Όταν οι LGBT πρόσφυγες αντιμετωπίζουν την κακοποίηση σ΄ολόκληρη την Ευρώπη

27/03/2016

Ο Alaa Ammar έφυγε από τη Συρία για να ξεφύγει όχι μόνο από τον εμφύλιο πόλεμο, αλλά και από τον φόβο ότι θα πεθάνει επειδή είναι gay. Ωστόσο, όταν έφτασε στην Ολλανδία την περασμένη άνοιξη, δεν είχε βρει το ασφαλές καταφύγιο που λαχταρούσε.

Ο ίδιος και άλλοι τέσσερις gay συνταξιδιώτες του είχαν να αντιμετωπίσουν τους υπόλοιπους νεοαφιχθέντες πρόσφυγες σε ένα κέντρο στην απομακρυσμένη βόρεια πόλη της Ter Apel.

“Μετά από πέντε λεπτά, άρχισαν να μας κοιτούν. Μετά από 10 λεπτά, άρχισαν να μας μιλούν. Μετά από μία ώρα, ήρθαν κατά πάνω μας, “ δήλωσε ο Ammar. “Μετά από τρεις ώρες, άρχισαν να μας χτυπούν.”

Σε όλη την Ευρώπη, οι LGBT πρόσφυγες αντιμετωπίζουν λεκτική, σωματική και σεξουαλική κακοποίηση σε καταφύγια προσφύγων, με αποτέλεσμα να φεύγουν απ΄αυτά.

Το AP ενημερώθηκε για δεκάδες τεκμηριωμένες περιπτώσεις στην Ολλανδία, στη Γερμανία, στην Ισπανία, στη Δανία, στη Σουηδία, στη Φινλανδία, και στην Ελλάδα, με την κακοποίηση συνήθως να “προέρχεται” από άλλους πρόσφυγες και μερικές φορές από το προσωπικό ασφαλείας και τους μεταφραστές.

Στη Γερμανία, η “Lesbian and Gay Federation” κατέγραψε 106 περιπτώσεις βίας κατά των LGBT προσφύγων στην περιοχή του Βερολίνου από τον Αύγουστο μέχρι το τέλος του Ιανουαρίου. Οι περισσότερες από αυτές τις περιπτώσεις προήλθαν από τα κέντρα προσφύγων και σε 13 γίνεται λόγος για βίαιη σεξουαλική κακοποίηση.

Ο Joerg Steinert, επικεφαλής της ομοσπονδίας στο Βερολίνο-Βραδεμβούργο, δήλωσε ότι οι πρόσφυγες έχουν απευθυνθεί σε gay ομάδες για βοήθεια, ενω διστάζουν να προσεγγίσουν την αστυνομία. Πέρυσι, η Ομοσπονδία τοποθέτησε περίσσοτερα από 50 LGBT άτομα σε ιδιωτικές κατοικίες.

“Τις περισσότερες φορές μεγάλες μεγάλες μάζες ανθρώπων συχνά ζουν σε μια μεγάλη αίθουσα, χωρίς να κλειδώνουν δωμάτια ή να υπάρχουν ξχωριστές τουαλέτες”.

Στο Βερολίνο, όπου τέσσερα υπόστεγα στο πρώην αεροδρόμιο Tempelhof μετατράπηκαν σε κέντρα υποδοχής για 2.100 άτομα, καταγράφηκαν τέσσερις περιπτώσεις κακοποίησης LGBT ατόμων.

Η Maria Antonia Kipp εκπρόσωπος του κέντρου Tamaja, δηλώσε: “είναι πολύ δύσκολο να δημιουργήσουμε ασφαλείς χώρους για τα LGBT άτομα, όταν εκατοντάδες κουκέτες χωρίζονται μόνο από λεπτές ξύλινες σανίδες”.

“Όταν βλέπουμε μια επικίνδυνη κατάσταση ή οι άνθρωποι μας μιλούν σχέτικά, τους παίρνουμε και τους μεταφέρουμε σε μικρότερα καταφύγια”

Ο Γερμανικός Ερυθρός Σταυρός ανακοίνωσε ότι έχει έναν κώδικα συμπεριφοράς που απαγορεύει τη βία σε καταφύγια του.

Η ομάδα Arbeiterwohlfahrt και η ομάδα φιλανθρωπίας Πρόνοιας Εργαζομένων, δήλωσαν ότι προσπαθούν να δημιουργήσουν ασφαλείς χώρους σε νέα κέντρα, αλλά δεν μπορούν να εφαρμόσουν τα υψηλότερα πρότυπα που θέλουν.

“Έχουμε ήδη κάνει την υπέρβαση”, δήλωσε ο εκπρόσωπος τους

Αρκετοί είναι μάλιστα αυτοί που υποστηρίζουν ότι είναι χρέος της γερμανικής κυβέρνησης να προστατεύσουν τα άτομα αυτά. Αλλά τον περασμένο μήνα, μια πρόταση να αυξηθεί η ασφάλεια των καταφυγίων τέθηκε εκτός από ένα κυβερνητικό νομοσχέδιο, παρά τις επίσημες επιπλήξεις από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ότι η Γερμανία δεν εφαρμόζει τις οδηγίες ασφάλειας.

