Η ημέρα που ο Ζακ πήρε συνέντευξη από τη Zackie Oh!

06/06/2016
Please go to your Post editor » Post Settings » Post Formats tab below your editor to enter video URL.

Επειδή η drag queen Zackie Oh! βαρέθηκε να περιμένει να γίνει αρκετά διάσημη, ώστε να αρχίσουν να της ζητάνε συνεντεύξεις, ζήτησε από τον Ζακ Κωστόπουλο, τον δημιουργό της, να της πάρει την πρώτη της συνέντευξη. Η συνέντευξη έγινε γραπτώς, διότι είναι αδύνατο Ζακ και Zackie να βρεθούν στο ίδιο μέρος την ίδια ώρα. 

Τώρα όντως θα το κάνουμε αυτό;

Ναι καλέ, γιατί όχι. Είναι ένας εντελώς ανορθόδοξος και ψωνίστικος τρόπος να κάνεις μια συνέντευξη, είναι λίγο σαν να μιλάς στον εαυτό σου. Θα μπορούσες να το παρομοιάσεις και με αυνανισμό, άρα είναι εντελώς Zackie Oh! Και πολύ drag τρόπος να το κάνεις. Και να σου πω και κάτι; Είναι και ειλικρινές. Οι διάσημες δηλαδή που δίνουν -υποτίθεται – συνεντεύξεις σε δημοσιογράφους κλπ, αλλά τις ερωτήσεις τις έχουν γράψει στην ουσία οι ίδιες ή οι μάνατζερ είναι καλύτερες νομίζεις; Τουλάχιστον εμείς το λέμε. Είμαστε ψωνάρες και αυτοσυνεντευξιαζόμαστε.

Ωραία λοιπόν. Ας ξεκινήσουμε με το όνομα. Από που προέκυψε το Zackie Oh;

Είναι μια ανάμειξη των ονομάτων δημιουργού και περσόνας. Του Ζακ και της Jackie O.

Και η σημασία του; Σημαίνει κάτι;

Ότι είμαι μια πολύ στυλάτη Πρώτη Κυρία παγιδευμένη στο σώμα μιας φτηνής τσούλας και το drag μου είναι μια αέναη μάχη μεταξύ των δύο.

Περιέγραψε μου λίγο αυτή τη “μάχη”…πως το εννοείς;

Να, πχ μου αρέσουν τα ακριβά και εντυπωσιακά ρούχα και κοστούμια αλλά την βρίσκω να φοράω και αυτά που θα πάρω 2 ευρώ από δεύτερο χέρι. Θα ήθελα να κάνω show σε μια μεγάλη σκηνή αλλά θα γούσταρα να κάνω και show σε ένα καταγώγι στην Τρούμπα. Είμαι και Κυρία και τσούλα. Και βουνό και θάλασσα. Θέλω και το Μέγαρο και τον παίδαρο. Γενικά μια παράνοια. Και το λέω για καλό αυτό.

Τι σου αρέσει στο Drag και τι σημαίνει για εσένα;

Όλα, τα πάντα. Το μακιγιάζ, το show, οι αντιδράσεις του κόσμου, καμιά φορά ακόμα και οι αρνητικές. Το να σοκάρω ή να μπερδεύω ή να τους πατάω τα κουμπιά. Εντάξει, καμιά φορά συγχύζομαι όταν παίρνει πάρα πολύ ώρα η προετοιμασία (που ένα δίωρο το θες ούτως η άλλως) γιατί θέλω να τελειώνω και να βγω, να ξεκινήσει το διασκεδαστικό κομμάτι του. Να είμαι μέσα στον κόσμο, κάνω show, χορεύω. Αλλά η στιγμή εκείνη κατά την προετοιμασία που φεύγεις εσύ κι έρχομαι εγώ, που την κάνει ο Ζακ και εμφανίζεται η Zackie, είναι μαγική και με αποζημιώνει πάντα. Για μένα το drag σημαίνει πολλά πράγματα. Είναι Τέχνη, είναι επαναστατική πράξη, είναι τρόπος έκφρασης…

