Δ. Κουτσούμπας: “Γιατί το ΚΚΕ δεν ψήφισε το σύμφωνο”

04/01/2016

Ο Δημήτρης Κουτσούμπας μίλησε στην εκπομπή του ΣΚΑΙ “Ακραίως”, αναφερόμενος στους λόγους για τους οποίος το ΚΚΕ απείχε από την ψηφοφορία για το σύμφωνο συμβίωσης.

«Το βασικό ζήτημα είναι ότι δεν πρέπει ο οποιοσδήποτε σεξουαλικός προσανατολισμός επιλέγεται από ενήλικους ανθρώπους, είτε μένουν μαζί είτε είναι μαζί για μια περίοδο της ζωής τους ή για όλη τη ζωή τους, δεν έχει σημασία για μας αυτό, δεν πρέπει να γίνεται αντικείμενο ούτε καν ρατσιστικών σχολίων, ειρωνικών σχολίων, bullying ιδιαίτερα σε νεαρές ηλικίες. Και μάλιστα έχουμε ψηφίσει όλες τις τροπολογίες και τους νόμους για να γίνουν πιο αυστηρές οι ποινές όπου αντιμετωπίζονται ρατσιστικά. Είναι η απόφαση αυτών των ανθρώπων και ο σεξουαλικός τους προσανατολισμός. Άρα αυτό είναι το βασικό ζήτημα και δικαίωμα που πρέπει να κατοχυρωθεί», είπε αρχικά ο κ. Κουτσούμπας.

«Από κει και πέρα θα σας πω το εξής -που μπορεί να μην είναι ευρύτερα γνωστό- ότι εμείς δεν ψηφίσαμε στη βουλή ούτε το σύμφωνο συμβίωσης για τα ετερόφυλα ζευγάρια και είχαμε συγκεκριμένη άποψη. Θεωρούμε ότι το σύμφωνο συμβίωσης δεν λύνει το πρόβλημα. Το πρόβλημα μπορούσε πολύ απλά να λυθεί, επειδή υπάρχει νομοθεσία στα πλαίσια της κοινωνίας που ζούμε, της αστικής, με τις συγκεκριμένες παραδόσεις και θεσμούς. Κι αφού υπάρχει αυτή η έννοια του γάμου και της συμβίωσης, είτε με τον θρησκευτικό είτε με τον πολιτικό γάμο, εμείς είπαμε να είναι καθολικό δικαίωμα ο πολιτικός γάμος που θα έπρεπε επίσης να απλοποιηθεί. Γιατί το βασικό επιχείρημα όταν τότε το έφεραν, η ΝΔ νομίζω, ήταν για να γίνει πιο απλοϊκή η διαδικασία, να πηγαίνεις μόνο στο συμβολαιογράφο και όχι στο δημαρχείο κλπ. Αν κι εμείς τους είπαμε και κάναμε πρόταση να απλοποιηθεί ο πολιτικός γάμος και να είναι αυτή η βασική μορφή γάμου», πρόσθεσε.

«Η ΕΕ δεν σου λέει υποχρεωτικά να κάνεις σύμφωνο συμβίωσης. Και εμείς είπαμε αφού θέλετε έτσι να λυθεί, να λυθεί με τον πολιτικό γάμο, να απλοποιηθούν όλες οι διαδικασίες. Και για τα ομόφυλα ζευγάρια που το ζήτημα είναι της συμβίωσης, που εθελοντικά θέλουν και αποφασίζουν, να μην εξομοιωθεί με το γάμο των ετερόφυλων, αλλά να λυθούν επίσης από τον αστικό κώδικα συγκεκριμένα θέματα που αφορούν τη διαθήκη, τα κληρονομικά ζητήματα κλπ, εφόσον και ο γάμος είναι και μια οικονομική σχέση στις συνθήκες που ζούμε, γιατί αυτό είναι σε τελευταία ανάλυση. Διότι και για τη συμβίωση αυτό θέτουν, την κληρονομικότητα, ή ότι πάω στο γιατρό και δεν μπορώ να πάρω εγώ τις εξετάσεις για το σύντροφο, τη συντρόφισσά μου, γιατί δεν είμαι συγγενής πρώτου βαθμού. Κι αυτό επίσης μπορεί να λυθεί, με ένα ιδιωτικό συμφωνητικό, με ορισμό, γιατί αυτό εδώ που τα λέμε γίνεται και σε ετερόφυλα ζευγάρια. Η πεθερά δεν γουστάρει τη νύφη και παρεμβαίνει και λέει ο γιος θέλω έτσι ή αλλιώς. Μην φτάσουμε τώρα σε τέτοιο σημείο συζήτησης για απλά ζητήματα, αυτά συμβαίνουν και στις καλύτερες των οικογενειών, εντός εισαγωγικών. Άρα λοιπόν μπορούσαν τέτοιου είδους προβλήματα, με πιο απλό τρόπο να λυθούν και να μην υπάρχει κανένα πρόβλημα. Και θέλω να πω το εξής: Δεν έχει καμιά σχέση η άποψη του ΚΚΕ με τις αντιδραστικές, τις οπισθοδρομικές αντιλήψεις που εκφράζουν είτε εκπρόσωποι -όχι όλοι ευτυχώς- της ιεραρχίας της εκκλησίας, όχι όλοι, ξαναλέω, αλλά κάποιες ακραίες φωνές, παρότι είναι εντελώς διαφορετική φυσικά η άποψη, η ιδεολογία, η αφετηρία, ούτε πολύ περισσότερο οι ναζιστικές – φασιστικές αντιλήψεις γύρω από αυτό το ζήτημα».

Vasilis Thanopoulos

Από μικρός ήθελα να γίνω αστροναύτης. Εξάλλου, πάντα θυμάμαι να μου λένε ότι "πετάω στα αστέρια". Λόγω όμως σχετικής υψοφοβίας αποφάσισα να αλλάξω επαγγελματικό προσανατολισμό και να γίνω δημοσιογράφος (απ' το κακό στο χειρότερο), Μπήκα στο Πάντειο (Τμήμα Επικοινωνίας, Μέσων & Πολιτισμού) και λίγους καφέδες αργότερα πήρα το πτυχίο μου. Έκτοτε το επαγγελματικό μου μετερίζι με έχει οδηγήσει στην πόρτα ανθρωπιστικών οργανισμών (Διεθνή Αμνηστία, Έλιξ) αλλά και πολλών έντυπων και διαδικτυακών μέσων (Esquire, Nitro, Protagon, κλπ). Η σχέση μου με το Antivirus ξεκίνησε τυχαία τον Μάρτιο του 2013. Έκτοτε έγινε λατρεία... Είτε εδώ είτε στο περιοδικό, όλο και κάπου θα με πετύχετε. Αν τώρα θέλετε να κάνετε και κάποιο σχόλιο... θα με βρείτε στο [email protected]. Cu!




ANTIVIRUS POLLS

Πόσο σημαντικά θεωρείτε ότι είναι για τα κόμματα στην Ελλάδα τα ΛΟΑΤΚΙ+ δικαιώματα;

View Results

Loading ... Loading ...

Δες και αυτό!