Η Washington και το Παρίσι ανησυχούν για τη βια στο gay pride της Μόσχας

30/05/2011
antivirus magazine διαφήμιση

Το State Department, δηλώνει «ανήσυχο» για τη βία το Σάββατο κατά της πορείας υπερυφάνειας, το Gay Pride της Μόσχας, υπογραμμίζοντας ότι οι Ρωσικές δυνάμεις ασφαλείας συνέλαβαν αμερικάνους πολίτες που λάμβαναν μέρος. Ανησυχία και από το Γαλλικό Υπουργείο Εξωτερικών.

« Παρατηρούμε με ανησυχία… ότι μια ειρηνική διαδήλωση στη Ρωσία υπέρ των ΛΟΑΔ δικαιωμάτων, στην οποία συμμετείχαν ακτιβιστές και από άλλες χώρες, δέχτηκε βίαιη επίθεση από διαδηλωτές, και ότι οι ρωσικές δυνάμεις ασφάλειας έχουν συλλάβει άτομα και από τις δύο πλευρές» , αναφέρει σε δελτίο τύπου το εκπρόσωπος του State Department, Marc Toner.

Μεταξύ άλλων συνέλαβαν και αμερικάνους πολίτες. «Καλούμε τις Ρωσικές αρχές να εργαστούν με τους δημοτικούς υπεύθυνους για να βρούμε τα καλύτερα μέσα για να προστατεύσουμε τις βασικές ελευθερίες», τις οποίες τα μέλη της οργάνωσης για την ασφάλεια και τη συνεργασία στην Ευρώπη (OSCE ) οφείλουν να σεβαστούν.

Τη Δευτέρα το πρωί, η Γαλλία με τη σειρά της, μέσω του Υπουργού Εξωτερικών, εξέφρασε την ανησυχία της, καταδίκασε τα γεγονότα και ζήτησε από τη Ρωσία να σεβαστεί το δικαίωμα της ελευθερίας του λόγου.

Οι διαδηλωτές στο Pride που κρατούσαν πανό στα οποία αναγράφονταν συνθήματα όπως «Η Ρωσία δεν είναι Ιράν!» δέχθηκαν επίθεση από μια ομάδα φανατικών ορθοδόξων, η οποία είχε πραγματοποιήσει πορεία νωρίτερα καθώς και από ακροδεξιές οργανώσεις.

Το Σάββατο η αστυνομία προχώρησε σε περισσότερες από 30 συλλήψεις στην προσπάθειά της να διαλύσει διαδηλώσεις για τα δικαιώματα των ομοφυλόφιλων, για τις οποίες δεν είχε δοθεί άδεια. Η αστυνομία επενέβη χωρίς να κάνει διάκριση μεταξύ των υπέρμαχων των δικαιωμάτων των ομοφυλοφίλων και των επιτιθέμενων σε αυτούς και προχώρησε στη σύλληψη πολλών δεκάδων ατόμων, μεταξύ των οποίων οι γνωστοί Αμερικανοί υπέρμαχοι των ΛΟΑΔ δικαιωμάτων Dan Choi και Andy Thayer, και ο Γάλλος, Louis-George Tin, Ιδρυτής της Παγκόσμιας ημέρας κατά της ομοφοβίας και τρανσφοβίας.

Αν και η ομοφυλοφιλία δεν είναι παράνομη στη Ρωσία, οι Αρχές συστηματικά δεν επιτρέπουν τις διαδηλώσεις, παρά την πρόσφατη καταδικαστική για τη Μόσχα απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Από το 2006, που κατέθεσαν για πρώτη φορά σχετικό αίτημα, οι υπέρμαχοι των δικαιωμάτων των ομοφυλοφίλων δεν έχουν λάβει ποτέ άδεια για να πραγματοποιήσουν πορεία στη Μόσχα και όλες οι διαδηλώσεις τους διαλύθηκαν από την αστυνομία.

Στην Ελλάδα, κανείς δεν έκανε επίσημη δήλωση για λογαριασμό της Κυβέρνησης.

[email protected]

Ο Lucas Samaltanos-Ferrier είναι πτυχιούχος γεμμολόγος του Gemological Institute of America ( GIA ) και σχεδιαστής κοσμημάτων και ρολογιών. Είναι μέλος της Αμερικανικής ένωσης ιστορικών κοσμήματος ( ASJH ), τεχνικός σύμβουλος σε ιδιωτικές συλλογές κοσμημάτων και ρολογιών και συντάκτης άρθρων για το κόσμημα.
Για πολλά χρόνια εργαζόταν ως model agent και model scouter αλλά και ως σύμβουλος σε επιχειρήσεις μόδας και ειδών πολυτελείας στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.
Λάτρης της φωτογραφίας, της μόδας και της τέχνης , συνεργάζεται με το antivirus ως Fashion , & Beauty Director του περιοδικού και αρθρογράφος. Υπό την καλλιτεχνική του επίβλεψη του είναι όλα τα editorial μόδας του περιοδικού μας και πολλές φωτογραφήσεις, επωνύμων και μη. Με δημιουργική διάθεση και πολλές ιδέες, γράφει επίσης άρθρα και συναντά αγαπημένα πρόσωπα για συνεντεύξεις.
Διαμένει και εργάζεται στο Ελσίνκι της Φινλανδίας.

E-mail : [email protected]




Δες και αυτό!