Η Αγάπη ουδέποτε εκπίπτει

14/06/2016
από

Παρακολουθήσαμε συντετριμμένοι τα γεγονότα στο Ορλάντο των ΗΠΑ, όπου 50 άτομα της κοινότητας μας έχασαν την ζωή τους και άλλα 53 τραυματίστηκαν, στην πιο θανατηφόρα επίθεση του είδους στην Αμερική και τη χειρότερη τρομοκρατική δράση στη χώρα μετά τις επιθέσεις στους δίδυμους πύργους το 2001. Θρηνούμε τα θύματα και η σκέψη μας βρίσκεται στις οικογένειες και τους φίλους τους και στεκόμαστε με αλληλεγγύη δίπλα στην παγκόσμια κοινότητα ΛΟΑΤΙ που βρίσκεται στο επίκεντρο ενός αποτρόπαιου εγκλήματος.

Παρόλα τα σημαντικά βήματα που έχουν γίνει τα τελευταία χρόνια, σε πολλά μέρη του κόσμου, για μεγαλύτερη ισότητα και αποδοχή των ΛΟΑΤΙ, εντούτοις, η κοινότητά μας δέχτηκε χθες ένα βίαιο κτύπημα που στόχο είχε να την τρομοκρατήσει, να την αποπροσανατολίσει και να πλήξει το όποιο αίσθημα ασφάλειας έχει καταφέρει να αποκτήσει με πολύ κόπο και αίμα. Γεγονότα σαν κι αυτό, αποδεικνύουν εμφατικά, ότι έχουμε πολύ δρόμο μπροστά μας μέχρι την εξάλειψη των προκαταλήψεων και την πραγματική εδραίωση της κοινωνικής αποδοχής των ΛΟΑΤΙ. Δυστυχώς, ο περισσότερος κόσμος αγνοεί, ή επιλέγει να προσπερνά, το γεγονός ότι παρόμοια εγκλήματα εξακολουθούν να συμβαίνουν παντού, ακόμη και δίπλα μας σε χώρες-γείτονες, ενώ σε εφτά χώρες στον κόσμο, η ομοφυλοφιλία ακόμα τιμωρείται με θάνατο.

Τα γεγονότα του Ορλάντο αποδεικνύουν πως η κοινότητά μας εξακολουθεί να βρίσκεται αντιμέτωπη με ιδεοληψίες και άγνοια και πως ακόμα χρειάζεται να γίνουν πολλά για να σταματήσουν οι διακρίσεις και η προκατάληψη. Πέραν των αυτονόητων που αφορούν σε νομοθεσίες και πολιτικές, η ορατότητα της κοινότητας ΛΟΑΤΙ είναι αναγκαίο να διευρυνθεί, τόσο μέσα από δημόσιες ενέργειες μεγάλης εμβέλειας, όπως είναι οι Πορείες Υπερηφάνειας, αλλά και μέσω της σωστής και αντικειμενικής απεικόνισης των ΛΟΑΤΙ ατόμων από τα ΜΜΕ, μέχρι να γίνει σε όλους κατανοητό το απλό αυτό μήνυμα: είμαστε όλοι διαφορετικοί, αλλά όλοι ίσοι.

Είναι θλιβερό που στις μέρες μας, εγκλήματα σαν κι αυτό, πολλές φορές προσπαθούν να αντλήσουν την υπόστασή τους από το θρησκευτικό μίσος, που, όμως, τις περισσότερες φορές, πηγάζει από την ιδεοληψία των ίδιων των δραστών και όχι από τα πραγματικά διδάγματα της οποιαδήποτε θρησκείας. Γι’ αυτό και οι εκκλησίες θα πρέπει συλλογικά και άμεσα να καταδικάζουν την οποιαδήποτε ενέργεια βίας, είτε αφορά στις ίδιες είτε σε άλλες θρησκείες, αφαιρώντας με αυτό τον τρόπο, από τον οποιοδήποτε επίδοξο δράστη, το περιθώριο να βρει άλλοθι σε θρησκευτικές ερμηνείες. Γι αυτό τον λόγο, η συλλογική στάση των εκκλησιών είναι εξαιρετικά σημαντική για την εξασθένηση της πόλωσης που επικρατεί και που θέτει τους πιστούς μπροστά από ανύπαρκτα διλήμματα μεταξύ της αγάπης τους για τον Θεό και της αποδοχής ενός ατόμου ΛΟΑΤΙ.

Η Accept-ΛΟΑΤ Κύπρου στέλνει μήνυμα αγάπης για τους συνανθρώπους μας και σεβασμού για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και τη διαφορετικότητα. Στέλνει μήνυμα αλληλεγγύης προς την κοινότητα ΛΟΑΤΙ δηλώνοντας πως ο φόβος δεν θα βρει θέση στις ψυχές μας και πως ενωμένοι θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε ενάντια στο μίσος και τη βία από όπου κι αν προέρχονται. Η ΛΟΑΤΙ κοινότητα θα συνεχίσουμε να μαχόμαστε για τα δικαιώματα όλων μας, μέχρι που να μην υπάρχουν πια εξαιρέσεις.

acceptCY

Η accept ΛΟΑΤ Κύπρου είναι η μοναδική εγγεγραμμένη ΛΟΑΤΙ οργάνωση στον έφορο σωματείων την Κυπριακής Δημοκρατίας και αποτελείται από ενεργούς εθελοντές. Είμαστε μια ομάδα ανθρώπων που απαρτίζεται και αφορά άτομα ανεξαρτήτως ηλικίας, ταυτότητας κοινωνικού φύλου, σεξουαλικού προσανατολισμού, εθνοτικής, πολιτισμικής, θρησκευτικής προέλευσης, γλώσσας, κατάστασης υγείας, σωματικής κατάστασης ή άλλου γνωρίσματος και διεκδικούμε σταθερά, αλλά δυναμικά την αποδοχή, την αλληλοαποδοχή, χειραφέτηση και αλληλοϋποστήριξη, εναρμονίζοντας σε ισότιμη βάση την κυπριακή κοινωνία με θέματα που αφορούν την ΛΟΑΤI κοινότητα.
Η ενέργειες μας επικεντρώνονται:
• Στην προάσπιση, διεκδίκηση και προώθηση των δικαιωμάτων και των συμφερόντων των ΛΟΑΤΙ προσώπων και την καταπολέμηση των προκαταλήψεων, των στερεοτύπων, του στιγματισμού και του κοινωνικού αποκλεισμού.
• Στην ευαισθητοποίηση και ενημέρωση της ίδιας της κοινότητας αλλά και της κοινής γνώμης, της οικογένειας, των θεσμών, των οργανωμένων ή μη φορέων και της κοινωνίας γενικότερα σε θέματα σεξουαλικότητας, ταυτότητας κοινωνικού φύλου, σεξουαλικού προσανατολισμού και σεξουαλικής υγείας.
ΛΟΑΤΙ: Λεσβίες, Ομοφυλόφιλοι, Αμφισεξουαλικοί, Τρανς, Intersex.
Όραμα μας είναι η διαμόρφωση μιας κοινωνίας βασισμένης στο σεβασμό του κάθε ατόμου και της διαφορετικότητας του, απαλλαγμένης από διακρίσεις και προκαταλήψεις ιδίως όσο αφορά στο σεξουαλικό προσανατολισμό.




Δες και αυτό!