Ρατσιστικό «μπλόκο» στο τζαμί του Βοτανικού

01/11/2016
Ο Αρχηγός και τα ηγετικά στελέχη της Χρυσής Αυγής έξω από τον χώρο της κατάληψης στον Βοτανικό, στην πρόσφατη συγκέντρωση ενάντια στην ανέγερση του τεμένους

Μια ρατσιστική κατάληψη έχει στηθεί από τον Ιούλιο μέσα στον χώρο όπου πρόκειται να ανεγερθεί το τέμενος στον Βοτανικό.

Τα λίγα άτομα του ακροδεξιού χώρου που έχουν καταλάβει το σημείο -από τα οποία μάλιστα κάποια κυκλοφορούν με στρατιωτικά ρούχα και στολές παραλλαγής- αποκαλούν την κατάληψή τους «Στέγη αστέγων» και διατυμπανίζουν ότι απευθύνεται μόνο σε Ελληνες.

Η κατάληψη αυτή, λοιπόν, μιμείται τις πρακτικές μίσους των συσσιτίων και των αιμοδοσιών «μόνο για Ελληνες» που υποχρεώθηκε να σταματήσει να διοργανώνει η Χρυσή Αυγή μετά την ψήφιση της σχετικής αντιρατσιστικής διάταξης στον νόμο για το Σύμφωνο Συμβίωσης του υπουργείου Δικαιοσύνης.

Στέγη αστέγων Βοτανικού
Βασίλης Μαθιουδάκης

Φυσικά η περιβόητη «Στέγη αστέγων Βοτανικού» ή το «hotspot για Ελληνες», όπως επίσης αποκαλούν την ίδια κατάληψη, δεν είναι κάτι άλλο από μια νέα επιχείρηση μπλοκαρίσματος της δημιουργίας του επίσημου χώρου λατρείας που θα καλύπτει τις θρησκευτικές ανάγκες των μουσουλμάνων της Αττικής. Πρώτα είδαμε την πρακτική των προσφυγών στο Συμβούλιο της Επικρατείας, η οποία είχε μπλοκάρει για χρόνια την ανέγερση του τεμένους, και όταν τελικά, μόλις πριν από λίγους μήνες, αυτή έπεσε στο κενό, είδαμε πια να καταλαμβάνεται ο ίδιος ο χώρος του μελλοντικού τεμένους.

Και μάλιστα, για να ενισχύσει τη θέση της στον χώρο, η κατάληψη αυτή επιχειρεί να εκμεταλλευτεί το σοβαρό ζήτημα των αστέγων, διασπείροντας παράλληλα το ρατσιστικό μίσος κατά των προσφύγων και των μεταναστών.

Αλλά ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή. Τον Δεκέμβριο του 2011 ο υπερσυντηρητικός μητροπολίτης Πειραιώς Σεραφείμ προσέφυγε κατά της ανέγερσης του τεμένους στον Βοτανικό στο ΣτΕ, το οποίο συνεδρίασε δημόσια τον Απρίλιο του 2013.

Μαζί του προσέφυγαν ακόμα, χρησιμοποιώντας τον ίδιο δικηγόρο, εννέα φυσικά πρόσωπα, καθώς και ένας σύλλογος με έδρα τον Βοτανικό και με την επωνυμία «Εξωραϊστικός Φυσιολατρικός Πολιτιστικός Σύλλογος “Η Αθηνά”».

Τον Ιούνιο του 2013 το ΣτΕ απέρριψε την προσφυγή αυτή και η απόφαση δημοσιεύτηκε τον Ιούνιο του 2014.

Στη συνέχεια, περισσότερα από 100 φυσικά πρόσωπα προσέφυγαν και πάλι στο ΣτΕ κατά του τεμένους στον Βοτανικό.

Κατά τη δημόσια συνεδρίαση που πραγματοποιήθηκε στις 6 Οκτωβρίου 2015 ο σύλλογος «Αθηνά» καλούσε τον κόσμο του να πάει στο Συμβούλιο της Επικρατείας, το οποίο τελικά απέρριψε και πάλι τις αιτιάσεις των προσφευγόντων, με την απόρριψη να δημοσιεύεται σε δημόσια συνεδρίαση στις 30 Ιουνίου του 2016, ανάβοντας το πράσινο φως για τη δημιουργία του επίσημου μουσουλμανικού χώρου λατρείας.