“Χωρίς την κυβέρνηση, η προστασία των LGBT προσφύγων έχει μειωθεί σε μεγάλο βαθμό.”

Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, η ομάδα για τα δικαιώματα των gay “Schwulenberatung” ανακοίνωσε ότι θα ανοίξει ένα νέο σπίτι με 122 κρεβάτια για LGBT προσφύγες σε συνεργασία με την πόλη του Βερολίνου. Ένα άλλο καταφύγιο άνοιξε πρόσφατα στη Νυρεμβέργη 10 κλίνες. Το Βερολίνο διόρισε επίσης έναν σύμβουλο ως υπεύθυνο επικοινωνίας για την καταγραφή των LGBT μεταναστών.

Η κατάσταση για τους LGBT πρόσφυγες/μετανάστες είναι δύσκολη σε όλη την Ευρώπη.

Στην Ισπανία, για παράδειγμα, δύο μετανάστες από το Καμερούν και ένας από το Μαρόκο, υπέστησαν σωματική κακοποίηση όταν ο σεξουαλικός τους προσανατολισμός ανακαλύφθηκε από τους άλλους σε καταφύγια.

Στη Σουηδία, το δικαστήριο καταδίκασε έναν αιτούντα άσυλο σε πέντε μήνες φυλάκισης το περασμένο καλοκαίρι για την “κατασκευή” απειλών θανάτου, αλλά και γιατί άρπαξε το λαιμό ενός άλλου πρόσφυγα σε ένα κέντρο στην Γιονκόπινγκ. Όταν μάλιστα το θύμα κατέρρευσε στο πάτωμα, ο ίδιος άρχισε να τον κλωτσά. Το κίνητρο ήταν η ομοφυλοφιλία του θύματος. Ο επιτιθέμενος ήταν “εξοργισμένος που η Σουηδία προστατεύει την ομοφυλοφιλία”.

Στη Φινλανδία, περιπτώσεις παρενόχλησης και κακοποίησης έχουν καταγραφεί σε κέντρα προσφύγων, σύμφωνα με τη SETA, μια LGBT ομάδα. Ως αποτέλεσμα, ορισμένα από τα κέντρα έχουν διαχωριστεί για όσους φοβούνται τη σεξουαλική παρενόχληση.

Στη Δανία, έχουν υπάρξει τουλάχιστον 10 περιπτώσεις παρενόχλησης, σύμφωνα με την “Mads Ted Drud-Jensen”, ομάδα LGBT Ασύλου. Τόνισε δε ότι τα στοιχεία αυτά αντιπροσωπεύουν μόνο τα θύματα που έχουν έρθει σε επαφή με την ομάδα.

Στην Ολλανδία, μια ομάδα για τα ανθρώπινα δικαιώματα ανέφερε νωρίτερα αυτό το μήνα την τακτική κακοποίηση LGBT ατόμων σε ένα μεγάλο στρατόπεδο που μπορεί να στεγάσει μέχρι και 3.000 αιτούντες άσυλο κοντά στην πόλη Nijmegen. “Έχει επανειλημμένα βρεθεί περιττώματα και τα τρόφιμα στο κρεβάτι τους, ενώ απειλείται η ζωή τους”

 

Vasilis Thanopoulos

Από μικρός ήθελα να γίνω αστροναύτης. Εξάλλου, πάντα θυμάμαι να μου λένε ότι "πετάω στα αστέρια". Λόγω όμως σχετικής υψοφοβίας αποφάσισα να αλλάξω επαγγελματικό προσανατολισμό και να γίνω δημοσιογράφος (απ' το κακό στο χειρότερο), Μπήκα στο Πάντειο (Τμήμα Επικοινωνίας, Μέσων & Πολιτισμού) και λίγους καφέδες αργότερα πήρα το πτυχίο μου. Έκτοτε το επαγγελματικό μου μετερίζι με έχει οδηγήσει στην πόρτα ανθρωπιστικών οργανισμών (Διεθνή Αμνηστία, Έλιξ) αλλά και πολλών έντυπων και διαδικτυακών μέσων (Esquire, Nitro, Protagon, κλπ). Η σχέση μου με το Antivirus ξεκίνησε τυχαία τον Μάρτιο του 2013. Έκτοτε έγινε λατρεία... Είτε εδώ είτε στο περιοδικό, όλο και κάπου θα με πετύχετε. Αν τώρα θέλετε να κάνετε και κάποιο σχόλιο... θα με βρείτε στο [email protected]. Cu!




ANTIVIRUS POLLS

Πόσο σημαντικά θεωρείτε ότι είναι για τα κόμματα στην Ελλάδα τα ΛΟΑΤΚΙ+ δικαιώματα;

View Results

Loading ... Loading ...

Δες και αυτό!