Juan Antonio Zapata: Ο δημιουργός σουρεαλιστικών ονείρων

07/09/2016

Ο LaboratHelio είναι το alter ego του Juan Antonio Zapata. Ήρθε στις ζωές μας με μοναδικό σκοπό να προσφέρει λάμψη και να κάνει τα ακατόρθωτα όνειρα μας πραγματικότητα. Αυτό επιχειρεί μέσα από τις δημιουργικές και σουρεαλιστικές του εικονογραφήσεις. Αυτοδίδακτος, ευφάνταστος, προκλητικός, αντισυμβατικός, avant-garde και βαθιά σουρεαλιστής, ο Juan Antonio Zapata δηλώνει λάτρης της ομορφιάς και εραστής της ζωής και του μεγαλείου της. Μέσα από τη δουλειά και το έργο του επιχειρεί να προκαλέσει στους θεατές έναν ανεξάντλητο χείμαρρο συναισθημάτων και αισθήσεων. Κόβει, ράβει, ζωγραφίζει, παίζει με τα χρώματα και δημιουργεί χίλιες και μία εικονικές ψευδαισθήσεις. Τον γνωρίσαμε και μας μίλησε για τη δουλειά του και τον κόσμο των αισθήσεων που επιχειρεί να διεγείρει.

Από που προέρχεται η έπνευση για τη δουλειά σου;

Είμαι σουρεαλιστής από τη φύση μου. Οποιοδήποτε περιστατικό, γεγονός ή εμπειρία τροφοδοτεί τη δημιουργικότητα μου. 

Τι σημαίνει για σένα σουρεαλισμός στον 21ο αιώνα;

Νομίζω ότι ένας καλλιτέχνης πρέπει να είναι πολύπλευρος και να μην επικεντρώνεται σε ένα συγκεκριμένο στυλ, αν και, προσωπικά, πιστεύω ότι η σουρεαλιστική μου φύση κυριαρχεί στο έργο μου. 

Υπάρχουν κάποια επαναλαμβανόμενα στοιχεία στο έργο σας. Ποιός είναι ο λόγος;

Πολλές από τις εικόνες μου είναι αφιερώματα σε έργα ή συγγραφείς που με έχουν εμπνεύσει κατά καιρούς, και αποτελούν μέρος του “Helio” κόσμου μου. Επιγραμματικά να αναφέρω τους Salvador Dalí, Pierre et Guilles, Juan Gatti, Pedro Almodóvar και Pas Ibáñez. Το έργο τους, όπως και το έργο πολλών άλλων είναι θεμελιώδης λίθος για την ερμηνεία του ιδιόμορφου κόσμου μου. Στον κόσμο αυτόν δε λείπει και η μεγάλη επιρροή που άσκησε πάνω μου η Ελληνική μυθολογία. 

The apple of my eye - Dolores O'Riordan copy

Προτιμάς να δουλεύεις με τις δικές σου φωτογραφίες ή να χρησιμοποιείς το έργο άλλων φωτογράφων;

Έχω το προνόμιο να βασίζω το έργο μου σε μεγαλύτερους φωτογράφους, μοντέλα και φίλους μου που θέτουν το ταλέντο τους στη διάθεσή μου. Το όνειρο που ζω είναι δυνατό χάρη σε αυτούς.

Που κατευθύνεσαι επαγγελματικά;

Η επεξεργασία εικόνας για μένα είναι ένας τρόπος επικοινωνίας με τον κόσμο. Η μετάδοση συναισθημάτων στους ανθρώπους είναι αυτό που προσδίδει νόημα στην εργασία μου. Αυτός είναι ο μόνος σκοπός μου.

Ποια είναι τα στοιχεία που χρειάζεται να έχει κάποιος για να γίνει μέρος της δουλειάς σας;

Δε θα πρέπει να είναι προκατειλημμένος και, κυρίως, θα πρέπει να θέλει να προσφέρει τον καλύτερο του εαυτό. Το να μοιράζεσαι κάνει τα πράγματα πιο όμορφα. 

