτσι το βλέπω. Η κοινωνία μας είναι ομοφοβική και τρανσφοβική. Υπάρχει μια εξέλιξη προς το καλύτερο. Αλλά είναι ακόμη μικρή! Υπάρχει αυτός ο ρατσισμός από τα πρώτα χρόνια. Από τα σχολεία!”

Μαρία Αλιφέρη

“Να ξεκαθαρίσουμε κάτι. Αγαπώ τον άνθρωπο. Αυτό μόνο με νοιάζει. Σίγουρα έχουν γίνει κάποια βήματα μπροστά, αλλά χρειαζόμαστε πολλά ακόμα. Σημασία έχει ο άνθρωπος, αυτό λέει η φτωχή μου αντίληψη. Το κριτήριο για τον καθένα και την καθεμία δεν μπορεί να είναι τίποτα άλλο, παρά μόνο το πόσο άνθρωπος είναι. Μα τίποτα άλλο. Ούτε αν είναι άσπρος ή μαύρος, χριστιανός ή βουδιστής, Έλληνας ή Ελβετός, gay, straight, τρανς κλπ.”

Τhe Avener

“Όλοι οι άνθρωποι είναι ίσοι. Ο καθένας μας έχει το δικαίωμα να διαλέξει τη ζωή που του ταιριάζει και να αγαπήσει αυτόν/ή που θέλει. Και το πιο βασικό πράγμα είναι ότι κανένας σ΄αυτόν τον κόσμο δεν έχει το δικαίωμα να μας το απαγορεύσει. Σας προσκαλώ όλους. Στη ζωή όπως και στη μουσική δεν υπάρχουν ταμπέλες.”

Kovacs

“Σε όλα εκείνα τα άτομα που υφίστανται διακρίσεις στη χώρα σας, εξ’ αιτίας αυτής της διαφορετικότητας, θέλω να πω: Να είστε πάντα ο εαυτός σας!”

Λυδία Παπαϊωάννου

“Στόχος θα πρέπει να παραμένει το να είναι όλοι οι πολίτες ίσοι απέναντι στο νόμο, κάτι που είναι αυτονόητο. Αυτή είναι η πιο ταιριαστή λέξη που μπορώ να βρω: αυτονόητο. Όταν ακούω να επιτίθενται σε διάσημους ανθρώπους που αποφεύγουν να μιλήσουν για το αν είναι γκέι ή λεσβίες, προσωπικά δεν μπαίνω στη διαδικασία να τους κρίνω γιατί δεν μπορώ να ξέρω πώς αισθάνονται, ούτε μπορώ να επαληθεύσω τι θα έκανα εγώ στη θέση τους. Πάντα όμως σκέφτομαι ότι είναι κρίμα αν δεν μπορούν να ζήσουν τη ζωή που θέλουν, τόσο για τους ίδιους όσο και για τους ανθρώπους που θα ενέπνεαν με το παράδειγμά τους.”

Sma Rag Da

“Θεωρώ οτι το να είναι κανείς out and proud, όχι μόνο όσον αφορά στη σεξουαλικότητα άλλα γενικά, έχει και ακτιβιστικό χαρακτήρα. Ο κόσμος φοβάται γιατι δεν καταλαβαίνει, γιατί ποτέ δεν έτυχε να έχει επαφή με ανθρώπους διαφορετικής σεξουαλικότητας. Άν όμως οι lgbtqi+ άνθρωποι αρχίσουν να μιλάνε ανοιχτά και να μη φοβούνται να περπατήσουν χέρι χέρι ή να φιληθούν με τ@ συντροφ@ τους στο δρόμο, τότε σιγά σιγά ο κόσμος θα συνηθίσει και θα καταλάβει οτι δεν υπάρχει τίποτα κακό ή τρομακτικό στη διαφορετικότητα. Και κυρίως θα καταλάβει πως οι lgbtqi+ άνθρωποι όντως υπάρχουν και ζούν ανάμεσά μας. Δεν είμαστε μυθικά τέρατα, ούτε υπάρχει κάτι που θα έπρεπε να κρύβουμε. Δεν πρέπει να φοβόμαστε να ζούμε και να εκφραζόμαστε ελεύθερα. Το αντίθετο είναι που πρέπει να φοβόμαστε.”

