Το κείμενο του Matthew Hodson για τον HIV/AIDS

17/07/2016

Ο ανοιχτά οροθετικός και διευθυντής της μη κερδοσκοπικής οργάνωσης “GFMA” (σ.σ. το ίδρυμα για την υγεία των gay ανδρών), Matthew Hodson, δημοσίευσε ένα συγκινητικό κείμενο του που αφορά στο θέμα του HIV/AIDS με σκοπό να ενημερώσει, να ευαισθητοποιήσει τους πολίτες ώστε να εξεταστούν αλλά και να βοηθήσει στην καταπολέμηση του στίγματος γύρω από την οροθετικότητα. Αναλυτικά το κείμενο του:

“Τα άτομα με HIV που λαμβάνουν σωστή αγώγη δεν μεταδίδουν τον ιό. Αυτό έδειξε το αποτέλεσμα της τελευταίας έρευνας που διεξήχθη στην Ευρώπη από την εταιρία “Partner”. Αυτό είναι μεγάλο νέο. Σκεφτείτε τι σημαίνει αυτό για εκείνους που ζουν με τον HIV και είναι τόσο φοβισμένοι μήπως μεταδώσουν τον ιό σε κάποιον μέσω του σεξ. Σκεφτείτε τι σημαίνει αυτό για τις σχέσεις των ατόμων που ζουν με HIV και που η σεξουαλική τους απόλαυση επισκιάζεται από αυτό. Σκεφτείτε όλη αυτή την ενέργεια που ξοδεύτηκε από ανθρώπους, από λαμπερούς gay άνδρες που ήταν τόσο γενναίοι για να είναι ανοιχτοί όσον αφορά στην οροθετικότητα τους. Γνωρίζαμε εδώ και καιρό ότι το ιικό φορτίο λόγω της θεραπείας είναι μη ανιχνεύσιμο, συμβάλλοντας καθοριστικά στη μείωση του κινδύνου μετάδοσης. Τα νέα στοιχεία που δημοσιέυθηκαν αυτή την εβδομάδα από την έρευνα της “Partner” προσθέτουν αυτό.

Μεταξύ του Σεπτεμβρίου 2010 και του Μαίου 2014 η μελέτη παρακολούθησε 1.000 ορο-ασύμφωνα ζευγάρια (σ.σ. όπου ένας είχε HIV και ο άλλος όχι). Για να συμπεριληφθεί στην έρευνα το οροθετικό άτομο έπρεπε να είχε μη ανιχνεύσιμο ιικό φορτίο και ο ορο-αρνητικός σύντροφος του, τουλάχιστον μερικές φορές, να μην κάνει χρήση προφυλακτικού. Έπειτα από 58.000 επαφές χωρίς προφυλακτικό, δεν υπήρξε σε κανένα ζευγάρι μετάδοση του ιου HIV. Καμία μόλυνση δεν παρατηρήθηκε από κάποιο άλλο ΣΜΝ (σ.σ. σεξουαλικώς μεταδιδόμενο νόσημα). Καμία μόλυνση δεν παρατηρήθηκε μεταξύ των HIV τεστ. 

