Όταν η ελληνική κοινωνία σχολίαζε θετικά το σύμφωνο συμβίωσης

13/11/2015
(AP Photo/Thanassis Stavrakis)

Πάντα θεωρούσαμε ότι η ελληνική κοινωνία δείχνει πιο συντηρητική απ’ότι πραγματικά είναι. Ίσως γιατί οι φωνές που εμμένουν σε αναχρονιστικές αντιλήψεις ακούγονται πάντα πιο δυνατά, χωρίς απαραίτητα να σημαίνει ότι είναι και οι περισσότερες. Εξάλλου είναι γνωστό, “πρέπει να φωνάξεις για να πείσεις για τ’άδικο”.

Σε πείσμα των καιρών και θέλοντας να αποδείξουμε τον ισχυρισμό μας, σκεφτήκαμε να σας παραθέσουμε κάποια από τα θετικά σχόλια που διαβάσαμε, κατά τη δημόσια διαβούλευση του νομοσχεδίου που – μεταξύ άλλων- αναγνωρίζει το σύμφωνο συμβίωσης στα ομόφυλα ζευγάρια!

Και πιστέψτε μας είναι πολλά…


Είναι δικαίωμα όλων των ανθρώπων να ζουν ισότιμα μέσα σε μια κοινωνία. Επιτέλους ας βγούμε απο τον μεσαίωνα! Είμαι ετεροφυλόφιλη και δεν βρίσκω τίποτα το προσβλητικό ή απειλητικό στο σύμφωνο αυτό. Επιτέλους ποιός ορίζει την «ανωμαλία»;


Προχωράει προς πραγμάτωση το πρώτο μιας σειράς βημάτων που αφορούν την ολοκλήρωση της ισονομίας όλων των πολιτών ανεξάρτήτως σεξουαλικού προσανατολισμού. Διαβάζοντας εδώ τα σχόλια της διαβούλευσης, σκέφτομαι την πικρία που μπορεί να δοκίμαζουν οι ομοφυλόφιλοι αναγνώστες.Πολλά και πολύ προσβλητικά γράφονται. Ούσα ετεροφυλόφιλη, μπορώ μόνο να φανταστώ τον αντίκτυπο αυτών των σχολίων. Λυπάμαι πάρα πολυ. Απο την άλλη πλευρά, και αυτό είναι παρήγορο, νομίζω οτι η πλειοψηφία της κοινωνίας και ειδικά οι νέοι μορφωμένοι, δηλαδή το πιο αξιόλογο κομμάτι της, δεν εκφράζεται απο αυτές τις θέσεις. Αργά και επώδυνα,έχουμε προχωρήσει! Και θα προχωρήσουμε κι άλλο. Μην στεναχωριέστε και «ζοχαδιάζεστε » απο αυτούς εδω μέσα. Πάντα θα υπάρχουν, και η δημοκρατία μας έχει την υποχρέωση να τους δίνει βήμα, όμως σε αυτό το θέμα οι «άλλοι» είμαστε πιο πολλοι.


Είναι πολύ θετικό βήμα και αν και με μεγάλη καθυστέρηση, ελπίζω ότι θα αποκατασταθεί επιτέλους η αδικία του αποκλεισμού συμπολιτών/ριων μας από βασικά δικαιώματα. Κάθε κράτος οφείλει να αντιπροσωπεύει όλους, όχι μόνο ένα κομμάτι του πληθυσμού. Εύχομαι να τεθεί επί τάπητος και η υιοθεσία.



Ανηκομεν εις την Δυσιν; Θεωρούμε τον Βολτερο ως μεγάλο διανοητή; Όταν αρρωσταίνουμε θεραπευόμαστε μέσω της επιστήμης ή κάνουμε τον σταυρό μας; Γνωρίζετε την άποψη της επιστήμης σήμερα για την ομοφυλοφιλία; Γνωρίζετε την έννοια της ομοφοβίας και τα ψυχολογικά προβλήματα που μπορούν να δημιουργηθούν αν ο άνθρωπος αισθάνεται οτι δεν τον αποδέχονται; Είναι δεδομένο οτι η ομοφυλοφιλία δεν αλλάζει! Συνεπώς οι καθηγητές στα παραπάνω σχόλια τι προσπαθούν να μας που; Πόσο αμόρφωτοι και ακατάλληλοι ειναι στο επάγγελμα τους; Θεωρειτε πως η ομοφυλοφιλία έχει να κανει με τα πρότυπα; Ναι στο ανθρώπινο δικαίωμα της συμβίωσης δυο ανθρώπων γενικότερα χωρίς την έγκριση της εκκλησίας! Συνεπώς ναι στο σύμφωνο συμβιώσης φυσικα! Προφανέστατα υπέρ της ισότητας των ανθρώπων σε μια Ελλάδα του 2015. Αρκετή ομοφοβία, που θέτει ανθρώπους σε περιθώρια. Μια αρχή για να κοιτάξουμε το διπλανό μας στα μάτια, να αγκαλιάσουμε τη διαφορετικότητα, να σεβαστούμε τα δικαιώματά του.


Συμφωνώ απόλυτα με την επέκταση του συμφώνου συμβίωσης και στα ομόφυλα ζευγάρια! Σχόλια όπως αυτά που έχουν γράψει οι Χριστιανοί τζιχαντιστές συμπατριώτες μου και τα έχουν επιτρέψει οι moderators (κόντρα στους όρους συμμετοχής) με κάνουν μόνο να ντρέπομαι στην εποχή που ζούμε. Δεν βρίσκω λόγω να καταπατούνται τα ανθρώπινα διακαιώματα για ανθρώπους που εργάζονται, πληρώνουν φόρους και ζούνε όπως όλοι μας, να τους στερούν ένα τόσο βασικό ανθρώπινο δικαίωμα!


