Μιλώντας για τον ιό HIV

18/01/2016

Μιλώντας για τον ιό HIV είναι δύσκολο, και κανείς δεν περιμένει από εσάς να ξέρετε όλα. Αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι θα έχετε απαλλαγεί από την κατανόηση των βασικών γνώσεων για τον HIV, καθώς και να γνωρίζετε τι θα μπορούσε να μας προσβάλει ή μας απομονώσει .

Αν είσαι ένας από τους πολλούς που έχουν αποφύγει οποιωνδήποτε συζήτηση σχετικά με τον HIV, είναι ώρα να καταλάβεις τι δεν πρέπει να λες για τον HIV και για τους ανθρώπους που ζουν με αυτόν.

1. Ξέρεις ποιος σε κόλλησε;

 

Πρώτον, αυτή η ερώτηση είναι απίστευτα αγενής. Αν κάποιος μόλις σας είπε ότι είναι φορέας του ιού HIV, σας άνοιξε ένα μεγάλο δρόμο. Ο τρόπος που κόλλησε θα πρέπει να είναι το τελευταίο πράγμα στο μυαλό σας. Αντ ‘αυτού, γιατί δεν δοκιμάζεις κάτι σαν, “Λοιπόν, πώς είσαι με αυτό;”

2. Θα έπρεπε να καπνίζεις / πίνεις / κλπ;

Το κάπνισμα είναι κακό για όλους. Το ποτό είναι κακό για όλους. Διαχειρίσου τη δική σου υγεία και άφησε το φίλο σου να διαχειριστεί τη δικό του (ή δική της).

3. Δεν μπορώ να πιστέψω ότι ήσουν τόσο ηλίθιος. Είναι σαν να μην ξέρεις πώς να προστατεύσεις τον εαυτό σου…

Σταμάτησε εκεί και ρώτησε τον εαυτό σου αν υπήρξατε ποτέ “τόσο ηλίθιος.”
Ω, υπήρξατε, επίσης; Ακριβώς!!!

4. Υποθέτω ότι θα πρέπει ΠΑΝΤΑ να φοράς προφυλακτικό…

Τα προφυλακτικά είναι ένας εξαιρετικός τρόπος για να έχεις ασφαλέστερο σεξ, αλλά είναι δύσκολο για τους ανθρώπους να αποδεχθούν ότι η επιστήμη της HIV έχει εξελιχθεί. (Σταματάω τη μετάφραση γιατί θα γίνει χαμός αν μεταφράσω το «With TasP and PrEP, a couple does not have to always wear condoms. Gasp!»

5. Απλά δεν μπορώ να κοιμηθώ με κάποιον που έχει τον ιό HIV. Είναι πάρα πολύ επικίνδυνο…

Αν είστε (ΑΣΑ) άνδρας που κάνει σεξ με άνδρες, το πιθανότερο είναι να το έχετε κάνει ήδη.

6. Εσύ θα συναντάς μόνο οροθετικά άτομα τώρα;

Με TasP και PrEP, δεν θα μπορούσε να υπάρξει καλύτερος χρόνος να είναι κάποιος φορέας του ιού HIV και να ψάχνει για την αγάπη, ανεξάρτητα από την κατάσταση του HIV.

7. Το μόνο που πρέπει να κάνεις είναι να πάρεις ένα χάπι την ημέρα, έτσι δεν είναι;

Αυτό είναι σωστό … για περίπου το 30% των ανθρώπων που ζουν με τον ιό HIV. Αλλά για τους υπόλοιπους, μπορεί να είναι αρκετά δύσκολο να διαχειριστούν τον ιό λόγω των πολλών οικονομικών, κοινωνικών και συναισθηματικών εμπόδιών που στέκονται στο δρόμο.

8. Όταν δεν προσέχεις αυτά παθαίνεις…

Ας διευθετήσουμε το πρόβλημα μια για πάντα. Όταν πρόκειται για σεξ, ο καθένας παίρνει κακές αποφάσεις μια στο τόσο. Αλλά με τον ιό HIV, η τιμωρία ταιριάζει σχεδόν σε έγκλημα. Κανείς δεν αξίζει να έχει τον ιό HIV, και κανείς δεν πρέπει να κρίνει τους άλλους, εκτός αν αυτός ή αυτή δεν πήρε ποτέ μια λάθος απόφαση στην κρεβατοκάμαρα.

9. Έχω ακούσει τα κοκτέιλ φαρμάκων είναι πραγματικά δύσκολα σε σας. Μερικοί άνθρωποι δεν μπορούν να τα πάρουν…

Εμείς δεν λαμβάνουμε «κοκτέιλ φαρμάκων» πια, αλλά θα πάρω ένα appletini (ποτό) για να ταιριάζω με την εικόνα που έχεις για τα φάρμακα από τη δεκαετίας του ’90. Φαρμακευτική αγωγή του HIV έχει προχωρήσει παρά πολύ, και οι περισσότεροι άνθρωποι έχουν λίγες παρενέργειες αν υπάρχουν καθόλου.

10. Τα μικρά παιδιά απλά δεν τα νοιάζει αν θα κολλήσουν τον ιό HIV…

πηγή: Θετική Φωνή

Vasilis Thanopoulos

Από μικρός ήθελα να γίνω αστροναύτης. Εξάλλου, πάντα θυμάμαι να μου λένε ότι "πετάω στα αστέρια". Λόγω όμως σχετικής υψοφοβίας αποφάσισα να αλλάξω επαγγελματικό προσανατολισμό και να γίνω δημοσιογράφος (απ' το κακό στο χειρότερο), Μπήκα στο Πάντειο (Τμήμα Επικοινωνίας, Μέσων & Πολιτισμού) και λίγους καφέδες αργότερα πήρα το πτυχίο μου. Έκτοτε το επαγγελματικό μου μετερίζι με έχει οδηγήσει στην πόρτα ανθρωπιστικών οργανισμών (Διεθνή Αμνηστία, Έλιξ) αλλά και πολλών έντυπων και διαδικτυακών μέσων (Esquire, Nitro, Protagon, κλπ). Η σχέση μου με το Antivirus ξεκίνησε τυχαία τον Μάρτιο του 2013. Έκτοτε έγινε λατρεία... Είτε εδώ είτε στο περιοδικό, όλο και κάπου θα με πετύχετε. Αν τώρα θέλετε να κάνετε και κάποιο σχόλιο... θα με βρείτε στο [email protected]. Cu!




Δες και αυτό!