Οι Queer Ταινίες του 57ου Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης

Η συναρπαστική γιορτή του ανεξάρτητου κινηματογράφου επιστρέφει απόψε στην ιστορική έδρα του θεσμού, Ολύμπιον και Παύλος Ζάννας και στις αίθουσες του Λιμανιού της Θεσσαλονίκης! Εμείς όπως κάθε χρονιά ψάξαμε και σας παρουσιάζουμε τις εξαιρετικές queer κινηματογραφικές επιλογές του προγράμματος!

Φεστιβάλ Ελληνικού Κινηματογράφου:

Ενότητα «Έλληνες της Διασποράς»:

42 Δευτερόλεπτα Ευτυχίας / 42 Seconds of Happiness

42_deyterolepta_42_seconds3

Σκηνοθεσία – Σενάριο: Χριστίνα Κάλλας /ΗΠΑ 2016

Ένα σαββατοκύριακο στα προάστια της Νέας Υόρκης. Μια οµάδα φίλων συγκεντρώνεται για να γιορτάσει τον πρώτο οµοφυλοφιλικό γάµο της παρέας. Όλοι προσπαθούν να δείξουν τον καλύτερό τους εαυτό. Ωστόσο, το άφθονο αλκοόλ, κάποιες ξαφνικές αφίξεις, κρυφά σχέδια και µυστικά που βγαίνουν στη φόρα, αναζωογονούν παλιές πληγές και άλυτες εντάσεις, και οδηγούν σε μια καταστροφική δίνη αποκαλύψεων και, τελικά, σε µια ανεξέλεγκτη, δραµατική έκρηξη.


Ενότητα «Αντι /Κατοπτρισμοί» – Mirror / Image:

Γάτος / Χεντλ Κλάους

tomcat3

Σκηνοθεσία – Σενάριο: Χεντλ Κλάους /Αυστρία 2016

Ο Αντρέας και ο Στέφαν ζουν ευτυχισμένα. Μαζί με τον Μόζες, τον αγαπημένο τους γάτο, ζουν σ’ ένα όμορφο παλιό σπίτι στους αμπελώνες της Βιέννης. Ο ένας είναι μουσικός και ο άλλος είναι υπεύθυνος προγράμματος στην ίδια ορχήστρα, και αγαπούν τον μεγάλο τους κύκλο των φίλων. Ένα απρόσμενο και ανεξήγητο ξέσπασμα βίας κλονίζει τη σχέση τους και θέτει τα πάντα υπό αμφισβήτηση – το τυφλό σημείο που ενυπάρχει σε όλους μας.


Ταινίες Μικρού Μήκους:

Μετάβαση / Μίλιτσα Τόμοβιτς

transition_1

Σκηνοθεσία – Σενάριο: Μίλιτσα Τόμοβιτς /Σερβία 2016

Η Γιάνα αποχαιρετά τα μέλη του συγκροτήματός της, τους φίλους, την πρώην κοπέλα της και την οικογένειά της. Όλοι λυπούνται που φεύγει, αλλά χαίρονται για το λαμπρό μέλλον που την περιμένει στο Μίσιγκαν, όπου θα συνεχίσει τις σπουδές της. Μόνο η αδελφή της ξέρει το μυστικό της: η Γιάνα δεν πάει να σπουδάσει, αλλά πάει να κάνει εγχείρηση αλλαγής φύλου. Αυτές είναι οι δύο τελευταίες ημέρες που έχει για να αποχαιρετήσει τη ζωή της όπως την ξέρει.

Μια βραδιά στο Τοκορίκι / Ροξάνα Στρόε

a_night_in_tokoriki_2

Σκηνοθεσία: Ροξάνα Στρόε, Σενάριο: Αna-Maria Gheorghe, Roxana Stroe /Ρουμανία 2016

Σ’ ένα αυτοσχέδιο κλαμπ ονόματι Τοκορίκι, όλο το χωριό γιορτάζει τα 18α γενέθλια της Τζεανίνα. Το αγόρι της και ο Αλίν θα της δώσουν το πιο απρόσμενο δώρο, που θα μείνει αξέχαστο σε όλους.


