Συνέντευξη: Γεωργία Μαυραγάνη

Απαντήσεις σε ερωτήματα όπως «είμαστε αθώοι ή ένοχοι;» ή τι είναι οι μειονότητες και τι η σεξουαλική διαστροφή επιχειρεί να δώσει το θέατρο που υπηρετεί η σκηνοθέτης Γεωργία Μαυραγάνη. Με δύο βραβεία (σκηνοθεσίας και καλύτερης παράστασης της χρονιάς) στα Queer Theatre Awards, οι «Αναστατώσεις του οικότροφου Τέρλες» επέστρεψαν στις 10 Οκτωβρίου και κάθε Δευτέρα και Τρίτη στη σκηνή του θεάτρου Πόρτα. Η σκηνοθέτης των… Αναστατώσεων μας εξηγεί εν συντομία ποια είναι τα θέματα που την απασχολούν σε όλη της τη διαδρομή, αλλά και στο συγκεκριμένο έργο-μεταφορά του μυθιστορήματος του Αυστριακού Ρόμπερτ Μούζιλ.

Η παράσταση ανεβαίνει για δεύτερη χρονιά στο θέατρο "Πόρτα".
Η παράσταση ανεβαίνει για δεύτερη χρονιά στο θέατρο “Πόρτα”.

Οι «Αναστατώσεις του οικότροφου Τέρλες» επιστρέφουν. Είναι ένα πολιτικό έργο, που προσεγγίζει την ακραία πολιτική έκφραση ως σεξουαλική διαστροφή;

Τι ακριβώς είναι η σεξουαλική διαστροφή; Η μόνη διαστροφή που ξέρω και που είναι και τελικά αυτή που συμβαίνει και στο έργο, είναι η συνειδητή άρνηση της επιθυμίας και του έρωτα. Άρα η άρνηση του άλλου για χάρη μιας “τάξης”. Ναι, αυτό το τελευταίο συμβαίνει με πολύ πόνο στο έργο.

Κατά πόσον οι μειονότητες της κάθε εποχής σάς «γοητεύουν» για να τους δώσετε «φωνή» μέσα από τα έργα που σκηνοθετείτε;

Δεν έχω καθόλου την αίσθηση, ότι μιλάω για μειονότητες. Μιλώ απλά, μέσα από τα λόγια αυτού του υπέροχου συγγραφέα, για πράγματα που συχνά αποσιωπούνται, γιατί δεν εξυπηρετούν τους εκάστοτε καιρούς. Με αυτή την έννοια λοιπόν, αν και δε δέχομαι τον όρο, μονο για τις μειονότητες θέλω να μιλώ.

terles04Χρησιμοποιείτε τη μέθοδο των συνεντεύξεων για να αντλήσετε το υλικό σας. Για τις «Αναστατώσεις» χρειάστηκε να συγκεντρώσετε πρωτότυπο υλικό για την Αυστρία εκείνης της εποχής, για το bullying κ.λπ.;

Ναι, χρησιμοποιώ τις συνεντεύξεις πάντα. Και σε αυτή την παράσταση πήραμε αρκετές. Μπορεί να μη φαίνονται άμεσα στην παράσταση, αλλά έκαναν πολύ καλά τη δουλειά τους. Δε θα πιστέψετε τι γίνεται ακόμα και σήμερα στις στρατιωτικές σχολές.

Αναζητήσατε «Το Νόημα», μετά ήρθε ένα χορικό για «Το Γήρας», ένα πολυδιάστατο έργο για εφήβους όπως το «Όχι αθώος πια», μία παράσταση «Από πρώτο χέρι» για τους καπνοκαλλιεργητές και τελικά οι «Αναστατώσεις του οικότροφου Τέρλες». Πώς συνδέονται όλα αυτά με το επόμενο εγχείρημά σας, που έχετε δηλώσει ότι θα έχει σχέση με τον ελληνικό εμφύλιο πόλεμο; 

Ένα θέμα με απασχολεί συνέχεια. Είμαστε αθώοι ή ένοχοι;

