Φίλης σε Άνθιμο: Δεν σχεδιάζονται θρησκευτικοί διωγμοί

01/03/2016

Ως αναίτια και άστοχη επίθεση χαρακτηρίζει ο υπουργός Παιδείας, Νίκος Φίλης, τις δηλώσεις του μητροπολίτη Θεσσαλονίκης, Ανθιμου, ο οποίος προ ημερών έκανε λόγο για «διωγμό της εκκλησίας» με αφορμή εγκύκλιο του Υπουργείου που αφορά τις επισκέψεις εξωσχολικών προσώπων στις σχολικές μονάδες.

Ο κ. Ανθιμος, κατά τη διάρκεια του κυριακάτικου κηρύγματος είπε μεταξύ άλλων: «Ένας συμπατριώτης μας, ο Μητροπολίτης Μεσογαίας κ. Νικόλαος, ήρθε στην Θεσσαλονίκη για μια ομιλία σε ένα σχολείο, μετά από αίτημα των παιδιών και είπε ευχαρίστως. Πήγε στο σχολείο αλλά η διεύθυνση δεν του επέτρεψε να μιλήσει λέγοντάς του πως αυτή είναι η εντολή του Υπουργείου. Είναι δυνατόν στην Ελλάδα των τόσων Μητροπολιτών, πατέρων, κληρικών που θυσιάστηκαν για την πατρίδα, να λέμε σε εκπροσώπους της Εκκλησίας δε μπορείς να μιλήσεις στα παιδιά; Δεν τα βλέπω καλά τα πράγματα. Αυτός είναι ο διωγμός που έχει αρχίσει ανεπίσημα και τώρα προχωρεί να επισημοποιηθεί».

Σύμφωνα με το πρακτορείο εκκλησιαστικών ειδήσεων «Ρομφαία» ο κ. Ανθιμος είπε ότι θα συζητηθεί το θέμα του Μητροπολίτη Μεσογαίας στη σύγκληση της Ιεραρχίας και πρόσθεσε: «Η εντολή του Υπουργού Παιδείας, Νίκου Φίλη, έχει δοθεί σε όλα τα σχολεία, αφού προ ημερών δόθηκε και διευκρινιστική εντολή σε σχολεία: «Κανένας μητροπολίτης δεν θα μιλάει στα παιδιά και να ελέγξετε τι έχουν κάνει όσοι έχουν επισκεφθεί τα σχολεία μέχρι σήμερα. Αν έχουν κάνει ομιλία ή κατήχηση”. Μία παράδοση πολλών δεκαετιών, όπου Μητροπολίτες και κληρικοί κάνουν ομιλίες στα παιδιά, πάντοτε με την συγκατάθεση της διεύθυνσης και του συλλόγου των καθηγητών των σχολείων, σπάει. Ποιον άραγε ενοχλεί η παρουσία των κληρικών στα σχολεία; Αυτό είναι το “ανοικτό” σχολείο της ελεύθερης διακίνησης ιδεών και απόψεων που οραματίζεται ο υπουργός;».

Ο Νίκος Φίλης στην απάντησή του συνιστά στον Μητροπολίτη να είναι προσεκτικότερος καθώς η εσφαλμένη ενημέρωση οδηγεί σε λάθος συμπεράσματα: «Αρκούσε μια απλή ανάγνωση της εγκυκλίου από τον ίδιο και όχι “μου είπαν” και “άκουσα”. Η εγκύκλιος δεν αφορά συγκεκριμένο πρόσωπο. Αντιθέτως θέτει γενικούς κανόνες, ώστε το σχολείο να μην μετατραπεί σε θέατρο αντιπαραθέσεων και κηρυγμάτων με πρωταγωνιστές εξωσχολικούς παράγοντες. Είναι ανάγκη να διασφαλιστεί η ηρεμία και το σχολικό ήθος μέσα στην αίθουσα. Εξωσχολικοί παράγοντες π.χ. εκπρόσωποι της Εκκλησίας, της τοπικής αυτοδιοίκησης και άλλων κοινωνικών φορέων μπορούν να παρευρίσκονται σε εκδηλώσεις στο χώρο του σχολείου όχι όμως σε ώρα μαθήματος. Δεν παρεξηγώ τον Παναγιώτατο για όσα ισχυρίζεται ότι άκουσε. Ας μην ξεχνά ότι το Σύνταγμα και οι νόμοι προσδιορίζουν τις σχέσεις Εκκλησίας και Κράτους. Η εκπαίδευση είναι ευθύνη της Πολιτείας. Πολλοί κληρικοί είναι εκπαιδευτικοί. Και τα σχολεία, στο πλαίσιο των κανονισμών, εκκλησιάζονται στις ενορίες»

»Τέλος, θέλω να καθησυχάσω τον Παναγιώτατο ότι επί κυβερνήσεως ΣΥΡΙΖΑ δεν σχεδιάζονται διωγμοί και μάλιστα λόγω των θρησκευτικών ή πολιτικών πεποιθήσεων των πολιτών. Προφανώς ο κ. Άνθιμος συγχέει εποχές… Στόχος μας είναι το ανοιχτό δημοκρατικό σχολείο και αυτό υπηρετούμε».

πηγή: efsyn.gr

Vasilis Thanopoulos

Από μικρός ήθελα να γίνω αστροναύτης. Εξάλλου, πάντα θυμάμαι να μου λένε ότι "πετάω στα αστέρια". Λόγω όμως σχετικής υψοφοβίας αποφάσισα να αλλάξω επαγγελματικό προσανατολισμό και να γίνω δημοσιογράφος (απ' το κακό στο χειρότερο), Μπήκα στο Πάντειο (Τμήμα Επικοινωνίας, Μέσων & Πολιτισμού) και λίγους καφέδες αργότερα πήρα το πτυχίο μου. Έκτοτε το επαγγελματικό μου μετερίζι με έχει οδηγήσει στην πόρτα ανθρωπιστικών οργανισμών (Διεθνή Αμνηστία, Έλιξ) αλλά και πολλών έντυπων και διαδικτυακών μέσων (Esquire, Nitro, Protagon, κλπ). Η σχέση μου με το Antivirus ξεκίνησε τυχαία τον Μάρτιο του 2013. Έκτοτε έγινε λατρεία... Είτε εδώ είτε στο περιοδικό, όλο και κάπου θα με πετύχετε. Αν τώρα θέλετε να κάνετε και κάποιο σχόλιο... θα με βρείτε στο [email protected]. Cu!




ANTIVIRUS POLLS

Πόσο σημαντικά θεωρείτε ότι είναι για τα κόμματα στην Ελλάδα τα ΛΟΑΤΚΙ+ δικαιώματα;

View Results

Loading ... Loading ...

Δες και αυτό!