Bad romance - Lady Gaga copy

Ποιο διάσημο πρόσωπο θα ήθελες να περιλάβεις στο έργο σου;

Αισθάνομαι ιδιαίτερα τυχερός γιατί σχεδόν όλοι οι διάσημοι άνθρωποι που προσέγγισα, δέχθηκαν να συνεργαστούμε. Στο σημείο αυτό, θα ήθελα να αναφέρω ότι συνεργάστηκα με μοντέλα όπως ο Marc Lüloh ή η Rossy de Palma, με ηθοποιούς όπως η Bibiana Fernández ή ο Ντιέγκο Martínez Sánchez και με πολλούς καταξιωμένοι φωτογράφοι όπως οι Pierre et Guilles, Gerardo Vizmanos, Sean P. Watters, Jim Ferringer, Jérôme Sussiau, Dylan Rosser, Justin Monroe, Pas Ibáñez, Alessandro Gamba, Jodi Thibodeau, Trent Chadwick και Martín Toye.

Θα ήθελα να έχω συνεργαστεί με την Audrey Hepburn. Μου αρέσει η δουλειά της και η στάση ζωής της.

Ποιο είναι το μεγαλύτερο σου κοινό;

Το κοινό μου είναι πολύ επιλεκτικό αλλά, ευτυχώς, είχα την ευκαιρία να αγαπηθώ από διαφορετικές γενιές και από ανόμοια είδη και στυλ ανθρώπων.

Ποια είναι η δύναμη της εικόνας στις μέρες μας;

Σήμερα περιτρυριζόμαστε από υψηλή τεχνολογία και κοινωνικά δίκτυα. Είμαστε online όλη την ημέρα με τα κινητά μας, τα οποία λειτουργούν σαν μίνι υπολογιστές. Ζούμε σε μια πολύ αγχωτική κοινωνία, και, θέλουμε τα πάντα, εδώ και τώρα. Ο καθένας μας έχει 20 δευτερόλεπτα για να πει μια ιστορία και να δώσει ένα σαφές μήνυμα προς το συνομιλητή του. 

Mirrors - Sally Oldfield copy

Ποια είναι η μαγεία του ανθρώπινου σώματος κατά τη γνώμη σου;

Η ανθρώπινη ομορφιά έχει, για μένα, την πιο συναρπαστικό γοητεία. Κάθε μέρος του σώματος μπορεί να είναι ένα ξεχωριστό αριστούργημα, από μόνο του.

Κάθε μοντέλο σας εμπνεύσει με διαφορετικό τρόπο;

Κάθε φωτογράφος και κάθε μοντέλο έχει το δικό του τρόπο επικοινωνίας. Το να δουλεύω με τόσους πολλούς διαφορετικούς καλλιτέχνες με εμπλουτίζει και με βοηθάει να συνδέομαι με άλλους δημιουργικούς κόσμους.

Ποια είναι τα πλάνα σας για το μέλλον;

Δεν έχω κάποιο συγκεκριμένο στόχο, απλά απολαμβάνω τη δουλειά μου και επωφελούμαι από ενδιαφέρουσες ευκαιρίες που μπορεί να έρθουν στο δρόμο μου.

Θα τον βρεις εδώ:

Instagram: http://www.instagram.com/laborathelio

Facebook: http://www.facebook.com/laborathelio

Website: http://laborathelio.wixsite.com/laborathelio

 

Spyros Katopodis

"Τον λένε Σπύρο. Είναι σχεδόν 30. Δε θέλει να το παραδεχτεί, αν και γκριζάρουν τα μαλλιά του. Κριός με ωροσκόπο Καρκίνο. Πιστός ονειροπόλος. Έχει σπουδάσει Μηχανικός Η/Υ στην Πάτρα και μετά έκανε MBΑ γιατί το γούσταρε. Τώρα περνάει το χρόνο του μεταξύ Λονδίνου και Αθήνας. Στο Λονδίνο δουλεύει. Την Αθήνα την αγαπάει. Τα καλοκαίρια θα τον βρεις στο Μεγανήσι και στην Κέρκυρα. Αγαπάει να κάνει εκπλήξεις στους άλλους και να γράφει ιστορίες ανθρώπως που του εξάπτουν την περιέργεια. Λατρεύει το μπέικον και το περγαμόντο. Παλιά νόμιζε ότι τα ξέρει όλα. Τώρα ξέρει ότι δε θέλει να τα μάθει όλα. Χαμογελά συνέχεια και σε κοιτάει στα μάτια! Αυτός είμαι εγώ".

Σχόλια και παρατηρήσεις ευπρόσδεκτα στο [email protected]




Δες και αυτό!