Οι μοναδικές περιπτώσεις που ο ένας σύντροφος έγινε θετικός στον ιό ήταν όταν έκανε σεξ με κάποιο άτομο έκτος σχέσης, το οποίο είχε ανιχνεύσιμο ιικό φορτίο και πιθανώς δεν είχε διαγνωστεί ακόμα. Για εκείνους που δεν γνωρίζουν τι σημαίνει μη ανιχνεύσιμο ιικό φορτίο, είναι όταν το επίπεδο του HIV στο αίμα σου “πέφτει κάτω” από ένα όριο που μπορεί να ανιχνευθεί στο HIV τεστ. Το 95% των ατόμων που ζουν με τον HIV στο Ηνωμένο Βασιλείο και λαμβάνουν θεραπευτική αγωγή είναι πλέον μη ανιχνεύσιμοι. Αυτό το νέο έρχεται πολύ σύντομα μετά την υπόθεση όπου το Grindr (σ.σ. εφαρμογή για γνωριμίες μεταξύ ανδρών που κάνουν σεξ με άνδρες) προσφέρει στους χρήστες του τη δυνατότητα να ανακαλύπτουν ποιοι δεν μοιράζονται το HIV στάτους τους. Δεν έχω γνωρίσει gay άνδρα που είναι “ανοιχτός” όσον αφορά την οροθετικότητα του και δεν έχει βιώσει έστω και μια σεξουαλική απόρριψη λόγω αυτού. Όταν είμαστε μη ανιχνεύσιμοι, ο φόβος που έχουν οι οροαρνητικοί gay άνδρες για εκείνους που ζουν με τον HIV είναι χάσιμο χρόνου. Ένα μη ανιχνεύσιμο ιικό φορτίο είναι πιο αποτελεσμάτικο στην πρόληψη της μετάδοσης του HIV από τη χρήση προφυλακτικού (παρόλαυτα τα προφυλακτικά είναι ακόμα το “κλειδί” για την πρόληψη της γονόρροιας, των χλαμυδιών και άλλων ΣΜΝ). Δηλαδή, όταν κάποιος λέει ότι θα αποφύγει τον John επειδή έχει HIV (και είναι σε θεραπεία) και καταλήγει με τον Jonah, που το στάτους του είναι άγνωστο, παίρνει ένα μεγαλύτερο σεξουαλικό ρίσκο. Έχουμε ακόμη “δρόμο”, ώστε όλοι να λάβουν αυτό το μήνυμα. Αυτό που όμως είναι συναρπαστικό είναι ότι κάνουμε πρόοδο. Όλο και περισσότερα άτομα που ζουν με HIV αποφασίζουν να “σπάσουν τη σιωπή τους” και να μιλήσουν γι’αυτό. Όλο και περισσότερα άτομα δεν μιλούν απλά για την οροθετικότητα τους αλλά και για το μη ανιχνεύσιμο ιικό τους φόρτιο όταν διαπραγματεύονται σεξ. Όλο και περισσότερα άτομα “διαλύουν” την άγνοια και το φόβο γύρω από τον HIV και “πολεμούν” το στίγμα.

Έτσι, αν δεν έχετε εξεταστεί ποτέ για τον HIV, ακόμα κι αν το σεξουαλικό σας ρίσκο είναι μικρό μην το αναβάλλεται και εξεταστείτε τώρα!

Αν βρείτε ότι ζείτε με HIV θα έχετε τη δυνατότητα να λαμβάνετε φαρμακευτική αγωγή, η οποία θα θα παρατείνει τη ζωή σας και θα καταστήσει απίστευτα αδύνατο να μεταδώσετε τον ιό. Αν είστε απολύτως σίγουροι πως δεν ζείτε με HIV, αποδεχτείτε ότι θα γνωρίσετε άνδρες που είναι, άνδρες που πρέπει να αντιμετωπίσετε με τον ίδιο σεβασμό και αξιοπρέπεια που θα αντιμετωπίζατε άλλους και αυτοί οι άνδρες δεν αποτελούν κίνδυνο για την υγεία σας.

Κι αν ζείτε με HIV σκεφτείτε το θετικό αντίκτυπο που θα μπορούσατε να έχετε μιλώντας με τους φίλους και τους συντρόφους σας για το τι σημαίνει να έχεις HIV και να μην είναι ανιχνεύσιμο.

Εμείς που ζούμε με HIV δεν πρέπει να φοβόμαστε. Όλοι πρέπει να το γνωρίζουν αυτό”.




ANTIVIRUS POLLS

Πόσο σημαντικά θεωρείτε ότι είναι για τα κόμματα στην Ελλάδα τα ΛΟΑΤΚΙ+ δικαιώματα;

View Results

Loading ... Loading ...

Δες και αυτό!