Οι 8 gay ποδοσφαιριστές που τόλμησαν να κάνουν coming out

30/10/2016

Αν και υπάρχουν περισσότεροι από 500.000 επαγγελματίες ποδοσφαιριστές παγκοσμίως, ο αριθμός αυτών που έχουν μιλήσει ανοιχτά για τη σεξουαλικότητά τους είναι ανησυχητικά μικρός.

Ας δούμε κάποιους απ΄αυτούς (τους λίγους) που το τόλμησαν:

Thomas Hitzlsperger

«Ήταν μια μακρά και δύσκολη διαδικασία», είχε δηλώσει ο Γερμανός παίκτης. «Μόλις τα τελευταία χρόνια, ήταν που συνειδητοποίησα ότι θα προτιμούσα να ζω μαζί με έναν άνδρα.» Ίσως ο πιο διάσημος ποδοσφαιριστής που αποκαλύψε τη σεξουαλικότητά του. Ο Thomas Hitzlsperger έχει εκπροσωπήσει τη Γερμανία, καθώς και τις ομάδες του West Ham, Everton and Aston Villa.


Robbie Rogers

Στις αρχές του 2013, το αστέρι του ποδοσφαίρου των ΗΠΑ ανακοίνωσε ότι είναι gay. «Η ζωή είναι τόσο γεμάτη από καταπληκτικά πράγματα», είπε. «Συνειδητοποίησα ότι μπορούσα να απολαύσω πραγματικά τη ζωή μου μόνο όταν ήμουν ειλικρινής. Η τιμιότητα είναι μια σκύλα, αλλά κάνει τη ζωή τόσο απλή και σαφή. Το μυστικό μου έχει φύγει, είμαι ένας ελεύθερος άνθρωπος, μπορώ να προχωρήσω και να ζήσω τη ζωή μου.»


David Testo

Η ζωή δεν ήταν τόσο γλυκιά για τον David Testo. Αποχώρησε από τη σύμβασή του από τους “Montreal Impact” έναν μήνα πριν από το coming out. «Όταν μίλησα», είπε ο Testo, “δεν ήξερα αν ήμουν έτοιμος να παίξω περισσότερο, αλλά ήξερα ότι δεν θα μπορούσα να συνεχίσω να παίζω με τον τρόπο που έπαιζα. Ήξερα ότι αν ήμουν έτοιμος να συνεχίσω, θα έπρεπε να είμαι αληθινός και οι άνθρωποι έπρεπε να ξέρουν γι ‘ αυτό». Σε ηλικία 32 ετών, ο Testo αναγκάστηκε να επανεκπαιδευτεί ως δάσκαλος γιόγκα και να αρχίσει τη ζωή του εκ νέου.


Anton Hysén

Ο Σουηδός παίκτης Anton Hysén έκανε coming out στις αρχές του 2011, προκαλώντας πολλά σχόλια. Ο Hysén είναι ο νεότερος γιος ενός επαγγελματία ποδοσφαιρική. Ο πατέρας του είναι ο θρυλικός παίκτης και μάνατζερ Glenn Hysén. Όταν μίλησε στο GSN, είπε: «Έκανα τη σκέψη για ένα δευτερόλεπτο, αλλά και πάλι ήμουν σκατά. Οι άνθρωποι θα πουν πάντα αυτό που πρόκειται να πουν.”


Thomas Berling

Ο Νορβηγός παίκτης Thomas Berling εξαφανίστηκε το 2000 για εντελώς άγνωστους λόγους.
Στη συνέχεια, εμφανίστηκε ως ανοιχτά gay, έχοντας εγκαταλείψει το ποδόσφαιρο λόγω “διαδεδομένης ομοφοβίας». Έχοντας παίξει στο νορβηγικό πρωτάθλημα, η ιστορία του αναφέρεται συχνά ως ο λόγος, για τον οποίο πολλοί ποδοσφαιριστές δεν κάνουν coming out. Μιλώντας 12 χρόνια μετά την αποκάλυψη του, είπε: «Νόμιζα ότι θα ήταν εντάξει για να βγv ανοιχτά στη Νορβηγία, αλλά θα μπορούσε να καταστρέψει τις φιλοδοξίες μου στο εξωτερικό. Ήμουν λάθος. Αλλά τώρα είμαι εντάξει, δεν είμαι στην ντουλάπα πια.»


