Οι “straight acting” gay άνδρες και το κοινωνικό προνόμιο

27/10/2016

Τα αποτελέσματα μια μελέτης που κυκλοφόρησε πρόσφατα έδειξαν ότι οι gay άνδρες πoυ δεν έχουν βιώσει ομοφοβία στα σχολικά τους χρόνια έχουν διπλάσιες πιθανότητες να περιγράψουν τον εαυτό τους ως “straight acting”. Συγκεκριμένα, το 56% αυτών που δεν έχουν βιώσει την ομοφοβία περιγράφουν τον εαυτό τους μ΄αυτόν τον όρο, σε αντίθεση με το 25% των ανδρών που έχουν αντιμετωπίσει ομοφοβία.

Από τους ερωτηθέντες, επίσης, που αυτοπροσδιορίζονται ως “straight acting”:

  • Το 37% είναι πιθανό να συμφωνήσει με τη δήλωση “οι θηλυπρεπείς gay κάνουν κακό στη φήμη gay ανδρών, όπως εγώ”.
  • Το 33% δήλωσε ότι δεν αντιμετώπισε ομοφοβία ή κάποια διάκριση λόγω σεξουαλικότητας τα τελευταία 5 χρόνια.
  • Το 35% είναι πιθανό να συμφωνήσει με τη δήλωση “Προσδιορίζομαι περισσότερα με την straight κοινότητα, παρά με την gay”.

H έρευνα αυτή χρησιμοποίησε ως δείγμα 280 gay άνδρες από το Ηνωμένο Βασίλειο και τις ΗΠΑ. Σχολιάζοντας τα αποτελέσματα ο Cal Strode, υπέυθυνος της έρευνας, δήλωσε:

“Οι θηλυπρεπείς gay άνδρες φαίνεται να βρίσκονται σε διασταυρούμενα πυρά. Ο τρόπος με τον οποίο οι gay άνδρες προμοτάρουν τον εαυτό τους είναι πιο φανερός από ποτέ σήμερα, εξαιτίας εφαρμογών όπως το Grindr. Αυτό φέρνει καταστάσεις, όπως ο φόβος της θηλυπρέπειας, στην επιφάνεια και χρειάζεται να αξιοποίησουμε κάθε δυνατότητα για να τις καταπολεμήσουμε. Δεν βοηθά να δαιμονοποιήσουμε όσους χρησιμοποιούν τον όρο “straight acting”, αλλά μπορούμε να τους προκαλέσουμε, ώστε να συνειδητοποιήσουν ότι μιλάνε από ένα μέρος εσωτερικευμένης ομοφοβίας ή από μια θέση προνόμιο”. 

Vasilis Thanopoulos

Από μικρός ήθελα να γίνω αστροναύτης. Εξάλλου, πάντα θυμάμαι να μου λένε ότι "πετάω στα αστέρια". Λόγω όμως σχετικής υψοφοβίας αποφάσισα να αλλάξω επαγγελματικό προσανατολισμό και να γίνω δημοσιογράφος (απ' το κακό στο χειρότερο), Μπήκα στο Πάντειο (Τμήμα Επικοινωνίας, Μέσων & Πολιτισμού) και λίγους καφέδες αργότερα πήρα το πτυχίο μου. Έκτοτε το επαγγελματικό μου μετερίζι με έχει οδηγήσει στην πόρτα ανθρωπιστικών οργανισμών (Διεθνή Αμνηστία, Έλιξ) αλλά και πολλών έντυπων και διαδικτυακών μέσων (Esquire, Nitro, Protagon, κλπ). Η σχέση μου με το Antivirus ξεκίνησε τυχαία τον Μάρτιο του 2013. Έκτοτε έγινε λατρεία... Είτε εδώ είτε στο περιοδικό, όλο και κάπου θα με πετύχετε. Αν τώρα θέλετε να κάνετε και κάποιο σχόλιο... θα με βρείτε στο [email protected]. Cu!




Δες και αυτό!