Power To The People:Το 20ο Ετήσιο Συνέδριο της ILGA-ΕUROPE στην Κύπρο

18/10/2016
από

Περισσότερα από 500 ατόμα από περισσότερες από 50 χώρες αναμένεται να παρακολουθήσουν το 20ο Ετήσιο Πανευρωπαϊκό Συνέδριο του Διεθνούς Οργανισμού για τα ΛΟΑΤΙ Δικαιώματα ILGA, που πραγματοποιείται μεταξύ 19-22 Οκτωβρίου, στη Λευκωσία με τίτλο “Power To The People”.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Accept – ΛΟΑΤ Κύπρου, το συνέδριο διοργανώνει το Ευρωπαϊκό τμήμα του οργανισμού ILGA-Europe, που έχει έδρα τις Βρυξέλλες και είναι το μεγαλύτερο του είδους του παγκοσμίως, εκτός Βορείου Αμερικής. Στην Accept ανατέθηκε η διοργάνωση μετά από διαγωνισμό τον οποίο η οργάνωση κέρδισε το 2014 στη Ρίγα της Λετονίας.

Μετά την σύμφωνη γνώμη του Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη, η τελετή έναρξης του συνεδρίου θα γίνει την Τετάρτη, στο Προεδρικό Μέγαρο και τον Πρόεδρο θα εκπροσωπήσει ο Υπουργός Εσωτερικών Σωκράτης Χάσικος. Χαιρετισμό θα απευθύνει και ο Δήμαρχος Λευκωσίας Κωνσταντίνος Γιωρκάτζης, ενώ αναμένεται πως ο Πρόεδρος Αναστασιάδης θα επισκεφτεί το συνέδριο το Σάββατο, μετά την επιστροφή του από το εξωτερικό, όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Κύριοι ομιλητές στο συνέδριο φέτος θα είναι η βουλευτής Στέλλα Κυριακίδου, Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, ο Matthew Beard, Διευθυντής την Οργάνωσης All Out, Broden Giambrone, Γενικός Διευθυντής του Transgender Equality Network Ireland (ΤΕΝΙ), Dounia Jari συνιδρυτής και μέλος ΔΣ του οργανισμού Maruf, Mamikon Hovsepyan, Γενικός Διευθυντής της ΛΟΑΤΙ οργάνωσης PINK Armenia και ο Βρετανός ηθοποιός, σκηνοθέτης και σεναριογράφος Rikki Beadle-Blair.

Στα πλαίσια του συνεδρίου, θα διεξαχθεί την Πέμπτη συζήτηση μεταξύ πολιτικών αρχηγών, για τις πολιτικές προτεραιότητες αναφορικά με την ισότητα των ΛΟΑΤΙ στη Κύπρο. Θα συμμετέχουν σε αυτή ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου, ο ΓΓ του ΑΚΕΛ Άντρος Κυπριανού και ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ Νικόλας Παπαδόπουλος, ενώ θα λάβει μέρος και ο Πρόεδρος Accept ΛΟΑΤ Κύπρου Κώστας Γαβριηλίδης.

Πρόγραμμα Συνεδρίου:

Μπορείτε να κατεβάσετε το πρόγραμμα του συνεδρίου εδώ: https://goo.gl/QyPWUU

Εγγραφές Για Κάτοικους Κύπρου:

Εγγραφές στο συνέδριο μπορούν ακόμη να γίνουν για κάτοικους Κύπρου την Τετάρτη 19 Οκτωβρίου στις 16.00 και Πέμπτη 20 Οκτωβρίου στις 08.00, στο Ξενοδοχείο Hilton Cyprus, στη μειωμένη τιμή των €120 (έναντι €325 που είναι το κόστος για συνέδρους από εξωτερικό). Η τιμή συμπεριλαμβάνει όλα τα γεύματα και δείπνα από την Τετάρτη το βράδυ μέχρι και το Σάββατο.

Δημοσιογραφική Διάσκεψη (20 Οκτωβρίου, 14.00)

Την Πέμπτη, 20 Οκτωβρίου 2016, η ώρα 14.00 στο ξενοδοχείο Hilton Cyprus, θα διεξαχθεί Δημοσιογραφική Διάσκεψη όπου θα παρουσιαστεί το Συνέδριο στα ΜΜΕ. Προηγούμενη εγγραφή αναγκαία ως πιο πάνω.

Συζήτηση Αρχηγών Κομμάτων (20 Οκτωβρίου, 14.30):  

Πολιτικές Προτεραιότητες και Δεσμεύσεις Για Την Ισότητα των ΛΟΑΤΙ Στη Κύπρο

Στα πλαίσια του Συνεδρίου την Πέμπτη, 20 Οκτωβρίου 2016, η ώρα 14.30, στο ξενοδοχείο Hilton Cyprus θα διεξαχθεί συζήτηση μεταξύ των:

  1.  Αβέρωφ Νεοφύτου, Πρόεδρος ΔΗΣΥ
  2.  Άντρος Κυπριανού, Γενικός Γραμματέας ΑΚΕΛ
  3. Νικόλας Παπαδόπουλος, Πρόεδρος ΔΗΚΟ
  4. Κώστας Γαβριηλίδης, Πρόεδρος Accept ΛΟΑΤ Κύπρου

Εκ μέρους του Διεθνή Οργανισμού ILGA-Europe θα συντονίζει η Gabi Calleja (Μάλτα).