Ο σύλλογος «Αθηνά»

Ναζιστική Λεπέν
O αρχηγός της ναζιστικής Λεπέν Χρήστος Ρήγας στην κατάληψη του Βοτανικού. Φωτογραφία από τον φιλοχουντικό “Ελεύθερο Κόσμο”

Στις 11 Ιουλίου του 2016, ο γνωστός μας πια σύλλογος «Αθηνά», που εμφανίζεται ως «εξωραϊστικός», «φυσιολατρικός» και «πολιτιστικός», αλλά κατά βάση προσπαθεί να εμποδίσει την ανέγερση του τεμένους, προχωρά μαζί με άλλες ακροδεξιές ομάδες στην κατάληψη του χώρου στον Βοτανικό.

Οπως διαβάζουμε στον ιστότοπο της φιλοχουντικής εφημερίδας «Ελεύθερος Κόσμος», στην κατάληψη εμφανίζονται να μετέχουν επίσης ο σύλλογος εφέδρων «Πολίτες-Οπλίτες» και η «Αναγέννηση Ελλήνων».

Τον ρατσιστικό χαρακτήρα της κατάληψης αυτής φροντίζει να κάνει σαφή από την πρώτη στιγμή ο πρόεδρος των «Ελλήνων Εφέδρων Πολιτών-Οπλιτών» Ιωάννης Ιωαννίδης, ο οποίος εμφανίζεται πάντα, όπως και άλλοι, με στρατιωτική περιβολή: «To εγχείρημα ξεκίνησε με τη σκέψη ότι ήταν πολύ άδικο να τυχαίνουν ειδικών προνομίων οι λαθρομετανάστες και να υποφέρουν οι Ελληνες», δηλώνει σε φίλα προσκείμενο διαδικτυακό μέσο.

Γρήγορα η «Στέγη αστέγων» προσέλκυσε το ενδιαφέρον οργανώσεων και στελεχών του ακροδεξιού χώρου, όπως ο Αστέριος Χάμος, πρόεδρος του Πατριωτικού Ελληνικού Συνδέσμου, ενώ εκεί έσπευσε να δηλώσει τη στήριξή του και ο Χρήστος Ρήγας, αρχηγός της ναζιστικής ΛΕΠΕΝ (διάσπαση της Χρυσής Αυγής) καθώς και η ομάδα «Propatria», η οποία, όπως δηλώνουν ανοιχτά τα μέλη της, αποτελείται από «Εθνικιστές, Εθνικοσοσιαλιστές, Φασίστες».

Ανάμεσα στους υποστηρικτές της συγκεκριμένης κατάληψης βρίσκεται και ο έτερος υπερσυντηρητικός μητροπολίτης, ο Αμβρόσιος Καλαβρύτων, ο οποίος έσπευσε τον Αύγουστο να δηλώσει ότι «στον Βοτανικό των Αθηνών κάποιοι γενναίοι απόστρατοι Εφεδροι Αξιωματικοί άρχισαν ήδη μια ειρηνική Επανάσταση! “Η στέγη αστέγων Βοτανικού είναι έτοιμη και μας περιμένει όλους”, μας έγραψε ένας πιστός Χριστιανός και γενναίος Ελληνας».

Φυσικά τη στήριξή της στη «Στέγη αστέγων» έχει δηλώσει και η Χρυσή Αυγή, μέσω ψηφίσματος της παράταξης Παναγιώταρου στην Περιφέρεια Αττικής, αλλά παράλληλα επισήμως δεν θέλει να εμφανιστεί και ως ταυτισμένη με την κατάληψη.

Υπάρχουν βέβαια και κάποιες συγγενείς προς τη ναζιστική οργάνωση ιδεολογικές φωνές, όπως του πρώην στελέχους της Χρυσής Αυγής Κυριακής Καρύδη που υποστηρίζει ότι η Χρυσή Αυγή έχει θέσει υπό την προστασία της τη «Στέγη αστέγων».

Ως γνωστόν η ναζιστική οργάνωση μετά την ποινική δίωξη και την έναρξη της δίκης έχει υποχρεωθεί να αποσύρει τα τάγματα εφόδου και το τελευταίο διάστημα προσπαθεί να επαναφέρει τη γνωστή συνταγή των «αγανακτισμένων κατοίκων».