Απόστολος Γκλέτσος

“Παιδί μου, αν αισθάνεσαι ότι είσαι gay ή bi ή ότι άλλο μέσα στην ψυχή σου, δεν είναι κακό. Είναι όπως και με το χρώμα των ματιών σου, που είναι πράσινο ή μαύρο! Ή όπως με το χρώμα των μαλλιών σου που είναι ξανθό, μαύρο ή κόκκινο. Είναι από τη φύση, από τον θεό τον ίδιο. Μην έχεις κανένα πρόβλημα. Κανείς δεν μπορεί να σε κρίνει γι΄αυτό. Αν το κάνει, θα είναι ανόητος. Πρόβλημα έχει αυτός που σε κρίνει γιατί πραγματικά δεν ξέρει. Μην τον βρίζεις όμως, μην το μισείς. Πες του κανά δυο κουβέντες μπας και καταλάβει κι αν δεν μπορεί να καταλάβει, πήγαινε παρακάτω.”

Θάνος Μικρούτσικος

“Όι ΛΟΑΤ+ πρέπει να αποδέχονται τον εαυτό τους με πολύ φυσιολογικό τρόπο, να αισθάνονται απόλυτα απελευθερωμένοι. Να αισθάνονται ίσοι προς οποιονδήποτε άλλον και να καταλάβουν ότι μόνο αν μπορουν να απελευθερωθούν, μπορούν να ζήσουν ως ελεύθεροι άνθρωποι και άνθρωποι που θα μπορούν να μεγαλουργήσουν. Να γίνουν εκπληκτικοί. Όσο πιο γρήγορα απελευθερωθούν απο αυτές τις προκαταλήψεις, τόσο πιο σπουδαία ζωή θα έχουν!”

Γιώργος Λιβανός

“Εγώ απεχθάνομαι τις ταμπέλες. Όπου τις βρίσκω τις κατεβάζω, τις καταστρέφω. Είμαι υπέρμαχος της απόλυτης Ελευθερίας και της Αυτοβουλίας. Νομίζω ότι σήμερα οι ταμπέλες μέρα με τη μέρα παύουν να υφίστανται και η κοινωνία γίνεται πιο ανεκτική ή αν θέλεις πιο συνειδητή στις ανθρώπινες αναζητήσεις.”

Apostolos Mitropoulos

“Πιστεύω πως δεν έχει κανένας δικαίωμα να είναι ενάντια στην αγάπη δύο ανθρώπων, ούτε να θεωρούν μερικοί την αγάπη ανωμαλία.”

The Callas

“Πάντα σε οτι και αν κάνουμε μας ενδιαφέρουν οι διαφορετικές, οι ιδιαίτερες περιπτώσεις. Πράγματα που κινούνται στο μεταίχμιο, που ρισκάρουν, που αμφισβητούν και αμφιταλαντεύονται, που είναι ευαίσθητα και δυναμικά μας ασκούν μια γοητεία και έλξη. Είτε πρόκειται για συναισθήματα, είτε για ένα εργο τέχνης, ειτε για ενα ποτό που χύνεται ή ένα φαγητο που το λαχταρούσες, αλλά σου έπεσε κατά λαθος στο πεζοδρόμιο. Όλα είναι για όλους μας, ας τσιμπάμε απο εδώ και απο εκεί, να αισθανόμαστε όμορφα, να δουλεύουμε με πραγματα και ανθρώπους που αγαπάμε και μας γοητεύουν και μας εμπνέουν και όλα θα πανε γαμάτα και θα είμαστε χαρούμενοι και καυλωμένοι.”

Ιmany

“Τώρα σε σχέση με τη LGBT κοινότητα, αυτό που θέλω να πω είναι να συνεχίζετε να πολεμάτε πάντα για το δίκιο σας. Ο καθένας θα πρέπει να αντιμετωπίζεται δίκαια.”

Τhe Irrepressibles

“Oι άνθρωποι είναι αρνητικοί με τα cis-gender άτομα εντός της κοινότητας και επίσης ότι πολλοί λένε ότι είναι “straight acting”. Ας αφήσουμε τους ανθρώπους να είναι ο εαυτός τους. Είναι τόση η πολυπλοκότητα της ομοφυλοφιλίας, αμφιφιλοφυλίας και στις gender-queer ταυτότητες και γι΄αυτό θα πρέπει να γιορτάζεται και να εκφράζεται ελεύθερα.”