Διεθνές Διαγωνιστικό:

Heartstone / Η πέτρα της καρδιάς / Hjartasteinn

heartstone_1

Σκηνοθεσία-Σενάριο: Γκούδμουντουρ Άρναρ Γκούδμουντσον / Gumundur Arnar Gumundsson/ Ισλανδία-Δανία 2016

Σ’ ένα απομακρυσμένο ψαροχώρι της Ισλανδίας, δύο έφηβοι περνούν ένα ανήσυχο καλοκαίρι, καθώς ο ένας προσπαθεί να κερδίσει την καρδιά ενός κοριτσιού, ενώ ο άλλος ανακαλύπτει πως τρέφει άλλου είδους αισθήματα για τον κολλητό του. Όταν το καλοκαίρι τελειώνει και τα καιρικά φαινόμενα της Ισλανδίας επιστρέφουν δριμύτερα, τα αγόρια θα αντιμετωπίσουν τις πιέσεις από το περιβάλλον τους και τις εσωτερικές τους συγκρούσεις, που έχουν τη δύναμη να τους χωρίσουν… Μια ιστορία ενηλικίωσης για την αδελφική φιλία, την αποδοχή του εαυτού μας, τα χειραφετημένα κορίτσια και τη σημασία της οικογένειας, που αντλεί έμπνευση από τη φύση, αλλά και από τα έντονα συναισθήματα που ξυπνούν καθώς βαδίζεις σε απάτητο έδαφος.

Χεσούς / Jesus/ Jesus

jesus_2

Σκηνοθεσία-Σενάριο: Φερνάντο Γκουτσόνι / Fernando GuzzonΓαλλία-Χιλή-Γερμανία-Ελλάδα-Κολομβία, 2016

Η ιστορία της απόλυτης προδοσίας, που απηχεί το προπατορικό αμάρτημα: όταν καταλαβαίνεις πως η σαρξ εκ σαρκός σου είναι άρρωστη, την προστατεύεις ή προσπαθείς να τη θεραπεύσεις; Ο 18χρονος Χεσούς ζει μόνος με τον Έκτορ, τον πατέρα του, σ’ ένα διαμέρισμα στο Σαντιάγο της Χιλής όπου η τηλεόραση καλύπτει την αδυναμία τους να επικοινωνήσουν. Τον υπόλοιπο καιρό, χορεύει σε μια μπάντα της Κ-ποπ, βγαίνει με τους φίλους του και παίρνει ναρκωτικά, βλέπει σκουπίδια στο ίντερνετ και κάνει σεξ σε δημόσιους χώρους αναζητώντας συγκινήσεις. Μια νύχτα, βρίσκει επιτέλους κάτι συναρπαστικό όταν μπλέκεται σε μια περιπέτεια που δεν θα έχει καλό τέλος.


Ανοιχτοί Ορίζοντες:

Ο ορνιθολόγος / Ζουάου Πέντρου Ροντρίγκες

the-ornithologist

Σκηνοθεσία Ζουάου Πέντρου Ροντρίγκες, Σενάριο: João Pedro Rodrigues & João Rui Guerra da MataFernando, Πορτογαλία-Γαλλία-Βραζιλία 2016

Μερικές φορές πρέπει να χάσεις τον δρόμο σου για να βρεις τον αληθινό σου εαυτό. Ο Φερνάντο, ένας μοναχικός ορνιθολόγος, αναζητά στις όχθες ενός δυσπρόσιτου ποταμού στη Βόρεια Πορτογαλία τα ίχνη ενός είδους μαύρου πελαργού που βρίσκεται υπό εξαφάνιση, όταν τον παρασέρνουν ορμητικά ρεύματα. O Φερνάντο χάνεται σ’ ένα σκοτεινό, απόκοσμο δάσος, προσπαθώντας να ξαναβρεί το δρόμο του. Καθώς συναντά απρόσμενα κι αλλόκοσμα εμπόδια κι ανθρώπους που τον βάζουν σε δοκιμασίες, εξωθείται σε ακραίες ενέργειες που θα τον μεταμορφώσουν. Σταδιακά, γίνεται άλλος άνθρωπος: παθιασμένος, πολυσχιδής, και τελικά πεφωτισμένος.