Jonathan De Falco

Ο Βέλγος ποδοσφαιριστής Jonathan De Falco είχε μια μικρή καριέρα στο ποδόσφαιρο.
Έπαιξε μερικά παιχνίδια στα χαμηλότερα πρωταθλήματα, αλλά γενικά δεν μπορούσε να βρει μεγάλη επιτυχία στον τομέα εξαιτίας προβλημάτων όρασης. Έψαξε λοιπόν για ένα εναλλακτικό εισόδημα και έγινε ένας go-go χορευτής. Τελικά, στράφηκε στο gay πορνό και σε ένα αναγκαστικό outing το 2011, αναγκάζοντάς τον να παρατήσει το ποδόσφαιρο για πάντα. “Μετά από αυτό ένιωσα μια τεράστια ανακούφιση».


Marcus Urban

Ο Γερμανός Marcus Urban ήταν ένα από τα λαμπρότερα ταλέντα στη δεκαετία του ’80 και του ’90. Ένα τραυματισμό σοκ όμως κατέστρεψε τα σχέδιά του. Αναγκάστηκε να παίξει στα χαμηλότερα πρωταθλήματα, αλλάζοντας τις προτεραιότητές του και αποφάσιζοντας να κάνει coming out. “‘Ηταν φανταστικο. Όλη αυτή η πίεση και ξαφνικά νιώθω ανακουφισμένος. Από εκεί και πέρα είμαι πολύ πιο ευτυχισμένος. Αυτό είναι το Παγκόσμιο Κυπέλλό μου».


Justin Fashanu

Για το τέλος, η πιο θλιβερή ιστορία της λίστας. Όταν ο Άγγλος ποδοσφαιριστής Justin Fashanu έπαιζε στη δεκαετία του ’80 και του ’90, ήταν ένα από τα μεγαλύτερα ονόματα.
Ήταν ο πρώτος μαύρος παίκτης που διεκδικούσε συμβόλαιο εκατομμυρίων, ενώ επρόκειτο να ενταχθεί στην εθνική ομάδα της Αγγλίας. Το 1990 αντιμετώπισε μια τεράστια κατακραυγή. Για τέσσερα χρόνια μετά την αποκάλυψη της σεξουαλικότητα τους όλα άλλαξαν για εκείνον. Εγκατέλειψε το γήπεδο το 1994. Τέσσερα χρόνια μετά από αυτό, ο Fashanu κατηγορείται για σεξουαλική επίθεση σε μια εποχή που η ηλικία συναίνεσης για το gay σεξ ήταν τα 18 χρόνια. Φοβούμενος ότι δε θα βρεθεί σε μια δίκαιη δίκη, π Fashanu αποφάσισε να αυτοκτονήσει τον Μάιο του ίδιου έτους. Το σημείωμα αυτοκτονίας του τόνιζε ότι το σεξ εκείνο ήταν συναινετικό.

 

Vasilis Thanopoulos

Από μικρός ήθελα να γίνω αστροναύτης. Εξάλλου, πάντα θυμάμαι να μου λένε ότι "πετάω στα αστέρια". Λόγω όμως σχετικής υψοφοβίας αποφάσισα να αλλάξω επαγγελματικό προσανατολισμό και να γίνω δημοσιογράφος (απ' το κακό στο χειρότερο), Μπήκα στο Πάντειο (Τμήμα Επικοινωνίας, Μέσων & Πολιτισμού) και λίγους καφέδες αργότερα πήρα το πτυχίο μου. Έκτοτε το επαγγελματικό μου μετερίζι με έχει οδηγήσει στην πόρτα ανθρωπιστικών οργανισμών (Διεθνή Αμνηστία, Έλιξ) αλλά και πολλών έντυπων και διαδικτυακών μέσων (Esquire, Nitro, Protagon, κλπ). Η σχέση μου με το Antivirus ξεκίνησε τυχαία τον Μάρτιο του 2013. Έκτοτε έγινε λατρεία... Είτε εδώ είτε στο περιοδικό, όλο και κάπου θα με πετύχετε. Αν τώρα θέλετε να κάνετε και κάποιο σχόλιο... θα με βρείτε στο [email protected]. Cu!




ANTIVIRUS POLLS

Πόσο σημαντικά θεωρείτε ότι είναι για τα κόμματα στην Ελλάδα τα ΛΟΑΤΚΙ+ δικαιώματα;

View Results

Loading ... Loading ...

Δες και αυτό!