«Θελω να αφιερώσω αυτό το βραβεiο σε όλα τα αγόρια και όλα τα κορίτσια που μεγαλώνουν και ζουν στις αποπνικτικές επαρχίες, όπως κι εγώ», είπε η Γεωργία Μαυραγάνη κατά τη βράβευσή της στα φετινά Queer Theatre Awards.
«Θελω να αφιερώσω αυτό το βραβεiο σε όλα τα αγόρια και όλα τα κορίτσια που μεγαλώνουν και ζουν στις αποπνικτικές επαρχίες, όπως κι εγώ», είπε η Γεωργία Μαυραγάνη κατά τη βράβευσή της στα φετινά Queer Theatre Awards.

Από τη μέχρι τώρα πορεία σας, τι θα αξιολογούσατε ως το πιο ανεξάρτητο και ελεύθερο εγχείρημα;

Οι παραστάσεις που έχω κάνει όχι “για”, αλλά “με” εφήβους. Μιλάμε για θέατρο κοφτερό με συνεχόμενη την αίσθηση του κατεπείγοντος.

H παράσταση “Οι αναστατώσεις του Οικότροφου Τέρλες” έχει αποσπάσει δύο βραβεία (σκηνοθεσίας και καλύτερης παράστασης της χρονιάς) από τα Queer Theatre Awards. Πώς αισθάνεσθε γι΄αυτό και πόσο σημαντικός πιστεύετε, ότι είναι ένας τέτοιος θεσμός, σε μια χώρα που ακόμη προσπαθεί να ανακαλύψει την queer εκδοχή της;

Είμαι περήφανη και βαθιά συγκινημένη γι’ αυτά τα βραβεία. Πραγματικά. Ένιωσα, ότι δεν ειμαι μόνη (ούτε προσωπικά ούτε καλλιτεχνικά) και για τούτο το λόγο πιστεύω, πως αυτός ο θεσμός είναι κάτι παραπάνω από αναγκαίος.

Info

Μετάφραση: Αλέξανδρος Ίσαρης
Σκηνοθεσία -Διασκευή
: Γεωργία Μαυραγάνη
Βοηθός σκηνοθέτη: Ελίνα Ρίζου, Ναζίκ Αϊδινιάν
Σκηνικά-κοστούμια: Άρτεμις Φλέσσα
Επιμέλεια κίνησης: Ρομάννα Λόμπατς
Φωτισμοί: Τάσος Παλαιορούτας
Με τους: Διαμαντή Αδαμαντίδη, Βασίλη Σαφό, Γρηγόρη Μπαλλά, Μπλερίμ Δαμπιράι
Μέρες και ώρα παραστάσεων: Δευτέρα και Τρίτη στις 21:15

Τιμές εισιτηρίων: Κανονικό 15€, Φοιτητικό, ΑΜΕΑ, άνω των 65, ομαδικό (άνω των 10 ατόμων) 10€, Ανέργων 8€
Διάρκεια: 80 λεπτά

Πέτρος Αλεξανδρής

Στο Δημοτικό, όταν η δασκάλα μας έβαλε "Σκέφτομαι και γράφω" να πούμε τι θέλουμε να γίνουμε όταν μεγαλώσουμε, απάντησα: Πρώτα γιατρός και όταν γεράσω περιπτεράς. Από μικρός μου άρεσε η ποικιλία και τη σύνταξη ούτε καν που τη σκεφτόμουνα. Στη συνέχεια ασχολήθηκα ερασιτεχνικά με σχολικές εφημερίδες και όταν πέρασα στο Τμήμα Επικοινωνίας και ΜΜΕ άρχισα να δουλεύω κανονικά στον ειδικό τύπο σχεδόν από το πρώτο έτος. Το Αntivirus το αγαπάω όπως ο Αθηναίος το χωριό του. Ενώ είμαι αναγκασμένος να ζω από την κανονική μου δουλειά, το Antivirus είναι η πραγματική δημοσιογραφία και το ρεπορτάζ που θα ήθελα να κάνω. Από το 2007 υπάρχει αυτή η σχέση αγάπης.




Δες και αυτό!