Η Νορβηγία η πρώτη χώρα που θα διαθέτει δωρεάν την PrEP, μέσω εθνικού συστήματος υγείας

21/10/2016

H Νορβηγία έγινε η πρώτη χώρα στον κόσμο που αποφάσισε να προσφέρει δωρεάν την PrEP (pro-exposure profylaxis / προφύλαξη πριν την έκθεση) μέσω του εθνικού συστήματος υγείας, σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργού Υγείας Bent Høie.

Η PrEP μπορεί να μειώσει το κίνδυνο μόλυνσης του από τον ιό HIV μέχρι και 85% και αρκετοί είναι οι φορείς από τον χώρο της υγείας που ζητούν μεγαλύτερη πρόσβαση στα φάρμακα.

Η οργάνωση “HIV Norway” είχε ξεκινήσει μια μεγάλη εκστρατεία στη χώρα σχετικά με την PrEP, πριν από δύο χρόνια. Σχολιάζοντας την εξέλιξη αυτή, ο πρόεδρος της (Leif-Ove Hansen), δήλωσε: “Η PrEP θα συμβάλει στη μείωση του ποσοστού των νέων μολύνσεων στην gay κοινότητα, μιας και το ποσοστό των gay ανδρών που αντιμετωπίζουν τον κίνδυνο της λοίμωξης είναι πολύ υψηλότερο από ό, τι στο γενικό πληθυσμό. Η χρήση προφυλακτικών είναι σε παρακμή και είμαστε ευτυχείς που η PrEP τώρα αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της δημόσιας υγείας”. 

Η PrEP, δηλαδή η χορήγηση αντιρετροϊκής αγωγής ως μέσο πρόληψης για τον HIV, έχει ήδη εγκριθεί από το 2012 στις Ηνωμένες Πολιτείες, στα τέλη του 2015 στη Γαλλία, καθώς επίσης στο Ισραήλ, στην Κένυα, στη Νότια Αφρική, στον Καναδά και επίκειται η έγκρισή της στην Αγγλία. H Νορβηγία όμως έγινε η πρώτη χώρα που θα τη διαθέτει δωρεάν μέσω του εθνικού συστήματος υγείας.

Οργανώσεις απ΄όλο τον κόσμο καλωσορίζουν την απόφαση της Νορβηγίας.




Δες και αυτό!