Jesus Tomillero: Κόκκινη Κάρτα στην Ομοφοβία

23/05/2016

O διάσημος Ισπανός διαιτητής, Jesus Tomillero, αναγκάστηκε να εγκαταλείψει το ποδόσφαιρο λίγες μέρες μετά το γενναίο “coming out” του. Ο πρώτος Ισπανός διαιτητής που δήλωσε δημόσια ότι είναι ομοφυλόφιλος έπεσε θύμα ομοφοβικών συνθημάτων στο πρώτο κιόλας πέναλτι που καταλόγισε. Η ομοφοβία έγινε αιτία να εγκαταλείψει την μεγαλύτερη του αγάπη, το ποδόσφαιρο. Γι’ αυτό κι ο Jesus της δείχνει κόκκινη κάρτα!

Από ποια ηλικία ξεκίνησες να ασχολείσαι με το ποδόσφαιρο;

Το ποδόσφαιρο μπήκε στην ζωή μου από πολύ μικρή ηλικία! Φυσικά, μεγάλωσα παίζοντας και κλωτσώντας μπάλες αλλά ασχολήθηκα πιο σοβαρά με το ποδόσφαιρο στα έντεκα μου χρόνια συμμετέχοντας σε μια ποδοσφαιρική ομάδα.

Πόσο σημαντικό είναι το ποδόσφαιρο για σένα;

Το ποδόσφαιρο είναι η ζωή μου. Είναι ο τρόπος ζωής που έμαθα να ζω. Είναι η καρδιά μου και η ψυχή μου μαζί!

Τα τελευταία χρόνια, ήσουν διαιτητής στο ισπανικό πρωτάθλημα. Πες μου περισσότερα για αυτό. Ήταν η κύρια δουλειά σου;

Πράγματι! Ήταν η κύρια δουλειά μου. Αφιέρωσα όλη μου την ζωή στην διαιτησία και το ποδόσφαιρο. Έχω δαπανήσει πολύ χρόνο για να αποκτήσω την απαιτούμενη κατάρτιση, έχω μελετήσει πολύ και έχω δείξει απόλυτη αφοσίωση.

Σε ποια ηλικία ανακάλυψες την σεξουαλικότητα σου; Πότε κατάλαβες ότι είσαι ομοφυλόφιλος;

Στα 16 μου, πάνω-κάτω, κατάλαβα ότι είμαι ομοφυλόφιλος!

Είχες μιλήσει στους γονείς σου για την σεξουαλικότητα σου ή το έμαθαν όταν το δήλωσες δημόσια;

Όχι. Δεν μίλησα ποτέ μαζί τους για αυτό το θέμα. Ο πατέρας μου πέθανε όταν ήμουν μόλις τριών ετών. Η μητέρα μου μας άφησε σε ορφανοτροφείο λίγο αργότερα. Έπειτα, έζησα με την γιαγιά και τον παππού μου. Ο πρώτος στον οποίο το εξομολογήθηκα και μίλησα ανοιχτά για αυτό ήταν ο αδελφός μου.

Ήταν μια δύσκολη απόφαση να μιλήσεις δημόσια για την σεξουαλικότητα σου όντας ένας πασίγνωστος διαιτητής στην Ισπανία; Πως πήρες την απόφαση;

Ήταν πολύ δύσκολο! Αλλά κάτι έπρεπε να γίνει. Όφειλα να το κάνω. Τα ομοφοβικά ξεσπάσματα που έβλεπα στην τηλεόραση, το internet και τις εφημερίδες με έκαναν να πω ότι δεν πάει άλλο αυτή η κατάσταση. Κάτι έπρεπε να αλλάξει. Έπρεπε κι εγώ να βοηθήσω με τον δικό μου τρόπο. Έτσι, πήρα την απόφαση!

Τι συνέβη σε εκείνο τον αγώνα και σε έκανε να εγκαταλείψεις το ποδόσφαιρο;

Σε εκείνο το παιχνίδι συνέβησαν πολλά. Όλα ξεκίνησαν όταν οι παίκτες της μιας ομάδας απαίτησαν να δοθεί στην αντίπαλη ομάδα offside. Εγώ αρνήθηκα γιατί πίστευα ότι δεν ήταν offside και εκείνοι άρχισαν να μου φωνάζουν. Τότε κατευθύνθηκα στην γραμματεία του αγώνα για να βρεθεί μια λύση και οι οπαδοί ξεκίνησαν με τα πρώτα ομοφοβικά συνθήματα. “Θα σε αντιμετωπίσουμε κατά πρόσωπο.”, “Θα τα πούμε έξω!”, “Είσαι ένας γαμημένος πούστης!”, “Σ΄αρέσει να τρως πούτσες!” και δεν τελείωσε εκεί. Ζητώ στον υπεύθυνο να καλέσει την αστυνομία κι εκείνος μου απαντά ότι δεν μπορεί να καλέσει την αστυνομία για μια απλή φασαρία. Στο 70ο λεπτό, απέβαλλα δύο παίκτες οι οποίοι όταν πήγαν στα αποδυτήρια μου πετούσαν πέτρες.

