#antivirus2015: Ο “LGBT” απολογισμός της χρονιάς που φεύγει

31/12/2015

Τελευταία μέρα του 2015 και εδώ στο περιοδικό σκεφτόμαστε τον χρόνο που φεύγει. Θέλοντας λοιπόν να κάνουμε το δικό μας ποδαρικό στο 2016, αποφασίσαμε να συγκεντρώσουμε όλες εκείνες τις ειδήσεις που συνέβησαν στην οικουμένη και είχαν (θετικό ή αρνητικό) αντίκτυπο στην παγκόσμια LGBT κοινότητα. Βαθιά ανάσα και ξεκινάμε…

1. Ο θάνατος μου πρέπει να σημαίνει κάτι…

Το ημερολόγιο δείχνει 2 Ιανουαρίου και το σπαρακτικό γράμμα της Leelah Alcorn- ενός νεαρού τρανς κοριτσιού- λίγο πριν αυτοκτονήσει, συγκλονίζει τόσο τις ΗΠΑ όσο και τον υπόλοιπο κόσμο. «Η ζωή που έζησα δεν είχε αξία επειδή ήμουν τρανς… Ο θάνατος μου πρέπει να σημαίνει κάτι. Ο θάνατος μου πρέπει να υπολογισθεί στον αριθμό των τρανς ατόμων που αυτοκτόνησαν στον χρόνο αυτό. Θέλω κάποιος να κοιτάξει τον αριθμό αυτόν και να πει ότι η κατάσταση είναι χάλια και να την διορθώσει. Διορθώστε την κοινωνία. Σας παρακαλώ…»

2. Je Suis Charlie

Λίγες μέρες αργότερα και το Παρίσι βιώνει ένα πρωτόγνωρο τρομακρατικό χτύπημα (δυστυχώς δεν είναι το μόνο). Τουλάχιστον δώδεκα νεκροί είναι ο απολογισμός της ένοπλης επίθεσης που πραγματοποιήθηκε στα κεντρικά γραφεία του περιοδικού κόμικ «Charlie Hebdo» στο Παρίσι, σύμφωνα με ανακοίνωση της εισαγγελίας. Να σημειωθεί ότι το εν λόγω έντυπο είχε δημοσιεύσει σατιρικά σκίτσα του Μωάμεθ, καθώς και μια φωτογραφία που απεικόνιζε (ως καρτούν) τον συντάκτη του περιοδικού να φιλιέται στο στόμα με έναν μουσουλμάνο.

3. Ο βασιλιάς της Ισπανίας εξώφυλλο σε gay περιοδικό

Ο βασιλιάς Φίλιππος ΣΤ της Ισπανίας βρίσκεται στο εξώφυλλο του gay περιοδικού Ragap. Το εξώφυλλο αυτό έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την ιστορία της χώρας, μιας και ο βασιλιάς Felipe αποτελεί το «υψηλότερο πρόσωπο της πολιτείας» που εμφανίζεται σε gay περιοδικό.

4. Ο Πρόεδρος της Φινλανδίας υπογράφει τον νόμο που επιτρέπει τους gay γάμους

 

Ο Πρόεδρος της Φινλανδίας, Sauli Niinistö υπέγραψε την Παρασκευή 20 Φεβρουαρίου 2015, τον νέο νόμο που θα δίνει στα άτομα του ιδίου φύλου να παντρεύονται. Ο νόμος τίθεται σε ισχύ τον Μάρτιο του 2017. Στο ίδιο μήκος κύματος και η Σλοβενία που περνά το σχετικό νομοσχέδιο, το οποίο όμως λίγους μήνες μετά απορρίπτεται μέσω δημοψηφίσματος.

5. Ο πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου παντρεύεται

Τον Μάιο του 2015 ο πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου Ξαβιέ Μπετέλ (τον θυμάστε από το σκηνικό με τον Νικολόπουλο) παντρεύτηκε τον εκλεκτό της καρδιάς του με τον περισσότερο πολιτικό κόσμο της Ευρώπης να στέλνει τις ευχές του. Οι δύο άνδρες παντρεύτηκαν στο δημαρχείο του Λουξεμβούργου, παρουσία του πρωθυπουργού του Βελγίου.

6. Η Ιρλανδία λέει ναι στον gay γαμο

Μετά από ατελείωτες συζητήσεις και αδιέξοδα σχετικά με τους gay γάμους, η Ιρλανδία αποφασίζει να προβεί σε δημοψήφισμα, θέτοντας το ερώτημα “ναι ή όχι” στην ισότητα στον γάμο. Στις 23 Μαίου το “Ναι” κερδίζει με 62,3% έναντι του 37, 7% που συγκέντρωσε το”‘Οχι”. Κόσμος, χαρά και αρκετά στόματα που έμειναν ανοιχτά σε μια χώρα που αποδείχθηκε λιγότερο συντηρητική απ’ όσο ήθελε να πιστεύει!

7. Νόμιμοι οι gay γάμοι σε όλες τις πολιτείες των Η.Π.Α

Με μια ιστορική απόφασή του, το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ νομιμοποίησε στις 26 Ιουνίου παντού στις Ηνωμένες Πολιτείες τον γάμο μεταξύ προσώπων του ίδιου φύλου, κάτι που ο πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα χαρακτήρισε «ένα μεγάλο βήμα» προς την ισότητα.

8. Οι Pride εκδηλώσεις και οι αντι-pride επιθέσεις

Οι Pride εκδηλώσεις το 2015, ανα την υφήλιο, ήταν μεγαλύτερες, περισσότερες και πιο δυναμικές.

