ΗΠΑ: Δικαστής μπλοκάρει νόμο που επιτρέπει άρνηση υπηρεσιών στη ΛΟΑΤ κοινότητα

02/07/2016

Μια μέρα πριν τεθεί σε ισχύ, ομοσπονδιακός δικαστής μπλόκαρε νόμο στο Μισισίπι που επιτρέπει σε όσους έχουν ορισμένες θρησκευτικές αντιρρήσεις να αρνούνται την παροχή υπηρεσιών για το γάμο ζευγαριών του ιδίου φύλου και επιβάλλει περιορισμούς στην ένδυση και τη χρήση τουαλέτας σε τρανς.

Η πολιτεία του Μισισίπι συγκαταλέγεται σε εκείνες του αμερικανικού νότου που είναι στην πρώτη γραμμή της νομικής μάχης για την ισότητα, την ιδιωτικότητα και την θρησκευτική ελευθερία μετά την απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου των ΗΠΑ πέρυσι να νομιμοποιήσει τον γάμο μεταξύ ατόμων του ιδίου φύλου.

Ο περιφερειακός δικαστής Κάρλτον Ριβς αποφάνθηκε χθες ότι ο νόμος που υιοθετήθηκε φέτος την άνοιξη είναι αντισυνταγματικός γιατί κάνει διακρίσεις σε βάρος των LGBT και ανθρώπων που δεν συμμερίζονται την άποψη ότι γάμος τελείται μεταξύ ενός άνδρα και μιας γυναίκας.
Ο Ριβς εξέδωσε ασφαλιστικά μέτρα που μπλοκάρουν το νόμο ο οποίος επρόκειτο να τεθεί σε ισχύ σήμερα.

Ο δικαστής συμφώνησε με τους πολέμιους του νόμου που υποστηρίζουν ότι ο νόμος παραβίασε απαγόρευση του αμερικανικού Συντάγματος για θέσπιση νόμων που ορίζουν τη θρησκεία.

Η “Προστασία της Ελευθερίας της Συνείδησης από την Κυβερνητική Πράξη για τις διακρίσεις” του Μισισίπι προστατεύει αυτούς που πιστεύουν ότι ο γάμος περιλαμβάνει έναν άνδρα και μια γυναίκα και ότι σεξουαλικές σχέσεις μπορούν να υπάρχουν σε τέτοιους γάμους. Προστατεύει την πεποίθηση ότι το γένος καθορίζεται από το φύλο κατά τη γέννηση.

Ο νόμος επιτρέπει στους ανθρώπους να αρνούνται την παροχή ευρείας κλίμακας υπηρεσιών όταν επικαλεστούν θρησκευτικούς λόγους, από την παρασκευή μιας γαμήλιας τούρτας για ζευγάρια του ιδίου φύλου έως την παροχή συμβουλών και υπηρεσιών για γονιμότητα.
Θα επέτρεπε επίσης ενδυματολογικό κώδικα και περιορισμούς στη χρήση τουαλέτας για τρανς.

Ο νόμος “δεν τιμά την παράδοση της θρησκευτικής ελευθερίας, ούτε σέβεται την ισότητα στην αξιοπρέπεια όλων των πολιτών στο Μισισίπι”, έγραψε ο δικαστής στην απόφασή του.

Ο ρεπουμπλικανός κυβερνήτης του Μισισίπι Φιλ Μπράιαντ δημοσίευσε τον Απρίλιο τον νόμο. Η πολιτεία υπερασπίστηκε τον νόμο αναφέροντας ότι είναι μια εύλογη προσαρμογή που έχει στόχο την προστασία επιχειρήσεων και ιδιωτών που θέλουν να εκφράζουν τις θρησκευτικές τους απόψεις.

Οι επικριτές λένε ότι ο νόμος του Μισισίπι είναι τόσο ευρύς που θα μπορούσε να εφαρμοστεί σχεδόν σε οποιονδήποτε έχει μια σεξουαλική σχέση εκτός γάμου ετεροφυλόφιλων, συμπεριλαμβανομένων των ανύπαντρων μητέρων. Αρκετές αγωγές έχουν αμφισβητήσει διάφορες πτυχές του νόμου.

Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, ο Ριβς εξέτασε διάταξη που επιτρέπει σε κληρικούς να απέχουν από την έκδοση αδειών γάμου για γκέι ζευγάρια με βάση τις θρησκευτικές πεποιθήσεις, λέγοντας ότι πρέπει να εκπληρώσουν τα καθήκοντά τους σύμφωνα με την απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου.

Η απόφαση του δικαστή ελήφθη μετά την κατάθεση θρησκευτικών ηγετών, ανάμεσά τους ένας επισκοπικός εφημέριος και ένας ραβίνος, την περασμένη εβδομάδα σε περιφερειακό δικαστήριο για τη Νότια Περιφέρεια του Μισισίπι ότι ο νόμος δεν απηχεί τις θρησκευτικές απόψεις τους. Ο δικαστής άκουσε επίσης από τα μέλη της κοινότητας των γκέι τις κακές συνέπειες του νόμου αυτού.

πηγή: ethnos.gr




ANTIVIRUS POLLS

Πόσο σημαντικά θεωρείτε ότι είναι για τα κόμματα στην Ελλάδα τα ΛΟΑΤΚΙ+ δικαιώματα;

View Results

Loading ... Loading ...

Δες και αυτό!