Stereo Soul: “Το μίσος και η ομοφοβία υπάρχουν μόνο στο σκοτάδι”

10/10/2016

Μια αποκλειστική συνέντευξη έδωσαν οι Stereo Soul στο νέο τεύχος του Antivirus, μιλώντας για τα σχέδια τους, τη μεταξύ τους σχέση αλλά και το τι σημαίνει να είσαι διαφορετικός στην Ελλάδα του σήμερα!

Τί ερμηνεία δίνετε στη λέξη διαφορετικότητα;

Βrandley: Όταν ο καθένας γιορτάζει τη μοναδικότητα του, αλλά την ίδια στιγμή προσπαθεί για να υπάρχει ενότητα.

Παναγιώτης: Ο θεμέλιος λίθος των σύγχρονων κοινωνιών. Ο πολιτισμός μας! Τα πάντα στις ανθρώπινες κοινωνίες έχουν να κάνουν με τη συνύπαρξη της διαφορετικότητας. Στη συνύπαρξη διαφορετικών ομάδων. Δεν απειλεί κανείς κανέναν, δεν ενοχλεί κανείς κανέναν. Και θέλω να το πάω και λίγο παραπέρα. Στις διάφορες μορφές των οικογενειών. Ένα θέμα που έχει συζητηθεί και παρερμηνευθεί από πάρα πολλούς ακόμα και από ανθρώπους που είναι φιλικούς προς την LGBT κοινότητα. Κολλάνε σ΄αυτό το θέμα. Δυσκολεύομαι να το καταλάβω. Γιατί η ύπαρξη μιας οικογένειεας μπορεί να απειλεί μια άλλη;

Βradley εδώ και χρόνια ζεις ανοιχτά ως gay άνδρας. Σε ποια ηλικία πήρες απόφαση να μιλήσεις για τη σεξουαλικότητά σου; 

Β: Έκανα coming out στα 15 μου στην Αγγλία και να σου πω την αλήθεια είναι κάτι που από τότε έχω σταματήσει να σκέφτομαι. Για μένα είναι μέρος της ζωής μου. Από τα 15 ζω ανοιχτά ως gay άνδρας.

Σ΄ενοχλεί που στην Ελλάδα σε ρωτούν γι΄αυτό;

Β: Εκτιμώ το ότι ο κόσμος θέλει να το συζητά. Απλώς, θέλω να φτάσουμε σ ένα σημείο που δεν θα υπάρχει η ερώτηση “είσαι gay;”, γιατί δεν θα αποτελεί θέμα. Αλλά μέχρι να φτάσουμε σ΄αυτό το σημείο, καταλαβαίνω ότι είναι σημαντικό να υπάρχουν άτομα που θα μιλούν δημόσια γι΄αυτό.

Έχεις αντιμετωπίσει ομοφοβία εδώ στην Ελλάδα;

Β: Προσωπικά, δεν έχω νιωσει να με αντιμετωπίζουν διαφορετικά εξ αίτιας της σεξουαλικότητας μου. Ξέρω ότι αυτά βέβαια συμβαίνουν. Πάντα πίστευα ότι οι άνθρωποι σου φέρονται όπως τους φέρεσαι. Οι άνθρωποι είναι άνθρωποι. Το είχα πει και σε μια παλιότερη συνέντευξη. Αν κατηγοριοποιείς τα πάντα κι αν κάνεις τα πάντα να μοιάζουν τόσο περίπλοκα αυτό δημιουργεί αποξένωση. Πιστεύω ότι, αν είσαι ο εαυτός σου, έχεις αυτοπεποίθηση και γνωρίζεις ποιος είσαι και φέρεσαι με ευγένεια στους ανθρώπους, δεν θα έχεις ποτέ πρόβλημα. Οι άνθρωποι αντιπαθούν τις ταμπέλες. Γιατί αυτές διακρίνουν και φοβίζουν. Εγώ ως gay άνδρας, είμαι ο εαυτός μου, είμαι ανοιχτός και οι άνθρωποι ανταποκρίνονται σ΄αυτό. Είμαι απλά ένας gay άνδρας οπότε αποτελώ κομμάτι της LGBT κοινότητας. Και είμαι χαρούμενος γι αυτό.

Π: Σ΄αυτό το σημείο να πούμε ότι η μουσική μας απευθύνεται σε όλον τον κόσμο, σε όλες τις σεξουαλικότητες, τα φύλα, παντού.

Αν σας ζητούσα να στείλετε ένα μήνυμα στους αναγνώστες μας, ποιο θα ήταν αυτό;

Π: Αρχικά θα τους ευχαριστούσα για την υποστήριξη τους. Σε προσωπικό επίπεδο θα έλεγα σε όποιον πιστεύει οτι περιθωριοποιείται να μιλήσει ανοιχτά και να ζητήσει βοήθεια. Γιατί δεν είναι μόνος. Να τολμήσει και να κάνει την αρχή.

Β: Θα τους έλεγα να μην φοβούνται και να είναι ο εαυτός τους. Ακόμα κι αν έχουν βιώσει ομοφοβία ή οποιαδήποτε μορφή διάκρισης να προσπαθήσουν να βρουν άτομα μέσα στην κοινότητα, που έχουν τις ίδιες εμπειρίες και να μην πάψουν ποτέ να είναι ο εαυτός τους. Γιατί έτσι πάντα θα υπάρχει κάποιος που θα τους βλέπει ως φωτεινό παράδειγμα. Το μίσος και η ομοφοβία υπάρχουν μόνο στο σκοτάδι. Αν σηκωθείς και είσαι ο εαυτός σου, τότε και οι άλλοι θα κάνουν το ίδιο. Α! Και να αγοράσουν το CD μας…

Βρείτε ολόκληρη τη συνέντευξη στο νέο τεύχος του Antivirus Magazine

Vasilis Thanopoulos

Από μικρός ήθελα να γίνω αστροναύτης. Εξάλλου, πάντα θυμάμαι να μου λένε ότι "πετάω στα αστέρια". Λόγω όμως σχετικής υψοφοβίας αποφάσισα να αλλάξω επαγγελματικό προσανατολισμό και να γίνω δημοσιογράφος (απ' το κακό στο χειρότερο), Μπήκα στο Πάντειο (Τμήμα Επικοινωνίας, Μέσων & Πολιτισμού) και λίγους καφέδες αργότερα πήρα το πτυχίο μου. Έκτοτε το επαγγελματικό μου μετερίζι με έχει οδηγήσει στην πόρτα ανθρωπιστικών οργανισμών (Διεθνή Αμνηστία, Έλιξ) αλλά και πολλών έντυπων και διαδικτυακών μέσων (Esquire, Nitro, Protagon, κλπ). Η σχέση μου με το Antivirus ξεκίνησε τυχαία τον Μάρτιο του 2013. Έκτοτε έγινε λατρεία... Είτε εδώ είτε στο περιοδικό, όλο και κάπου θα με πετύχετε. Αν τώρα θέλετε να κάνετε και κάποιο σχόλιο... θα με βρείτε στο [email protected]. Cu!




ANTIVIRUS POLLS

Πόσο σημαντικά θεωρείτε ότι είναι για τα κόμματα στην Ελλάδα τα ΛΟΑΤΚΙ+ δικαιώματα;

View Results

Loading ... Loading ...

Δες και αυτό!