Μετά από 3 βδομάδες, συνέβησαν τα ίδια στο “el Puerto de Santa María (Cádiz)”. Ήταν μια συνάντηση δύο ποδοσφαιρικών ομάδων της Ανδαλουσίας με παίκτες ηλικίας 17 και 18 ετών. Μετά από ένα πέναλτι που έδωσα, ένας οπαδός άρχισε να φωνάζει “Αυτός ο διαιτητής είναι η αδελφή που βγαίνει στην τηλεόραση!” και κάποιοι γονείς αγανάκτησαν. “Δεν ντρέπεστε που φέρατε έναν γαμημένο πούστη για διαιτητή;”. Όταν ήρθε η ώρα ο νεαρός ποδοσφαιριστής να βαρέσει το πέναλτι, ένας οπαδός φώναξε “Βάλε στόχο τον κώλο του πούστη!”. Όλοι οι θεατές γέλασαν, μαζί και κάποιοι ποδοσφαιριστές. Πολύ σύντομα όλο το γήπεδο φώναζε υβριστικά και ομοφοβικά συνθήματα και γελούσε μαζί μου! Ξέρεις πως είναι ένα ολόκληρο γήπεδο να σε λέει “πούστη”; Εγώ ξέρω! Τότε αποφάσισα να εγκαταλείψω το ποδόσφαιρο. Ιδίως όταν η ποδοσφαιρική ομοσπονδία διαιτητών της Ανδαλουσίας όχι μόνο δεν με υποστήριξε αλλά αδιαφόρησε πλήρως.

Τι αισθάνθηκες τότε; Ποια συναισθήματα ένιωσες; Έκλαψες όταν έμεινες μόνος;

Αισθάνθηκα πολύ άσχημα! Είπα “Γιατί σε εμένα αυτό;”. Ένιωσα πολύ πόνο και έκλαψα πολύ. Αλλά έκλαιγα μόνο όταν ήμουν μόνος. Δεν ήθελα να με βλέπουν να κλαίω. Δεν ήθελα να με λυπούνται.

Ποιοι άνθρωποι σε στήριξαν και ποιοι αδιαφόρησαν και δεν έκαναν τίποτα για να σε υπερασπιστούν;

Η αγάπη του κόσμου και η υποστήριξη του είναι τρομερή. Με αγκάλιασε με τον πιο θερμό και τρυφερό τρόπο. Αυτό φαίνεται και στα social media. Έλαβα θετικά μηνύματα από όλον τον πλανήτη. Ένιωσα προστατευμένος. Ένιωσα προφυλαγμένος από τους “κακούς”. Από την άλλη, δεν με στήριξε καθόλου κι αυτό με λυπεί η Βασιλική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία της Ανδαλουσίας και η Βασιλική Ισπανική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία.

Είμαι σίγουρος ότι αυτή δεν ήταν η πρώτη ομοφοβική και ρατσιστική επίθεση που δέχεσαι. Τι άλλο θυμάσαι; Τι άλλο πλήγωσε την ψυχή σου;

Παρότι είμαι διαιτητής σε σημαντικούς αγώνες, δέχομαι πολλές φορές να βοηθάω χωρίς χρήματα σε αγώνες που παίζουν παιδιά στην Ανδαλουσία. Κάποτε με πλησίασε μια μητέρα ενός εφτάχρονου παιδιού και μπροστά στο ανήλικο παιδί της με ρώτησε αν φοράω στρινγκ κάτω από την στολή του διαιτητή. Αυτό που με πλήγωσε περισσότερο ήταν ότι αυτή η γυναίκα ήταν παλιά φίλη της μαμάς μου και με ήξερε από παιδί.

Πως είναι η ζωή ενός ομοφυλόφιλου στην Ισπανία;

Κανονική θα έλεγα. Όπως οπουδήποτε στην Δύση. Άλλοτε είναι εύκολη κι άλλοτε πολύ δύσκολη.

Σε έκαναν πιο σκληρό αυτά τα γεγονότα;

Όχι! Κάθε άλλο, με έκαναν πιο ευαίσθητο. Με έκαναν πιο προσεκτικό με τους ανθρώπους και πιο επιφυλακτικό. Δεν είναι τυχαίο ότι σου λέω ότι με πλήγωσαν. Όταν έχεις μια πληγή την προσέχεις γιατί πονά περισσότερο από το υπόλοιπο σου σώμα. Κι η δική μου πληγή είναι ακόμα ανοιχτή. Ήταν δυνατά τα χτυπήματα!

Τι θέλεις να πεις στους ανθρώπους στην Ελλάδα που είναι θύματα ομοφοβικών επιθέσεων;

Θα τους έλεγα να πολεμήσουν όπως κάνω κι εγώ! Να είναι γενναίοι!

Πόσο έχει αλλάξει η ζωή σου από τότε που εγκατέλειψες το ποδόσφαιρο;

Έχει αλλάξει πάρα πολύ! Αυτή την περίοδο ταξιδεύω σε όλο τον κόσμο με μόνο στόχο να καταπολεμήσω την ομοφοβία. Κάνω ότι περνά από το χέρι μου.

Το ποδόσφαιρο έχει τελειώσει οριστικά για σένα; Δεν θα επιστρέψεις ποτέ;

Προς το παρόν, το ποδόσφαιρο έχει τελειώσει για μένα. Θα μείνω μακρυά. Ποιος ξέρει τι θα γίνει στο μέλλον; Θα επιστρέψω μόνο αν έχω την υποστήριξη που χρειάζομαι.

Για να κλείσουμε αισιόδοξα, είσαι χαρούμενος; Είσαι ερωτευμένος αυτή την περίοδο;

Είμαι πολύ χαρούμενος! Είμαι ευτυχισμένος γιατί είμαι πολύ καλά στην προσωπική μου ζωή. Μάλιστα, στο τέλος του χρόνου θα παντρευτώ με τον αγαπημένο μου. Αυτός με βοήθησε να ξεπεράσω τα προβλήματα που προέκυψαν, Με βοήθησε να είμαι γενναίος και με στήριξε όσο περισσότερο μπορούσε!

Η σελίδα του Jesus Tomillero στο facebook: Jesus Tomillero.

Συνέντευξη: Λευτέρης Βουτσάς




Δες και αυτό!