Pink Martini

“Θα πρέπει όλοι μας να συνεχίσουμε τις προσπάθειές μας για αποδοχή και κατανόηση και στο τέλος η αγάπη θα επικρατήσει.”

Pablo Simonetti

“Το πρώτο πράγμα που θέλω να πω στους Έλληνες LGBT σήμερα είναι: «Πείτε την ιστορία σας». Και το δεύτερο είναι ότι όλοι ανήκουμε στην ίδια οικογένεια, οπότε αξίζουμε τα ίδια δικαιώματα και την ίδια αξιοπρέπεια.”

OtherView

“Να πιστεύετε στον έρωτα!!!! Να τολμάτε! Να ζείτε ελεύθεροι!”

Laura Pergolizzi

“Το να είσαι gay είναι σαν να έχεις πράσινα μάτια. Κάποιοι αγαπούν τους ανθρώπους με πράσινα μάτια, κάποιοι πάλι όχι. Κάποιοι ενδιαφέρονται, κάποιοι πάλι όχι. Πιστεύω πως είναι δική σου απόφαση και προνόμιο να είσαι “out” ή αν το κρατάς για τον εαυτό σου, αν αυτό είναι που επιθυμείς. Παρόλα αυτά θέλω να ευχαριστήσω όσους αγωνίζονται εκεί έξω και μιας μιλάμε για την κοινότητά μου (σ.σ LGBTQI) στην Ελλάδα, θέλω να τους ευχαριστήσω που είναι αυτοί που είναι. Ας μείνουμε σ΄αυτή την πορεία και ας συνεχίσουμε να κάνουμε την αποδοχή κοσμοθεωρία.”

Αλέξια

“Θέλω εδώ να στείλω την αγάπη μου μαζί με τον σεβασμό μου για τις δυσκολίες τις οποίες περνάτε καθημερινά. Όπως επίσης και την αποδοχή μου, την οποία θα μου έδινε ιδιαίτερη χαρά εάν δεν την χρειαζόσασταν. Εννοώ πως οι LGBT άνθρωποι πρέπει να νιώθουν ότι αυτό που “είναι” οι ίδιοι, έτσι όπως “είναι”, είναι αρκετό. Ότι δηλαδή είναι οι ίδιοι αρκετοί και δεν χρειάζονται την αποδοχή κανενός μας. Επιθυμώ για όλους μας να είμαστε όπως τα λουλούδια, τα οποία ανθίζουν έτσι, μόνα τους και χωρίς να τα αφορά αν θα αρέσουν σε κάποιον. Δεν ρωτούν κανέναν αν θα τα δεχθεί, απλά ανθίζουν, χαίρονται και έτσι χαιρόμαστε και εμείς.”

Panti Bliss

“Για εμένα το drag εξακολουθεί να είναι punk και υπερβατικό κι αυτό είναι που μ’ αρέσει. Ακόμα κι αν είσαι ένα νέο τρέντι gay αγόρι που δεν είχε ποτέ την πολιτική στο μυαλό. Κάνει τον κόσμο να σκέφεται, γιατί έχουμε αυτούς τους κανόνες γύρω από το φύλο και την έκφραση φύλου. Ακόμα επηρεάζομαι απ΄αυτό.”

Λένα Παπαληγούρα

Δεν υπάρχουν ταμπέλες, όροι και κλισέ στην αγάπη. Αυτή είναι απαραίτητη και όταν υπάρχει καλό είναι να τη βρίσκουμε και μένουμε σ΄αυτή. Σε κάθε μορφή της. Δεν υπάρχουν λάθος σχέσεις. Υγιείς είναι όλες οι σχέσεις μοιράσματος.”

Γιώργος Πυρπασσόπουλος

“Το μέλλον ενός παιδιού είναι καλύτερο σε ένα περιβάλλον που το αγαπάνε και το φροντίζουν από το να το κλωτσάει η κοινωνία στο δρόμο.”

