H oμοφυλοφιλία στο Μαρόκο

29/07/2016

Η ομοφυλοφιλία στο Μαρόκο είναι ποινικό αδίκημα, που συμπεριλαμβάνεται στην κατηγορία των ‘αποκλίνουσων πράξεων’, μαζί με το σεξ εκτός γάμου και την μοιχεία, και μπορεί να οδηγήσει σε ποινές φυλάκιση έως και 3 ετών με χρηματικό πρόστιμο έως και 1.200 dirham (110 ευρώ).

Το 2011, η Μαγρεμπινή χώρα αναθεώρησε το σύνταγμα της, εισάγοντας για πρώτη φορά στην ιστορία της το δικαίωμα στην ιδιωτικότητα και το απόρρητο των προσωπικών δεδομένων. Στην αναθεώρηση του ποινικού κώδικα που η Μαροκινή βουλή ετοιμάζεται να θεσμοθετήσει, τα αδικήματα αποκλίνουσας συμπεριφοράς παραμένουν άθικτα μαζί με τις ποινές, με το προσχέδιο να αναφέρει μάλιστα μια σημαντική αύξηση στο χρηματικό πρόστιμο, που θα φτάνει τα 20.000 dirham (1.800 ευρώ)

Τον περασμένο Μάιο, η Μαροκινή αστυνομία συνέλαβε επ’αυτοφώρου δύο άντρες σε έναν απόμερο χώρο στάθμευσης την ώρα που είχαν σεξουαλική επαφή. Οι άντρες δικάστηκαν στα μέσα Ιουνίου, χωρίς να έχουν πρόσβαση σε δικηγόρο και κρίθηκαν ένοχοι, με εξάμηνες ποινές φυλάκισης και πρόστιμο περίπου 50 ευρώ. Στο εφετείο οι ποινές τους μειώθηκαν σε 1,5 μήνες για τον πρώτο άντρα, ο οποίος αποδέχθηκε τις κατηγορίες, και 3 μήνες για τον δεύτερο, ο οποίος επέμενε στην αθωότητα του.

Η υπόθεση αυτή αποτελεί το τελευταίο επεισόδιο μιας μακριάς σειράς φυλακίσεων για ομοφυλοφιλία στο Μαρόκο, με την πιο συζητημένη να είναι η περίπτωση 2 αντρών που είχαν δεχθεί ομοφοβική επίθεση από όχλο εντός της κατοικίας τους. Τα δύο θύματα είχαν ξεγυμνωθεί και είχαν συρθεί σε δημόσια θέα, όπου ξυλοκοπήθηκαν άγρια και μαχαιρώθηκαν στο δρόμο, ενώ οι εισβολείς μαγνητοσκοπούσαν την επίθεση. Το δικαστήριο που ανέλαβε την υπόθεση καταδίκασε τους δράστες της επίθεσης σε 2 μήνες φυλάκισης με αναστολή και το ένα από τα δύο θύματα σε τετράμηνη φυλάκιση με τη μέγιστη χρηματική ποινή των 500 dirham.

Στα τέλη Ιουνίου, στην τρίτη μεγαλύτερη πόλη της χώρας, Φες, ένας οδηγός ταξί έδιωξε έναν άντρα από το όχημα του, μετά από μια λεκτική διαμάχη, κατηγορώντας τον για ομοφυλοφιλία. Μέσα σε λίγα λεπτά πλήθος κόσμου περικύκλωσε τον άντρα και του επιτέθηκε με γροθιές και κλωτσιές, αφήνοντας τον αιμόφυρτο στο δρόμο. Την επομένη η τοπική αστυνομία συνέλαβε δύο άντρες 30 ετών για την επίθεση, όμως ο Μαροκινός υπουργός δικαιοσύνης Μουσταφά Ραμίδ, παρόλο που κατήγγειλε την επίθεση, κάλεσε τους ομοφυλόφιλους να μην «προκαλούν την κοινωνία» και τους πολίτες να «μην παίρνουν τον νόμο στα χέρια τους».

«Εάν οι νομοθέτες θέλουν να εκσυγχρονίσουν την Μαροκινή νομοθεσία σύμφωνα με το σύνταγμα του 2011, το οποίο εγγυάται το δικαίωμα στην ιδιωτικότητα, θα έπρεπε να αποποινικοποιήσουν την ιδιωτική ζωή συναινούντων ανθρώπων» δήλωσε η διευθύντρια Μέσης Ανατολής και Βόρειας Αφρικής του Human Right Watch, Σάρα Λία Ουίτσον, επισημαίνοντας τις οδηγίες του Διεθνούς Συμφώνου για τα Ατομικά και Πολιτικά Δικαιώματα και της Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ. Η Ομάδα Εργασίας των Ηνωμένων Εθνών για την Αυθαίρετη Κράτηση έχει επισημάνει στο παρελθόν πως η σύλληψη και φυλάκιση για συναινούντες ομοφυλοφιλικές σχέσεις συνιστά έμπρακτη παραβίαση των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Πέρα από τον ΟΗΕ και το HRW, περίπου 20 οργανώσεις στο Μαρόκο έχουν ζητήσει την κατάργηση του νόμου 489, περί ποινικοποίηση των ομοφυλοφιλικών σχέσεων.

πηγή: presspublica.gr




Δες και αυτό!