Τραγούδι αγάπης / Σο Γιονγκ Κιμ

lovesong1

Σκηνοθεσία – Σενάριο : Σο Γιονγκ Κιμ / So Yong Kim, ΗΠΑ 2015

Όταν ο άντρας της την εγκαταλείπει, η Σάρα ξεκινά ένα απρογραμμάτιστο ταξίδι με τη μικρή της κόρη και την κολλητή της, Μίντι. Στην πορεία, η σχέση των δύο φίλων θα ισχυροποιηθεί, αλλά τελικά οι καταστάσεις θα τις χωρίσουν. Χρόνια αργότερα, τις μέρες πριν το γάμο της Μίντι, η Σάρα επιχειρεί να αποκαταστήσει τη φιλία τους. Χαμηλότονο και τρυφερό, το φιλμ αυτό έχει την υφή ενός ψιθύρου, μα αφήνει έναν έντονο συναισθηματικό αντίκτυπο.


Αφιέρωμα «2 ή 3 πράγματα που ξέρω γι’ αυτήν»:

Κάποιες γυναίκες / Κέλι Ράικαρτ

certain_women_3

Σκηνοθεσία-Σενάριο Κέλι Ράικαρτ/ Kelly Reichardt/ ΗΠΑ, 2016

Με φόντο τον μεγάλο ουρανό του νότου της Μοντάνα, σ’ ένα απέραντο και ασάλευτο τοπίο, Κάποιες γυναίκες γεμάτες θέληση αναζητούν τρόπους ν’ αλλάξουν τον κόσμο γύρω τους. Mια δικηγόρος βρίσκεται αντιμέτωπη με σεξιστική συμπεριφορά εντός του γραφείου της, αλλά και με μια συνθήκη ομηρίας. Μια σύζυγος και μητέρα αποφασισμένη να χτίσει το σπίτι των ονείρων της, έρχεται σε αντιπαράθεση με όλους τους άνδρες που είναι στη ζωη της. Μία φοιτήτρια νομικής αναπτύσσει μια αμφιλεγόμενη σχέση με μια μοναχική κτηνοτρόφο. Ένα τρίπτυχο γυναικείων χαρακτήρων, που υποδύονται οι Λόρα Ντερν, Μισέλ Ουΐλιαμς και Κρίστεν Στιούαρτ, τρεις σπουδαίες ηθοποιοί που εκπροσωπούν τρεις γενιές του αμερικανικού ανεξάρτητου κινηματογράφου.

Γιος σου δεν είμαι / Don’t Call Me Son / Mae so ha uma

dont_call_me_son_1

Σκηνοθεσία-Σενάριο: Άννα Μουιλαέρτ/ Anna Muylaert/ Βραζιλία, 2016

Ποδήλατο, λύκειο, τσιγαριλίκια, κορίτσια, μια ροκ μπάντα. Ο Πιέρ είναι ένας έφηβος σαν όλους τους άλλους. Μετά από ένα τεστ DNA, ανακαλύπτει πως η γυναίκα που αποκαλεί «μαμά» δεν είναι η βιολογική του μητέρα, και τώρα καλείται να πάει να ζήσει με την πραγματική του οικογένεια. Μπαίνοντας σ’ ένα νέο σπίτι κι ακούγοντας σε άλλο όνομα, αρχίζει ν’ αναρωτιέται για την αληθινή του ταυτότητα. Μια ταινία ενηλικίωσης που παρατηρεί με σοβαρότητα τους μηχανισμούς της αγάπης, της οικογένειας, της μητρότητας, της ίδιας της ανθρώπινης ύπαρξης.


Για ώρες και μέρες προβολών και το αναλυτικό πρόγραμμα, επισκεφτείτε την ιστοσελίδα του φεστιβάλ.

poster_-57

Την αφίσα του φετινής διοργάνωσης όπως και τη νέα οπτική ταυτότητα του ΦΚΘ υπογράφει ο designer Δημήτρης Παπάζογλου.

