Μητροπολίτης Πάφου για ομοφυλοφιλία: “Δεν την αποδεχόμαστε, για την Εκκλησία είναι ξεκάθαρο ότι πρόκειται για εκτροπή”

24/07/2016

Συνέντευξη στην εφημερίδα “Ο Φιλελεύθερος” έδωσε ο Μητροπολίτης Πάφου Γεώργιος, ανεφερόμενος -μεταξύ άλλων- και στη ΛΟΑΤ κοινότητα.

Ακολουθεί απόπασπα της συνέντευξης:

Είχατε εγείρει προηγουμένως το θέμα της ομοφυλοφιλίας και θα ρωτούσα αν είναι ενιαία η στάση της Εκκλησίας.
Η στάση είναι πανορθόδοξη και αυτή τη στάση τηρεί και η Εκκλησία της Κύπρου. Κάποιοι δημοσιογράφοι υπερασπίστηκαν και έχουν το δικαίωμα να το πράξουν για δικούς τους λόγους ή απλώς για να στηρίξουν τη συγκεκριμένη ομάδα ανθρώπων. Και εμείς βλέπουμε με συμπάθεια αυτούς τους ανθρώπους. Όμως δεν αποδεχόμαστε και την κατάσταση. Για την Εκκλησία είναι ξεκάθαρο ότι πρόκειται για εκτροπή.

Στους κόλπους της Εκκλησίας δεν υπάρχουν ανάλογα φαινόμενα;
Αυτό δεν σημαίνει ότι το αποδέχεται η Εκκλησία, η οποία θα τους αποβάλει αν αποδειχθεί κάτι τέτοιο. Η Εκκλησία είναι νοσοκομείο στο οποίο μπαίνουν και υγιείς και ασθενείς. Σκοπός είναι να θεραπεύσουμε τους ασθενείς όχι να αποδεχθούμε την ασθένεια τους και να θεωρηθεί ότι είναι και υγεία.

Αφού αναφερθήκατε σε ασθένεια, θεωρείτε ότι όντως πρόκειται για ασθένεια;
Επαναλαμβάνω ότι για την Εκκλησία είναι μια εκτροπή. Διότι και η επιστήμη (που ειρήσθω εν παρόδω έχω και ένα υπόβαθρο, επειδή σπούδασα και μια θετική επιστήμη) δεν παραδέχεται λοιπόν ότι γεννιούνται έτσι αυτοί οι άνθρωποι. Υπάρχουν κάποιες εικασίες από κάποιους επιστήμονες, αλλά η επιστήμη δεν αποφάνθηκε, γι’ αυτό η Εκκλησία δεν μπορεί να το δεχθεί, με βάση τις γραφές και την παράδοσή της.

Ο Θεός γιατί δέχεται αυτή τη στάση ζωής;
Ο Θεός, για παράδειγμα, δέχεται τον δολοφόνο; Είναι η ροπή του ανθρώπου προς το κακό και πρέπει ο καθένας να αγωνίζεται και να αντιστέκεται.

Τους καλείτε να επανέλθουν στον ορθό δρόμο. Υπάρχει περίπτωση κάποιος που έκανε τις επιλογές του να αλλάξει πορεία;
Αν ισχύει αυτό που λέμε, ότι πρόκειται για εκτροπή, ναι, η δύναμη του φυσικού είναι ισχυρότερη. Και ένας που προσπαθεί μπορεί να τα καταφέρει. Αν προσπαθήσει κανείς ακόμη και για πιο δύσκολα ζητήματα μπορεί να τα καταφέρει. Η Εκκλησία μπορεί να βοηθήσει και με συμβουλές.

Έτυχε κάποια περίπτωση που κάποιος ομοφυλόφιλος σταμάτησε να είναι, με τις συμβουλές;
Οι πνευματικοί έχουν να λένε πως τους πλησιάζουν διάφοροι και τους ζητούν βοήθεια, ίσως βλέποντας και την κατακραυγή του κόσμου και την κοινωνική καταδίκη.

Σας επηρέασαν οι παρελάσεις και άλλες εκδηλώσεις των ΛΟΑΤ;
Αυτό δεν μας επηρέασε. Εμείς βλέπουμε τη θέση της Αγίας Γραφής. Το ότι υπάρχουν και κάποιοι που τους στηρίζουν, αυτό προβληματίζει αυτούς που θέλουν να προφυλάξουν άλλα μέλη της κοινωνίας από του να προχωρήσουν σε αυτή την κατάσταση.

Συμφωνείτε με αυτούς που οργανώνουν αντιδιαδηλώσεις;
Πιστεύω μπορεί οποιοσδήποτε να εκφράσει την άποψή του αλλά όχι να προχωρήσει σε αντιδιαδηλώσεις. Η Εκκλησία δεν έχει καταγράψει τους ομοφυλόφιλους σε μαύρη λίστα, και αν έρθουν να ζητήσουν τη βοήθειά της θα την προσφέρει.




ANTIVIRUS POLLS

Πόσο σημαντικά θεωρείτε ότι είναι για τα κόμματα στην Ελλάδα τα ΛΟΑΤΚΙ+ δικαιώματα;

View Results

Loading ... Loading ...

Δες και αυτό!