Υπήρχαν όμως και περιπτώσεις που οι εκδηλώσεις αντιμετώπισαν σκληρές και βίαιες αντιδράσεις. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η βίαιη επέμβαση της αστυνομίας στο Pride της Κωνσταντινούπολης, όπου η τουρκική αστυνομία κατέστειλε με τη βία το Pride, κάνοντας χρήση δακρυγόνων, πλαστικών σφαιρών και αντλιών νερού να να απομακρύνουν χιλιάδες διαδηλωτές. Επίσης η επίθεση με μαχαίρι ενός άνδρα στο Ρride της Ιερουσαλήμ που οδήγησε στον θάνατο μιας νεαρής κοπέλας και στον τραυματισμό άλλων πέντε συμμετεχόντων.

9. Τίτλοι τέλους για το γαλλικό «ΤΕΤU»

Είκοσι χρόνια μετά την κυκλοφορία του πρώτου τεύχους, το γαλλικό gay περιοδικό TETU αναγκάζεται να κλείσει τον περασμένο καλοκαίρι. Τον τελευταίο καιρό η διοίκηση του περιοδικού αναζητούσε κάποιον νέο αγοραστή χωρίς όμως κάποια επιτυχία. Το TETU κυκλοφόρησε σε μια περίοδο που τα gay δικαιώματα στη Γαλλία ήταν σχεδόν ανύπαρκτα και συνέβαλε με τον τρόπο του στην εξωστρέφεια της LGBT κοινότητας.

10. Οι δολοφόνιες gay ανδρών από το Ισλαμικό Κράτος

Ιερό πόλεμο φαίνεται που κήρυξε το 2015 το Ισλαμικό Κράτος απέναντι στους gay άνδρες με τις δημόσιες εκτελέσεις τους να έχουν γίνει πλέον καθημερινότητα. Σύμφωνα με τον θρησκευτικό νόμο της Σαρία, που εφαρμόζει το Ισλαμικό Κράτος, όταν ένας άνδρας κριθεί ένοχος ομοφυλοφιλίας, οδηγείται στο υψηλότερο κτίριο της περιοχής και από την ταράτσα πετιέται στο κενό.

11. Ο πρώτος πρόεδρος που φωτογραφίζεται για LGBT περιοδικό στην ιστορία των ΗΠΑ

Το πρόσωπο του Μπάρακ Ομπάμα θα κοσμεί το νέο εξώφυλλο του OUT, κάνοντας τον ίδιο τον πρώτο ενεργό πρόεδρο των Η.Π.Α που εμφανίζεται ανοιχτά σε LGBT περιοδικό. Αφορμή για τη φωτογράφηση αυτή στάθηκε η βράβευση του ως «Σύμμαχος της Χρονιάς» (Ally of the Year), από το ίδιο περιοδικό που κάθε χρόνο δημοσιεύει τη λίστα με τα 100 πρόσωπα που συνέβαλαν στην προώθηση των LGBT δικαιωμάτων.

12. Η Μάλτα στην κορυφή της Ευρώπης σχετικά με τα LGBT δικαιώματα, η Πορτογαλία λέει “ναι” στην τεκνοθεσία.

Πρώτη φαίνεται να τερματίζει η Μάρτα, ξεπερνώντας φαβορί όπως το Ηνωμένο Βασίλειο και το Βελγιο, σε μια λίστα που αποτυπώνει την υποστήριξη που παρέχουν τα κράτη στους LGBTQ πολίτες τους. Σύμφωνα με την κατάταξη που κυκλοφόρησε (Rainbow Europe) από την ILGA-Europe, η Μάλτα συγκεντρώνει το ποσοστό του 89%, σε σχέση με την κάλυψη των LGBTQ δικαιωμάτων.

Λίγο πιο πέρα η Πορτογαλία επιτρέπει την τεκνοθεσία από τα ομόφυλα ζευγάρια με νόμο που πέρασε χάρη στα κεντραριστερά κομμάτα της βουλής, τα οποία είχαν δεσμευθεί προεκλογικά ότι θα τον στηρίξουν.

 Υ.Γ. Για την Ελλάδα και την Κύπρο πατήστε εδώ

Vasilis Thanopoulos

Από μικρός ήθελα να γίνω αστροναύτης. Εξάλλου, πάντα θυμάμαι να μου λένε ότι "πετάω στα αστέρια". Λόγω όμως σχετικής υψοφοβίας αποφάσισα να αλλάξω επαγγελματικό προσανατολισμό και να γίνω δημοσιογράφος (απ' το κακό στο χειρότερο), Μπήκα στο Πάντειο (Τμήμα Επικοινωνίας, Μέσων & Πολιτισμού) και λίγους καφέδες αργότερα πήρα το πτυχίο μου. Έκτοτε το επαγγελματικό μου μετερίζι με έχει οδηγήσει στην πόρτα ανθρωπιστικών οργανισμών (Διεθνή Αμνηστία, Έλιξ) αλλά και πολλών έντυπων και διαδικτυακών μέσων (Esquire, Nitro, Protagon, κλπ). Η σχέση μου με το Antivirus ξεκίνησε τυχαία τον Μάρτιο του 2013. Έκτοτε έγινε λατρεία... Είτε εδώ είτε στο περιοδικό, όλο και κάπου θα με πετύχετε. Αν τώρα θέλετε να κάνετε και κάποιο σχόλιο... θα με βρείτε στο [email protected]. Cu!




ANTIVIRUS POLLS

Πόσο σημαντικά θεωρείτε ότι είναι για τα κόμματα στην Ελλάδα τα ΛΟΑΤΚΙ+ δικαιώματα;

View Results

Loading ... Loading ...

Δες και αυτό!