Αναλυτικότερα για το Φεστιβάλ:

ΤΑΙΝΙΕΣ ΕΝΑΡΞΗΣ-ΛΗΞΗΣ

  • Η αυλαία του 57ου Φεστιβάλ θα ανοίξει την Πέμπτη 3 Νοεμβρίου 2016 στο Ολύμπιον, με την ταινία Paterson του Τζιμ Τζάρμους, του αγαπημένου δημιουργού του ανεξάρτητου σινεμά.
  • Το Φεστιβάλ κλείνει την Κυριακή 13 Νοεμβρίου 2016 με το δράμα εποχής Η χορεύτρια της Στεφανί ντι Τζιούστο, με πρωταγωνίστρια την Γαλλίδα Soko, απ’ τα πιο ανερχόμενα ονόματα στο σινεμά και ήδη αναγνωρισμένα στη μουσική, που θα δώσει το παρών στη Θεσσαλονίκη.

ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ

  • 27 ελληνικές ταινίες μεγάλου μήκους: 16 σε πρώτη προβολή καθώς και ακόμα 11 που έχουν ήδη πραγματοποιήσει πρεμιέρα. Στις 16 πρεμιέρες περιλαμβάνονται και 3 ταινίες από την ενότητα «Έλληνες της Διασποράς» (στην ίδια ενότητα θα προβληθεί και μια ταινία μικρού μήκους)
  • Στο 57ο ΦΚΘ θα προβληθεί σε πρεμιέρα και το ντοκιμαντέρ 90 χρόνια ΠΑΟΚ – Νοσταλγώντας το μέλλον, η τελευταία κινηματογραφική αφιέρωση του Νίκου Τριανταφυλλίδη.
  • 5 μικρού μήκους ταινίες που ταξίδεψαν και διακρίθηκαν στα φεστιβάλ των Κανών, του Λοκάρνο και του Τορόντο.
  • Οι βραβευμένες 21 μικρού μήκους ταινίες από το πρόσφατο 39ο Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας

ΔΙΕΘΝΕΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

* Ζούμε το σινεμά του αύριο στο Διεθνές Διαγωνιστικό και στο Out of Competition

* Ανακαλύπτουμε τον πιο δυναμικό και πρωτοποριακό κινηματογράφο στους Ανοιχτούς Ορίζοντες

* Παρουσιάζουμε τις καλύτερες βαλκανικές ταινίες στις Ματιές στα Βαλκάνια

* Συναντάμε τους αγαπημένους μας δημιουργούς στις Ειδικές Προβολές

* Προτείνουμε ριζοσπαστικές ταινίες για απαιτητικούς θεατές στο >>Film Forward

* Δίνουμε μεταμεσονύχτια ραντεβού στη ζώνη «’Round Midnight» με κλασικές καλτ ταινίες τρόμου και φαντασίας απ’ όλο τον κόσμο

* Προσκαλούμε τους θεατές να βρουν τις εκλεκτικές συγγένειες που συνδέουν τις ταινίες – ζευγάρια στο αφιέρωμα «Αντι / Κατοπτρισμοί» – Mirror / Image

* Διερευνούμε όλους τους ρόλους των γυναικών στο αφιέρωμα «2 ή 3 πράγματα που ξέρω γι’ αυτήν»

* Αναμένουμε με ανυπομονησία το masterclass του θρυλικού διευθυντή φωτογραφίας Λουτσιάνο Τόβολι (Επάγγελμα ρεπόρτερ, Suspiria κ.α.)

ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

Υποδεχόμαστε στη Θεσσαλονίκη τον ανατρεπτικό Γάλλο Φιλίπ Γκραντριέ, ανακαλύπτουμε τον αγαπημένο των Αργεντινών, Λεονάρντο Φάβιο (1938-2012) και παρουσιάζουμε μέσα από το τμήμα «Ματιές στα Βαλκάνια» πλήρη ρετροσπεκτίβα -για πρώτη φορά σε παγκόσμιο επίπεδο- στον θεμελιωτή του ανεξάρτητου τούρκικου σινεμά Ζεκί Ντεμίρκουμπουζ.

