Οι πρώτοι δέκα συμμετέχοντες για τη Eurovision 2017 είναι εδώ!

Κάθε χρόνο, μόλις ανακοινωθούν οι 10 πρώτοι εκπρόσωποι χωρών για τη Eurovision, είναι παράδοση να τους παρουσιάζουμε στο oikotimes.com και να καλούμε σε ψηφοφορία τους επισκέπτες μας με το ερώτημα, με ποιά εθνική επιλογή καλλιτέχνη είστε περισσότερο ενθουσιασμένοι. Έτσι και σήμερα, ανακοινώθηκε ο 10ς εκπρόσωπος χώρας για τη Eurovision του ερχόμενου Μαΐου στο Κίεβο: ο σεξι Slavko από το Μαυροβούνιο ολοκληρώνει την Eurovision First 10 Team για το 2017. Όχι ότι σημαίνει κάτι αλλά είναι αρκετό για να ξεσηκωθούμε και να αρχίσουμε να δείχνουμε τις προτιμήσεις μας.

Μπορείτε να ψηφίσετε τους τρεις αγαπημένους σας εδώ

Και τώρα ας τους γνωρίσουμε: Ξεκινάμε με την Αλβανία όπου η Ledita Halimi κέρδισε το ετήσιο εθνικό φεστιβάλ τραγουδιού της χώρας της. Όμως η Ledita ήδη προκάλεσε το πρώτο σκάνδαλο στο διαγωνισμό καθώς ειρωνεύτηκε την περσινή συμμετοχή της Αλβανίας για να λάβει την απάντηση από τον συνθέτη του τραγουδιού πως “μήπως της κάνει κακό η μεγάλη παραμονή στις ΗΠΑ και ξεχνάει την πατρίδα της;” (άουτς!)

https://youtu.be/90211t4A9wk

Μετα από 3 μήνες talent show, η Αρμενία αποφάσισε με κοινό και επιτροπή πως θα εκπροσωπηθεί από την Artsvik. Εκτός από αδιάφορη το μόνο στοιχείο είναι πως κατάφερε να προκριθεί ανάμεσα σε δεκάδες συμμετέχοντες ενώ το τραγούδι για τη Eurovision θα αποφασιστεί από την ομάδα της και την κρατική τηλεόραση ανάμεσα σε συμμετοχές που θα υποβληθούν από διάφορους συνθέτες (Αρμένιους και μη) έως τις 20 Ιανουαρίου.

Έναν νεαρό και σχετικά άγνωστο καλλιτέχνη επέλεξε η Αυστρία, ονόματι Nathan Trent. O Iταλο-Γερμανικής καταγωγής τραγουδιστής έγινε ξάφνου διάσημος στη χώρα του από ένα τραγούδι και είναι γνωστός για τα R’n’B γούστα του. Φυσικά και σε αυτή την περίπτωση θα αναμένουμε την παρουσίαση του τραγουδιού του για το Κίεβο το νέο έτος.

Το Αζερμπαϊτζάν έκανε ήδη την έκπληξη. Απόφάσισε να στείλει (χωρίς καμία αιτιολογία) την αγνώστου Diana Hajiyeva. Η συγκεκριμένη τραγουδίστρια είναι γνωστή για την εντελώς εναλλακτική μουσική της, η οποία δύσκολα θα ακουγόταν στο διαγωνισμό της Eurovision αλλά μερικοί από εμάς το προτιμάμε καθώς έτσι δεν θα δούμε ξανά (ελπίζουμε τουλάχιστον) τα γνωστά έθνικ κιτς των Αζέρων.

Η Blanche (Ellie Delvaux) θα εκπροσωπήσει στα 16 της χρόνια το Βέλγιο. Αυτή τη χρονιά απόφασίζει η γαλλόφωνη τηλεόραση και ένα ακόμα πρόσωπο από talent show επιλεχθηκε να εκπροσωπήσει τη χώρας της. Συνήθως οι συμμετοχές του Βελγίου μένουν αδιάφορες μέχρι να ξεκινήσουν οι τελικές πρόβες στη Eurovision. Χαρακτηριστικά είναι τα παραδείγματα των Βελγικών συμμετοχών το 2013, 2015, 2016, οι οποίες ξεκίνησαν από τη χώρα τους αδιάφορα και κατάφεραν να φτάσουν στην δεκάδα του τελικού και των στοιχημάτων.

