Τη νομιμοποίηση του γάμου μεταξύ ατόμων του ιδίου φύλου δρομολογεί ο πρόεδρος του Μεξικού

18/05/2016

Τη νομιμοποίηση του γάμου μεταξύ ατόμων του ιδίου φύλου δρομολογεί ο πρόεδρος του Μεξικού, Ενρίκε Πένια Νιέτο, ακολουθώντας τη διεθνή τάση για την αποκατάσταση των LGBT δικαιωμάτων.

Ο Μεξικανός πρόεδρος κατάθεσε πρόταση στο Κονγκρέσο, με την οποία ζητά να ψηφιστεί από τους γερουσιαστές η νομιμοποίηση της συγκεκριμένης ενέργειας, επισημαίνοντας πως ήδη σε άλλες χώρες της Νότιας και Λατινικής Αμερικής, όπως η Αργεντινή, η Βραζιλία και η Ουρουγουάη, έχει ήδη θεσπιστεί και νομικά ως δικαίωμα.

Προκειμένου να επιτραπεί ο gay γάμος , θα πρέπει να τροποποιηθούν μία σειρά από νόμους και παραμέτρους, οι οποίες θα κριθούν από το Ανώτατο Δικαστήριο. Ήδη, η ανώτατη δικαστική αρχή έκρινε ως αντισυνταγματική την απαγόρευση του γάμου στα άτομα με το ίδιο φύλο και ως εκ τούτου, ο πρόεδρος του Νιέτο ανακίνησε την όλη διαδικασία, εναντίον της οποίας δεν λείπουν οι αντιδράσεις.

Το 2009, το δικαστήριο του Μέξικο Σίτι νομιμοποίησε το γάμο των ομοφυλόφιλων και από τότε έχουν διεξαχθεί χιλιάδες πράξεις συμβίωσης, παρ’ ότι σε ομοσπονδιακό επίπεδο δεν είχε διευθετηθεί νομικά.




Δες και αυτό!