Μετά το πέρας της συζήτησης θα ακολουθήσουν ερωτήσεις από τους παρευρισκόμενους. Αντιπρόσωποι των ΜΜΕ θα μπορούν να πάρουν δηλώσεις σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο στο τέλος της συζήτησης. Προηγούμενη εγγραφή αναγκαία ως πιο πάνω. Θα υπάρχει ταυτόχρονη μετάφραση στα Αγγλικά.

Τελετή Λήξης

Η Τελετή Λήξης θα διεξαχθεί το Σάββατο 22 Οκτωβρίου στη Πύλη Αμμοχώστου και θα είναι ανοιχτή στο κοινό από τις 22.30 με τίτλο Power To The People: The Party. Μαζί με 500 σύνεδρους έρχεται το πιο θεαματικό καυτό χάος από μια ντίβα που έχει ποτέ χτυπήσει τη σκηνή του Ανατολικού Λονδίνου τα τελευταία χρόνια, A Man to Pet, ο οποίος θα είναι εδώ συγκεκριμένα από την Αγγλία. Ο DJ του Cyprus Pride, Cotsios o Piccadillys θα κλείσει το βράδυ σε άγριες διαθέσεις.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός ILGA ιδρύθηκε το 1978, αριθμεί 1200 οργανισμούς μέλη οι οποίοι προέρχονται από 125 διαφορετικές χώρες, ενώ το Ευρωπαϊκό Τμήμα, ILGA-Europe, αριθμεί 490 οργανισμούς μέλη στις 45 από τις 49 χώρες της Ευρώπης. Το γεγονός ότι αυτή τη χρονιά το συνέδριο του ILGA-Europe θα διεξαχθεί στην Κύπρο αποτελεί ένα ιδιαίτερα σημαντικό βήμα για τον τόπο μας καθότι θα εδραιώσει την Κύπρο στον παγκόσμιο χάρτη των χωρών που μάχονται ανοικτά υπέρ των δικαιωμάτων των ΛΟΑΤΙ ατόμων και των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων γενικότερα.

Η Accept – ΛΟΑΤ Κύπρου συστάθηκε επίσημα το Σεπτέμβριο του 2011 με στόχο να προστατεύσει και να προωθήσει τα Ανθρώπινα Δικαιώματα όλων των ατόμων, ομάδων και μειονοτήτων που υφίστανται διακρίσεις ή κακομεταχείριση και ειδικά εκείνους που υποφέρουν λόγω σεξουαλικού προσανατολισμού ή ταυτότητας φύλου. Η οργάνωση αποτελείται μόνο από ΛΟΑΤΙ εθελοντές και συμμάχους.

acceptCY

Η accept ΛΟΑΤ Κύπρου είναι η μοναδική εγγεγραμμένη ΛΟΑΤΙ οργάνωση στον έφορο σωματείων την Κυπριακής Δημοκρατίας και αποτελείται από ενεργούς εθελοντές. Είμαστε μια ομάδα ανθρώπων που απαρτίζεται και αφορά άτομα ανεξαρτήτως ηλικίας, ταυτότητας κοινωνικού φύλου, σεξουαλικού προσανατολισμού, εθνοτικής, πολιτισμικής, θρησκευτικής προέλευσης, γλώσσας, κατάστασης υγείας, σωματικής κατάστασης ή άλλου γνωρίσματος και διεκδικούμε σταθερά, αλλά δυναμικά την αποδοχή, την αλληλοαποδοχή, χειραφέτηση και αλληλοϋποστήριξη, εναρμονίζοντας σε ισότιμη βάση την κυπριακή κοινωνία με θέματα που αφορούν την ΛΟΑΤI κοινότητα.
Η ενέργειες μας επικεντρώνονται:
• Στην προάσπιση, διεκδίκηση και προώθηση των δικαιωμάτων και των συμφερόντων των ΛΟΑΤΙ προσώπων και την καταπολέμηση των προκαταλήψεων, των στερεοτύπων, του στιγματισμού και του κοινωνικού αποκλεισμού.
• Στην ευαισθητοποίηση και ενημέρωση της ίδιας της κοινότητας αλλά και της κοινής γνώμης, της οικογένειας, των θεσμών, των οργανωμένων ή μη φορέων και της κοινωνίας γενικότερα σε θέματα σεξουαλικότητας, ταυτότητας κοινωνικού φύλου, σεξουαλικού προσανατολισμού και σεξουαλικής υγείας.
ΛΟΑΤΙ: Λεσβίες, Ομοφυλόφιλοι, Αμφισεξουαλικοί, Τρανς, Intersex.
Όραμα μας είναι η διαμόρφωση μιας κοινωνίας βασισμένης στο σεβασμό του κάθε ατόμου και της διαφορετικότητας του, απαλλαγμένης από διακρίσεις και προκαταλήψεις ιδίως όσο αφορά στο σεξουαλικό προσανατολισμό.




Δες και αυτό!