Το σύμφωνο συμβίωσης διχάζει το ιταλικό Κοινοβούλιο

22/01/2016

Η Ιταλία είναι μία από τις τελευταίες ευρωπαϊκές χώρες που ακόμη δεν έχει ψηφίσει την επέκταση του συμφώνου συμβίωσης για τα ομόφυλα ζευγάρια, και οι οιωνοί για την επικείμενη κοινοβουλευτική μάχη δεν είναι καλοί.

Η σχετική συζήτηση ξεκίνησε με μια ομάδα γερουσιαστών της συμπολίτευσης να προτείνει ποινές φυλάκισης για ζευγάρια που χρησιμοποιούν παρένθετους γονείς στο εξωτερικό, προκειμένου να αποκτήσουν παιδί. Σε μια ενέργεια που χαρακτηρίστηκε «απρεπής» από τις μεγαλύτερες οργανώσεις προάσπισης των δικαιωμάτων των γκέι, καθολικοί γερουσιαστές από το κόμμα του Ματέο Ρέντσι έχουν προτείνει τροπολογία στο νομοσχέδιο που ζητεί από τα ομόφυλα ζευγάρια να αποδείξουν ότι δεν έχουν χρησιμοποιήσει παρένθετη μητέρα ή πατέρα. Αν δεν μπορέσουν να το κάνουν, ο σύντροφος, που δεν είναι βιολογικός πατέρας, δεν θα μπορεί να υιοθετήσει το παιδί και ο δικαστής θα έχει το δικαίωμα να αφαιρέσει την επιμέλεια και να το διαθέσει για υιοθεσία. Επιπλέον, η ίδια τροπολογία προβλέπει δύο χρόνια φυλάκιση και πρόστιμο ώς 1 εκατ. ευρώ για όσα ζευγάρια χρησιμοποιήσουν παρένθετη μητέρα στο εξωτερικό, ανεξάρτητα αν η πρακτική είναι νόμιμη στη συγκεκριμένη χώρα.

Ανάλογα πρόστιμα ισχύουν ήδη για όποιον έχει συνάψει συμφωνία με παρένθετη μητέρα στην Ιταλία. «Αυτό είναι απαράδεκτο. Ενας νόμος για την αναγνώριση των δικαιωμάτων δεν μπορεί να μετατραπεί σε νόμο ποινικοποίησης που κάνει λόγο για ποινή φυλάκισης», κατήγγειλε ο Γκαμπριέλε Πιατζόνι, γενικός γραμματέας της οργάνωσης Arcigay. Το νομοσχέδιο αναμένεται να συζητηθεί στη Γερουσία από τις 28 Ιανουαρίου. Πολλοί συντηρητικοί βουλευτές, με την κάλυψη της Καθολικής Εκκλησίας, ετοιμάζονται να προχωρήσουν στην επίθεση. Το νομοσχέδιο αναμένεται να περάσει τελικά έπειτα από συζήτηση τόσο στη Βουλή όσο και στη Γερουσία, αν και οι υποστηρικτές του φοβούνται ότι θα μπορούσε να αλλάξει δραματικά το περιεχόμενό του μέσα από κρίσιμες τροπολογίες ή διά της αφαίρεσης κάποιων διατάξεων. Από την πλευρά τους, οι αντίπαλοι του νομοσχεδίου έχουν απειλήσει ότι θα το αμφισβητήσουν συνταγματικά και έχουν εγκαινιάσει καμπάνια, με το επιχείρημα ότι αποτελεί προσομοίωση του γάμου μεταξύ ομοφυλοφίλων.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Ιταλία είναι η τελευταία μεγάλη δυτικοευρωπαϊκή χώρα που δεν έχει ψηφίσει την επέκταση του συμφώνου στα ομόφυλα ζευγάρια. Δημοσκοπήσεις εμφανίζουν την πλειοψηφία να τάσσεται υπέρ της αναγνώρισης ίσων δικαιωμάτων στους γκέι, αλλά το εκλογικό σώμα είναι περισσότερο διχασμένο σε ζητήματα όπως η υιοθεσία παιδιών ή η χρήση παρένθετης μητέρας ή πατέρα για την απόκτηση παιδιών. Στις αρχές του μήνα ο ίδιος ο υπουργός Εσωτερικών Αντζελίνο Αλφάνο δήλωσε πως η καταβολή χρημάτων σε παρένθετες μητέρες θα πρέπει να αντιμετωπίζεται ως σεξουαλικό έγκλημα, προκαλώντας θύελλα αντιδράσεων.

πηγή: kathimerini.gr

Vasilis Thanopoulos

Από μικρός ήθελα να γίνω αστροναύτης. Εξάλλου, πάντα θυμάμαι να μου λένε ότι "πετάω στα αστέρια". Λόγω όμως σχετικής υψοφοβίας αποφάσισα να αλλάξω επαγγελματικό προσανατολισμό και να γίνω δημοσιογράφος (απ' το κακό στο χειρότερο), Μπήκα στο Πάντειο (Τμήμα Επικοινωνίας, Μέσων & Πολιτισμού) και λίγους καφέδες αργότερα πήρα το πτυχίο μου. Έκτοτε το επαγγελματικό μου μετερίζι με έχει οδηγήσει στην πόρτα ανθρωπιστικών οργανισμών (Διεθνή Αμνηστία, Έλιξ) αλλά και πολλών έντυπων και διαδικτυακών μέσων (Esquire, Nitro, Protagon, κλπ). Η σχέση μου με το Antivirus ξεκίνησε τυχαία τον Μάρτιο του 2013. Έκτοτε έγινε λατρεία... Είτε εδώ είτε στο περιοδικό, όλο και κάπου θα με πετύχετε. Αν τώρα θέλετε να κάνετε και κάποιο σχόλιο... θα με βρείτε στο [email protected]. Cu!




Δες και αυτό!