Είναι διασκέδαση αλλά και ακτιβισμός, είναι το show αλλά είναι και το να παίζεις με την έννοια του φύλου, τις ταυτότητες, τα κοινωνικά πρότυπα και στερεότυπα, να διασκεδάζεις μαζί τους και να τους βγάζεις τη γλώσσα. Είναι το να προκαλείς από θαυμασμό και αγάπη μέχρι απέχθεια και μίσος. Βασικά είναι συνήθως το ένα άκρο ή το άλλο, σπάνια υπάρχουν αντιδράσεις που να είναι “στη μέση”. Είναι ακραίο. Είναι υπερβολή. Και είναι και ανάγκη. Δεν ξέρω ακριβώς πως να το βάλω σε λέξεις αλλά είναι κάτι που νιώθω ότι έχω ανάγκη να το κάνω. Με γεμίζει, μου δίνει πάρα πολλά.

Οι επιρροές σου;

Θα πω πρώτη τη Μαντόνα. Που βασικά δεν είναι επιρροή, είναι θρησκεία. Από εκεί και πέρα γενικά η ποπ κουλτούρα, τα μιούζικαλ, σειρές και ταινίες, άλλες drag queens που αν καθόμουν να γράψω τώρα ονόματα θα έμοιαζε περισσότερο με τηλεφωνικό κατάλογο παρά με συνέντευξη οπότε δεν θα κάνω λίστα, αλλά και από προσωπικά βιώματα. Το προσωπικό στοιχείο πάντα υπάρχει. Γι’ αυτό και χωρίς να το λέω υποτιμητικά για τις drag queens και kings που το κάνουν, κάποιους και κάποιες τις εκτιμώ απεριόριστα σαν καλλιτέχνες και σαν άτομα, δεν είμαι τις μίμησης στο drag. Μου αρέσει να κάνει η Zackie την Zackie όχι η Zackie την Τάδε.

Την Drag σκηνή στην Αθήνα πως την βλέπεις;

Είναι στο μεγαλύτερο μέρος της κάτι πολύ καινούργιο. Έχω που κάνω drag επαγγελματικά λιγότερο από χρόνο και υπάρχουν πολλές νέες Drag Queens που τώρα ξεκινάνε και το παλεύουν. Το παλεύουμε και όλες μαζί, βοηθάμε η μία την άλλη, κάνουμε μαζί πράγματα είναι στην ουσία μια κοινότητα, το sisterhood όπως το λέμε, που δημιουργείτε τώρα σιγά σιγά και προσπαθεί να βρει τον δρόμο της. Και μου αρέσει πολύ που γίνεται αυτό και που δεν είναι μόνο η κάθε μια για την πάρτη της. Γιατί δεν ξέρω κατά πόσο φαίνεται αυτό παραέξω, αλλά είναι δύσκολο πράγμα το να κάνεις drag, ειδικά στην Ελλάδα. Αν όπως είπα και παραπάνω δεν ήταν και ανάγκη, δεν ήταν κάτι που πραγματικά αγαπώ, με τόσες δυσκολίες, δεν θα το έκανα. Είναι κάτι που δεν το κάνεις αν δεν το αγαπάς πολύ. Και χρειάζεται και βοήθεια και στήριξη και συμπαράσταση. Ελπίζω να περάσει και στον κόσμο αυτό και αυξάνεται το κοινό μας, αυτοί και αυτές που μας στηρίζουν γενικά. Support your local drag queens ρε! Που λέει και η RuPaul, η οποία είναι και κατά πολύ μεγάλο μέρος υπεύθυνη για όλο αυτό που συμβαίνει. Το ότι τελευταία βλέπουμε να ξεπετιούνται πολλές καινούριες drag queens οφείλεται σε τεράστιο βαθμό και στο ότι το RuPaul’s Drag Race έχει γίνει τελευταία αρκετά δημοφιλές και στην Ελλάδα και μας εμπνέει.


Το βίντεο με τα αποσπάσματα της Zackie από το ΠεRuκα με πεRuκα προβλήθηκε στο fundraiser drag tribute“Τσιπουράκι για την Zackie / Fundraising Drag Tribute” και το μοντάζ έγινε από τον Γρηγόρη Μορίκη.

Zak Kostopoulos

Ο Ζακ Κωστόπουλος είναι οροθετικός queer ακτιβιστής που δραστηριοποιείται και γράφει κυρίως για θέματα που αφορούν τον HIV και τη σεξουαλικότητα αλλά και για τα ανθρώπινα δικαιώματα εν γένει.




Δες και αυτό!