Προμηθέας Αλειφερόπουλος

“Αν μπορούσα να κάνω κάτι, αυτό θα ήταν να απαλλάξω όσους περισσότερους ανθρώπους μπορώ από τον κάθε μορφής διαχωρισμό ανάμεσα στα έμβια όντα. Είμαστε όλοι μέρος της ίδιας κοσμικής ενέργειας, φτιαγμένοι από φως και σκοτάδι και ως τέτοιοι το μόνο που έχουμε να κάνουμε είναι να φέρνουμε στο φως τα όσο κρύβονται στο σκοτάδι. Με σεβασμό και αγάπη.”

Νίκος Νίκας

“Αυτό που ξέρω, είναι ότι ο φόβος δεν αντιμετωπίζεται με φόβο. Το μίσος επίσης δεν αντιμετωπίζεται με μίσος και ούτε η επιθετικότητα με επιθετικότητα. Η άγνοια κάνει τους ανθρώπους πιο κλειστούς. Νομιζω οτι η επί της ουσίας παιδεία, το να προχωρήσεις δηλαδή τον εαυτό σου σε πνευματικό και ψυχολογικό επίπεδο, είναι η λύση. Η ανθρωπότητα έχει τεράστιους θησαυρούς έργων τέχνης — λογοτεχνικών, εικαστικών, ποιητικών. Προς τα εκεί πρέπει να βουτήξει ο άνθρωπος για να αντιμετωπίζει όλες τις αντιξοότητες και για να συνεχίσει να εξελίσσεται. Έχουμε μπερδέψει λίγο την έννοια της εξέλιξης με την τεχνολογική εξέλιξη.”

Σοφία Μουτίδου

“Μην κρύβετε τη σεξουαλικότητα σαςΔιαιωνίζετε τον ρατσισμό εναντίον σαςΚαι που δεν το δηλώνετε κάποιοιπάλι δυστυχισμένοι είστεΗ κοινωνία δεν αλλαζει από μόνη της δυστυχώς. Θέλει κι οι ζωντανοί να δίνουν το αίμα τους.”

Γιώργος Κιμούλης

“Να μην αντιμετωπίζει η ΛΟΑΤ+ κοινότητα με την ίδια χυδαιότητα, που την αντιμετωπίζει ο κοινωνικός χώρος, τοποθετώντας την σ΄ένα γκέτο. Να μην αντιμετωπίζει, δημιουργώντας ένα γκέτο. Γιατί πάντα το γκέτο λειτουργεί εκδικητικά στο μέλλοντα χρόνο. Γιατί δεν υπάρχει χυδαιότερο πράγμα από τη σεξουαλική εξουσία. Όταν χρησιμοποιείς το σεξουαλικό σου όργανο, όποιο κι αν είναι αυτό, ως εργαλείο εξουσίας είναι χυδαίο.”

Ζωζώ Σαπουντζάκη

“Σας αγαπώ όλους… μα όλους! Ζωζώ!”

Vasilis Thanopoulos

Από μικρός ήθελα να γίνω αστροναύτης. Εξάλλου, πάντα θυμάμαι να μου λένε ότι "πετάω στα αστέρια". Λόγω όμως σχετικής υψοφοβίας αποφάσισα να αλλάξω επαγγελματικό προσανατολισμό και να γίνω δημοσιογράφος (απ' το κακό στο χειρότερο), Μπήκα στο Πάντειο (Τμήμα Επικοινωνίας, Μέσων & Πολιτισμού) και λίγους καφέδες αργότερα πήρα το πτυχίο μου. Έκτοτε το επαγγελματικό μου μετερίζι με έχει οδηγήσει στην πόρτα ανθρωπιστικών οργανισμών (Διεθνή Αμνηστία, Έλιξ) αλλά και πολλών έντυπων και διαδικτυακών μέσων (Esquire, Nitro, Protagon, κλπ). Η σχέση μου με το Antivirus ξεκίνησε τυχαία τον Μάρτιο του 2013. Έκτοτε έγινε λατρεία... Είτε εδώ είτε στο περιοδικό, όλο και κάπου θα με πετύχετε. Αν τώρα θέλετε να κάνετε και κάποιο σχόλιο... θα με βρείτε στο [email protected]. Cu!




Δες και αυτό!