Καταργείται το άρθρο 347 του Ποινικού Κώδικα για την «ασέλγεια παρά φύση» μεταξύ ανδρών

Μετά από συντονισμένες πιέσεις βουλευτών και του Τμήματος Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΣΥΡΙΖΑ φαίνεται ότι τελικά το νομοσχέδιο για το Σύμφωνο Συμβίωσης θα λύσει περισσότερα νομοθετικά προβλήματα από όσα αναμενόταν αρχικά.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Antivirus, αναμένονται κι άλλες τροπολογίες, αλλά μέχρι στιγμής η είδηση που έχει διαρρεύσει (σε “Αυγή” και news247.gr) για την πρώτη τροπολογία επιβεβαιώνεται: Η κατάργηση του αναχρονιστικού άρθρου 347 του Ποινικού Κώδικα που τιμωρεί τη μεταξύ ανδρών «ασέλγεια παρά φύση».Την πρωτοβουλία για την κατάργησή του ανέλαβαν πέντε βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ (Β. Κατριβάνου, Κ. Δουζίνας, Αν. Καββαδία, Χρ. Καραγιαννίδης, Γ. Ψυχογιός), οι οποίοι κατέθεσαν και τη σχετική τροπολογία, επισημαίνοντας ότι «η ύπαρξη της διάταξης αυτής στιγματίζει ποινικά μια κατηγορία ατόμων, ενώ διαιωνίζει και επιτείνει τις διακρίσεις και τον ρατσισμό σε βάρος τους». Οι πληροφορίες λένε ότι ο υπουργός Δικαιοσύνης, Νίκος Παρασκευόπουλος, θα την κάνει δεκτή αύριο το πρωί και λίγο πριν την έναρξη της συζήτησης στη Βουλή.

Το σκεπτικό των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, που ζητούν την κατάργηση της συγκεκριμένης διάταξης, είναι πως αντιμετωπίζει ξεχωριστά τις συγκεκριμένες πράξεις όταν αφορούν ομοφυλόφιλα άτομα παρόλο που υπάρχουν διατάξεις γενικότερες και άρα εισάγει διακρίσεις σε βάρος των ομοφυλόφιλων, ενώ θέτει διαφορετικό όριο ηλικίας για τις ομοφυλοφιλικές και τις ετεροφυλοφιλικές σχέσεις.Οι βουλευτές υποστηρίζουν πως πρόκειται για “απαρχαιωμένη διάταξη, την κατάργηση της οποίας έχουν προτείνει με απόφασή της η Εθνική Επιτροπή για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου ήδη από το 2004 και με σχετική σύστασή της η Επιτροπή Ανθρώπινων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ ήδη από το 2005, ενώ συνιστά πάγιο αίτημα τόσο της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας όσο και του συνόλου των οργανώσεων ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη χώρα μας”.

Πράγματι, η ΕΕΔΑ στο πλαίσιο της δημοσίας διαβούλευσης του επίμαχου σχεδίου νόμου, έχει παρατηρήσει πως στο εν λόγω άρθρο “υπάρχει σαφής διακριτικής μεταχείριση έναντι της ανδρικής ομοφυλοφιλικής πορνείας, τη στιγμή που η ίδια πράξη στην περίπτωση ετεροφυλοφιλικών σχέσεων δεν συνιστά ποινικό αδίκημα”.

Να υπενθυμίσουμε ότι σε προηγούμενο ρεπορτάζ το avmag.gr είχε αναφερθεί στην πρόθεση του κ. Παρασκευόπουλου να καταργήσει το συγκεκριμένο άρθρο, αλλά μέσα στο 2016 και με επόμενο νομοθετικό κείμενο. Οι πιέσεις που δέχτηκε ο ίδιος από την ΛΟΑΤΚΙ κοινότητα και το κόμμα και η θετική υποδοχή που βρήκε το νομοσχέδιο για το σύμφωνο συμβίωσης, τον οδηγούν, όπως φαίνεται, στην απόφαση να επισπεύσει το νομικό ξεκαθάρισμα που αφορά τις σχέσεις των ΛΟΑΤΚΙ ατόμων.

Πέτρος Αλεξανδρής

Στο Δημοτικό, όταν η δασκάλα μας έβαλε "Σκέφτομαι και γράφω" να πούμε τι θέλουμε να γίνουμε όταν μεγαλώσουμε, απάντησα: Πρώτα γιατρός και όταν γεράσω περιπτεράς. Από μικρός μου άρεσε η ποικιλία και τη σύνταξη ούτε καν που τη σκεφτόμουνα. Στη συνέχεια ασχολήθηκα ερασιτεχνικά με σχολικές εφημερίδες και όταν πέρασα στο Τμήμα Επικοινωνίας και ΜΜΕ άρχισα να δουλεύω κανονικά στον ειδικό τύπο σχεδόν από το πρώτο έτος. Το Αntivirus το αγαπάω όπως ο Αθηναίος το χωριό του. Ενώ είμαι αναγκασμένος να ζω από την κανονική μου δουλειά, το Antivirus είναι η πραγματική δημοσιογραφία και το ρεπορτάζ που θα ήθελα να κάνω. Από το 2007 υπάρχει αυτή η σχέση αγάπης.




ANTIVIRUS POLLS

Πόσο σημαντικά θεωρείτε ότι είναι για τα κόμματα στην Ελλάδα τα ΛΟΑΤΚΙ+ δικαιώματα;

View Results

Loading ... Loading ...

Δες και αυτό!