Γερμανία : Το Μόναχο τιμά τα “Ροζ Τρίγωνα”

02/06/2011
antivirus magazine διαφήμιση

Ο δήμος του Μονάχου στη Γερμανία, αποφάσισε να δημιουργήσει ένα μνημείο για να τιμήσει τους ομοφυλόφιλους, θύματα του Ναζισμού, ένα μνημείο για να τιμήσει τα εκατοντάδες θύματα.

Η κατασκευή του μνημείου στο Μόναχο, είναι σημαντική εκτός από συμβολική, μιας και στις 20 Οκτωβρίου 1934, η Ναζιστική αστυνομία, έκανε έφοδο σε όλα τα gay bar της πόλης.

Αυτή η έφοδος, ήταν μια από τις πρώτες που έγιναν κατά το Τρίτο Ράιχ στη Γερμανία, και ήταν η αρχή των όσων θα ακολουθούσαν για την ομοφυλοφιλική κοινότητα κατά τη διάρκεια της εξουσίας του Χίτλερ.

Το μνημείο θα δημιουργηθεί στο κέντρο του Μονάχου, στη διασταύρωση των οδών Oberanger και Dultstrasse εκεί που βρισκόταν το “Scwharzfischer” (Ο μαύρος ψαράς), έναν από τα πιο δημοφιλή gay bar της πόλης το 1930.

Υπολογίζεται ότι 50.000 ομοφυλόφιλοι ήρθαν αντιμέτωποι με τη Ναζιστική θυριωδία αν και ο αριθμός δε μπορεί να καθοριστεί, μιας και μετά το τέλος του πολέμου οι ομοφοβικοί νόμοι ίσχυαν ακόμη σε πολλές χώρες. 

Πολλοί από τους ομοφυλόφιλους, ιδιαίτερα της Γαλλίας, Ολλανδίας, Γερμανίας, Αυστρίας, βρεθήκαν σε στρατόπεδα συγκέντρωσης και δε θα μάθουμε ποτέ τον ακριβή αριθμό τους. Στα στρατόπεδα συγκέντρωσης, οι ομοφυλόφιλοι κρατούμενοι, ήταν αναγκασμένοι να φέρουν ένα ρόζ τρίγωνο και οι λεσβίες ένα μάυρο τρίγωνο.

Μετά την απελευθέρωση, αρκετοί ομοφυλόφιλοι που είχαν επιβιώσει βρέθηκαν πάλι φυλακισμένοι επειδή ήταν ομοφυλόφιλοι, μιας και η παράγραφος 175 η οποία ποινικοποιούσε την ομοφυλοφιλία ίσχυε στη Γερμανία μέχρι και το 1969.

Μέχρι το 1995, δεν υπήρξε καμία αναγνώριση των ομοφυλοφίλων κρατουμένων σε στρατόπεδα συγκέντρωσης. Η πρώτη αναγνώριση ήρθε με την τοποθέτηση ειδικής πλάκας στο Dachau.

Το 2008 το Βερολίνο απέκτησε το δικό του μνημείο για τα «ρόζ τρίγωνα».

Στο antivirus με αφορμή την 27η Ιανουαρίου, μέρα μνήμης για τα θύματα του ολοκαυτώματος κάναμε ένα αφιέρωμα στα Ροζ Τρίγωνα, ή αλλιώς τους ομοφυλόφιλους κατά τον δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο που μεταφέρθηκαν στα στρατόπεδα συγκέντρωσης, στο τεύχος 36.

Μνημεία προς τιμή των ομοφυλοφίλων θυμάτων του Ναζισμού υπάρχουν σε δίαφορες πόλεις ανά τον κόσμο όπως Amsterdam, Berlin, Bologna, Den Haag, Frankfurt am Main, Köln, Anchorage, Sydney, San Francisco και Montevideo.

Ειδικές πλάκες προς τιμή των ομοφυλοφίλων θυμάτων του Ναζισμού έχουν τοποθετηθεί μεταξύ άλλων στα στρατόπεδα συγκέντρωσης του Mauthausen, Neuengamme, Dachau, Sachsenhausen και Buchenwald.

Σχετικά άρθρα :

[email protected]

Ο Lucas Samaltanos-Ferrier είναι πτυχιούχος γεμμολόγος του Gemological Institute of America ( GIA ) και σχεδιαστής κοσμημάτων και ρολογιών. Είναι μέλος της Αμερικανικής ένωσης ιστορικών κοσμήματος ( ASJH ), τεχνικός σύμβουλος σε ιδιωτικές συλλογές κοσμημάτων και ρολογιών και συντάκτης άρθρων για το κόσμημα.
Για πολλά χρόνια εργαζόταν ως model agent και model scouter αλλά και ως σύμβουλος σε επιχειρήσεις μόδας και ειδών πολυτελείας στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.
Λάτρης της φωτογραφίας, της μόδας και της τέχνης , συνεργάζεται με το antivirus ως Fashion , & Beauty Director του περιοδικού και αρθρογράφος. Υπό την καλλιτεχνική του επίβλεψη του είναι όλα τα editorial μόδας του περιοδικού μας και πολλές φωτογραφήσεις, επωνύμων και μη. Με δημιουργική διάθεση και πολλές ιδέες, γράφει επίσης άρθρα και συναντά αγαπημένα πρόσωπα για συνεντεύξεις.
Διαμένει και εργάζεται στο Ελσίνκι της Φινλανδίας.

E-mail : [email protected]




Δες και αυτό!