ΑΓΟΡΑ

Μια σειρά από νέες δράσεις, βραβεία και συνεργασίες, ανανεώνουν την Αγορά του ΦΚΘ. Ανάμεσά τους:

* Το νέο βραβείο Lab Project του Eurimages αξίας έως και 50.000 ευρώ

* Το Locarno Industry Academy International στη Θεσσαλονίκη

* Η τεχνολογία Virtual Reality, μέσα από ένα ξεχωριστό masterclass που θα πραγματοποιήσει ο ειδικός στο VR Μισέλ Ρεϊγιάκ

* Η πλατφόρμα συνάντησης για νέες συνεργασίες South by Southeast

* Η δράση Training Day, σε συνδιοργάνωση με το CED Media Greece
ΣΙΝΕΜΑ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ/ CINEMA FOR ALL

Το ΦΚΘ με χορηγό προσβασιμότητας το Ίδρυμα Ωνάση και τη Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση και σύμβουλο προσβασιμότητας την Κίνηση Καλλιτεχνών με Αναπηρία, βελτιώνει την προσβασιμότητα στις εγκαταστάσεις του και μοιράζεται τη δύναμη του σινεμά με όλους τους θεατές ανεξαιρέτως.

ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ ΣΤΟ ΦΕΣΤΙΒΑΛ:

  • Την καθιερωμένη Ημέρα Γαλλοφωνίας TV5 MONDE (συνδιοργάνωση με Πρεσβεία της Γαλλίας στην Ελλάδα και Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος, με την υποστήριξη του Γαλλικού Ινστιτούτου Θεσσαλονίκης και της Unifrance)
  • Τις ταινίες που διαγωνίζονται για το βραβείο LUX, το οποίο απονέμει κάθε χρόνο το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.
  • Την έκθεση: «Ψίθυροι» στο Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης (παραγωγή: Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Κρήτης- διοργάνωση ΦΚΘ & Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης)
  • Την έκθεση #CedefopPhotoAward «Οι νέοι στην εκπαίδευση και την κατάρτιση» στο Μουσείο Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης (Διοργάνωση- Επιμέλεια: ΦΚΘ & Cedefop)
  • Την έκθεση «Πρόσωπα και Χώροι» στη Γκαλερί του Goethe-Institut Thessaloniki (Διοργάνωση: Goethe-Institut Thessaloniki και Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού, με την υποστήριξη του ΦΚΘ)
  • Την προβολή των 6 μικρού μήκους ταινιών που βραβεύτηκαν στο 3ο Taratsa IFF.
  • Τις προβολές 6 ταινιών που βρίσκονται ανάμεσα στις 20 καλύτερες ελληνικές και ευρωπαϊκές ταινίες τις οποίες ψήφισαν τα μέλη της ΠΕΚΚ (με αφορμή τα 40 χρόνια ΠΕΚΚ).
  • Την documenta 14 στο 57ο ΦΚΘ, με τις προβολές δύο μικρού μήκους ταινιών στο πλαίσιο της παρουσίασης της εβδομαδιαίας τηλεοπτικής εκπομπής της «Κείμενα».
  • Τη συναυλία: «Μουσική για τον κινηματογράφο» σε συνεργασία με την Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης και το Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης

Όλες οι ενότητες και η Αγορά του 57ου ΦΚΘ χρηματοδοτούνται από την Ευρωπαϊκή Ένωση – Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης, στο πλαίσιο του ΠΕΠ Κεντρικής Μακεδονίας 2014-2020. 

 

Μανώλης Βαμβούνης

Αν δεν σας μιλάω εδώ, θα είμαι κάπου και θα βλέπω θέατρο. Ή θα διαβάζω comics. Ή θα βλέπω drag queens στην τηλεόραση. Ή θα βλέπω κάτι με spandex ή περούκες στο σινεμά. Ή τελοσπάντων θα κάνω κάτι απροσδιόριστα geeky. Στο Antivirus είμαι τα τελευταία δύο χρόνια υπεύθυνος των σελίδων του Culture και συνιδρυτής των θεατρικών βραβείων Gay Theatre Awards. Αν δεν με δείτε κάπου έξω (δεν με χάνετε, promise) κυκλοφορώ στο προσωπικό μου blog project www.gkoultoura.gr και στο twitter ως @manolis.




ANTIVIRUS POLLS

Πόσο σημαντικά θεωρείτε ότι είναι για τα κόμματα στην Ελλάδα τα ΛΟΑΤΚΙ+ δικαιώματα;

View Results

Loading ... Loading ...

Δες και αυτό!