Το προσπάθησε ήδη δύο φορές αλλά αυτή τη φορά τα κατάφερε με ανάθεση. Την Κύπρο, όπως σας έχουμε γράψει αποκλειστικά ήδη, θα εκπροσωπήσει ο Hovig, Αρμένικης καταγωγής καθώς ο μπαμπάς του ήταν Αρμένιος από τη Συρία. Η διπλωματία για το 12άρι ξεκίνησε ήδη καθώς ο Hovig τραγούδησε στον εθνικό τελικό της Αρμενίας πριν λίγες ημέρες. Τη συμμετοχή του για το Κίεβο θα υπογράψει (και θα συνθέσει) ο Σουηδός Thomas G:son γνωστός από την περσινή συμμετοχή του με την Κύπρο πάλι και την σύνθεση του Euphoria για τη Loreen. Για τη δουλειά αυτή ανακοινώθηκε πως έλαβε 10,000 Ευρώ από το ΡΙΚ.

Στην Ιρλανδία τους επιλέγουν μάλλον στα καμαρίνια καθώς ο κριτής του X-Factor UK Louis Walsh τον ανακάλυψε στα παρασκήνια του talent show και του έδωσε σε συνεργασία με την κρατική τηλεόραση της Ιρλανδίας, το εισιτήριο για το Κίεβο. Είναι μικρούλης, φάτσας και με χαρακτηριστική φωνή. Μέχρι τις 19 Ιανουαρίου, δέχονται στην Ιρλανδία προτάσεις για το τραγούδι που θα πει ο μικρος Brendan Murray στο Κίεβο.

Στην Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας το θέμα έχει ζουμί! Η χώρα επέλεξε την Jana Burčeska να εκπροσωπήσει τη χώρα στο Κίεβο. Στη χώρα υπάρχει όμως θέμα καθώς απαγορεύεται πλέον η εθνικ μουσική (δεν το έχω καταλάβει ακριβώς αλλά κάτι έχουν “πάρει” σε εκείνα τα μέρη). Επίσης κυκλοφόρησε η φήμη πως η Jana πήρε την ανάθεση επειδή ήταν κόρη του πρέσβη της χώρας στις ΗΠΑ! Κλασσικά εικονογραφημένα θα έλεγα εγώ.

https://youtu.be/z-Z4NjkDfF4

Slavko Kalezić: σέξι και με ταλέντο. Αυτόν θα στείλει το Μαυροβούνιο στο Κίεβο και ήδη τα social media πήραν φωτιά με τις φωτογραφίες του καθώς εμφανίζεται γυμνός σε μερικές, με τακούνια σε άλλες. Πρόκειται για έναν εκκεντρικό και καλλιτεχνικό τύπο που τον γνώρισε το κοινό στο θέατρο αλλά έγινε διάσημος από τη συμμετοχή του στο Παν-Γιουγκοσλαβικό X-Factor Adria.

Τέλος, τη Eurovision First 10 Team, συμπληρώνουν τα τρία κορίτσια από την Ολλανδία με την επωνυμία, O’G3NE. Είναι μια κλασσική περίπτωση κοριτσιών που είχαν λάβει μέρος στην Παιδική Γιουροβίζιον πριν από χρόνια, ωρίμασαν και μετεξελίχθηκαν σε κανονικές γυναικάρες έτοιμες να κατακτήσουν τη σκηνή. Το τραγούδι βέβαια αναζητείται αλλά το καλό είναι ότι η Ολλανδική τηλεόραση έχει πάρει σοβαρά το θέμα Eurovision τα τελευταία χρόνια, ειδικά μετά τη 2η θέση το 2014 και νομίζω θα παρουσιάσει κάτι πολύ αξιοπρεπές.

Για την Ελλάδα μη ρωτάτε ακόμα, το χάος που επικρατεί στην αναποφασηστικότητα των Τσακνή, Ταγματάρχη, θα μας κρατήσει σε αγωνία για κανα μήνα ακόμα. Παρόλα αυτά σύντομα θα σας έχουμε αποκλειστικές πληροφορίες.

Φώτης Κωνσταντόπουλος / www.oikotimes.com

Journalist and freelance blogger with passion about music and events. Following the Eurovision Song Contest since 1996 with the printed version and with the online edition of oikotimes.com since 2001. Working on major events like MAD VMA, MADwalk, Positive Energy Day and following travel, theatre, festival events to review them.




Δες και αυτό!