Είναι χαρακτηριστικό ότι η Χρυσή Αυγή διοργάνωσε προ ημερών συγκέντρωση ενάντια στην ανέγερση του τεμένους, έξω ακριβώς από τον χώρο της κατάληψης και όχι μέσα, την οποία απέδωσε πάλι σε κάποια «επιτροπή κατοίκων Βοτανικού», αλλά οι κεντρικοί ομιλητές ήταν η ηγετική ομάδα της οργάνωσης και βέβαια ο ίδιος ο Αρχηγός της Ν. Μιχαλολιάκος.

Τακτική της έντασης

Ακροδεξιά συνθήματα κατά της ανέγερσης τεμένους
Βασίλης Μαθιουδάκης

Κατά τη συγκέντρωση ο Λαγός δήλωσε

«Χαιρετίζουμε τον αγώνα και κάποιων λίγων ανδρών και γυναικών που είναι εδώ μέσα αυτή τη στιγμή και φυλάνε τον χώρο αυτόν για να μη γίνει η ανέγερση του τζαμιού. Θα είμαστε κι εμείς παρόντες γιατί εκτός από το Κοινοβούλιο που κάνουμε μια δουλειά που μας έχει ανατεθεί και προσπαθούμε να αναδείξουμε τα ζητήματα, κυρίως οι χρυσαυγίτες είμαστε αγωνιστές τους δρόμου, της πλατείας και της ιδέας. Δεν είμαστε κοινοβουλευτικοί να κρυβόμαστε πίσω από έδρανα».

Φυσικά ο «δρόμος» που αναφέρει ο Λαγός δεν είναι άλλος από την εγκληματική δράση της οργάνωσης, την οποία έχει πλέον υποχρεωθεί να αναστείλει.

Τη δράση αυτή μάλιστα την έχουμε δει και κατά των άτυπων μουσουλμανικών χώρων λατρείας, με πιο γνωστή βέβαια την υπόθεση του εμπρησμού τζαμιού στην πλατεία Αττικής στις 30/10/2010 από το τάγμα εφόδου του Αγ. Παντελεήμονα, το οποίο επιχείρησε να κάψει ζωντανούς δεκάδες υπηκόους Μπανγκλαντές.

Το τελευταίο διάστημα η οργάνωση επιδίδεται στην τακτική της έντασης και των στημένων σόου μέσα στο Κοινοβούλιο, τα οποία συχνά επιλέγει να σχετίζονται με τα λεγόμενα «εθνικά θέματα», προσπαθώντας να προσεγγίσει ένα ακροατήριο για το οποίο ο «αντιτουρκισμός» είναι κοινός τόπος.

Στην ίδια στρατηγική εντάσσεται και η επίθεση στη Βουλή του Λαγού και του Παναγιώταρου κατά του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Χουσεΐν Ζεϊμπέκ, την ημέρα της ψήφισης (4/8/2016) -ποιας άλλης;- της διάταξης για την επιτάχυνση της ανέγερσης του ισλαμικού τεμένους στον Βοτανικό.

Φυσικά η διάταξη πλέον έχει ψηφιστεί και οι εργασίες αναμένεται να ξεκινήσουν. Η ανέγερση του Τεμένους στον Βοτανικό είναι πρώτα απ’ όλα ένα ζήτημα δημοκρατίας και ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

πηγή: efsyn.gr

Vasilis Thanopoulos

Από μικρός ήθελα να γίνω αστροναύτης. Εξάλλου, πάντα θυμάμαι να μου λένε ότι "πετάω στα αστέρια". Λόγω όμως σχετικής υψοφοβίας αποφάσισα να αλλάξω επαγγελματικό προσανατολισμό και να γίνω δημοσιογράφος (απ' το κακό στο χειρότερο), Μπήκα στο Πάντειο (Τμήμα Επικοινωνίας, Μέσων & Πολιτισμού) και λίγους καφέδες αργότερα πήρα το πτυχίο μου. Έκτοτε το επαγγελματικό μου μετερίζι με έχει οδηγήσει στην πόρτα ανθρωπιστικών οργανισμών (Διεθνή Αμνηστία, Έλιξ) αλλά και πολλών έντυπων και διαδικτυακών μέσων (Esquire, Nitro, Protagon, κλπ). Η σχέση μου με το Antivirus ξεκίνησε τυχαία τον Μάρτιο του 2013. Έκτοτε έγινε λατρεία... Είτε εδώ είτε στο περιοδικό, όλο και κάπου θα με πετύχετε. Αν τώρα θέλετε να κάνετε και κάποιο σχόλιο... θα με βρείτε στο [email protected]. Cu!




Δες και αυτό!