Παρακαλώ το Υπουργείο να προχωρήσει άμεσα στην κατάθεση του νομοσχεδίου στη Βουλή και τη Βουλή να υπερψηφίσει το νομοσχέδιο. Δεν αρμόζει σε μια Ευρωπαϊκή χώρα να συμπεριφέρεται σε μερίδα πολιτών της σαν πολίτες δεύτερης κατηγορίας. Ανήκομεν τελικά εις τη δύση ή στα βάθη της ανατολής; Όσο για τα σχόλια θρησκευτικού περιεχομένου που διάβασα ένα έχω να πω. Ο Χριστός που εξ ονόματός Του κάποιοι σκορπίζουν το μίσος είπε «αγαπάτε αλλήλους» και «μη κρινετε ινα μη κριθήτε». Ο δικός μου Χριστός δεν κατακρίνει την αγάπη που θα οδηγήσει δύο συνανθρώπους μας να συνάψουν σύμφωνο συμβίωσης.


Ναι στο σύμφωνο συμβίωσης.Είναι χαρακτηριστικό ότι όσοι γράφουν αρνητικά σχόλια,στηρίζονται σε θεωρίες περί θρησκείας και στο «λόγο του θεού» αλλά ΚΑΝΕΙΣ τους σε επιστημονικά δεδομένα.Όμως, στην επιστήμη τρέχουν για να γιατρευτούν,όχι σε προσευχές. Κάπως έτσι αντιδρούσαν οι μισάνθρωποι όταν ήταν να αποκτήσει η γυναίκα δικαίωμα ψήφου και να χειραφετηθεί έναντι του ανδρός που η εκκλησία παραδοσιακά την ήθελε κατώτερο όν. Φώναζαν ότι η φύση της γυναίκας είναι να υπηρετεί τον άντρα και να πλένει πιάτα,γιατί έτσι τους δίδαξε η θρησκεία.Έτσι φωνάζουν για τις θεατρικές παραστάσεις που προάγουν την ελευθερία του λόγου και για τους πρόσφυγες που «μας παίρνουν τις δουλειές»..Έτσι έβρισαν τον Αλβανό,έδειραν τον Πακιστανό και έδιωξαν το Σύριο.Έτσι έγιναν οι σταυροφορίες και οι σφαγές.. Στο ονομα του ΘΕΟΥ.. Έτσι για άλλη μια φορά,σε ουσιαστικά ζητήματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων,ισότητας,ελευθερίας και αυτοδιάθεσης,έρχονται και ουρλιάζουν για τον τρόπο που θα ζήσουν οι συνάνθρωποί μας.Φωνάζουν στο όνομα του θεού γιατί χάνουν εξουσία,ο κόσμος ξυπνάει και ζει ελεύθερος με γνώμονα τον άνθρωπο.Επόμενο βήμα,ο διαχωρισμός κράτους-εκκλησίας να μειωθούν και τα έξοδα του κράτους.



Σαφώς και πρέπει να έχουν το δικαίωμα αυτό και οι ομοφυλόφιλοι. Και πολλοί αργήσαμε. Στο κράτος τους νόμους τους θεσπίζει η πολιτεία. Τα της θρησκείας στις εκκλησίες σας…


Επιτέλους μετά από τόσα χρόνια μεσαιωνισμού σε αυτή την χώρα πάει να γίνει ένα βήμα προς το αυτονόητο : Να έχουν όλοι οι άνθρωποι τα ίδια δικαιώματα. Αλλιώς οι λέξεις δημοκρατία και ισότητα είναι μόνο στους τίτλους. Είμαι υπέρ του συμφώνου συμβίωσης το οποίο θα ρυθμίσει πρακτικά καθημερινά ζητήματα για τα ομόφυλα ζευγάρια.


Είναι πολύ θετικό βήμα και αν και με μεγάλη καθυστέρηση, ελπίζω ότι θα αποκατασταθεί επιτέλους η αδικία του αποκλεισμού συμπολιτών/ριων μας από βασικά δικαιώματα. Κάθε κράτος οφείλει να αντιπροσωπεύει όλους, όχι μόνο ένα κομμάτι του πληθυσμού. Εύχομαι να τεθεί επί τάπητος και η υιοθεσία.


Να περάσει και να ξαναπεράσει αν έχει ίχνος τόλμης αυτή η κυβέρνηση. Δε καταλαβαίνω γιατί οι κύριοι σχολιαστές που τους τσούζει αυτό το νομοσχέδιο τονίζουν την πίστη τους ξανά και ξανά. Η πίστη είναι προσωπικό σου θέμα και δε με απασχολεί. Αν είσαι χριστιανός απλά μην κάνεις χρήση αυτής της σύμβασης. Ο διπλανός σου τι σε πειράζει αν ζει με το συντροφό του; (spoiler: δε με απασχολεί ή θρησκεία σου)


ΝΑΙ στο νομοσχέδιο φυσικά. ΝΑΙ και στον ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΓΑΜΟ, ΝΑΙ και στην ΤΕΚΝΟΘΕΣΙΑ. Και πολύ αργήσαμε.


Καιρός ήταν, τελευταίοι ανάμεσα σε όλες τις ανεπτυγμένες χώρες. Απαράδεκτο ότι αργήσαμε τόσο. Όσο για τους διάφορους που βγάζουν την ομοφοβία τους εδώ μέσα: 1. Ομοφυλοφιλία υπάρχει και στα ζώα. Για ποιά φύση μιλάτε; 2. Αν οικογένεια σημαίνει μητέρα και πατέρας, οι μονογονεικές οικογένειες τι είναι; Εκεί πώς μεγαλώνουν τα παιδιά; Να απαγορεύονται κι αυτές μήπως; 3. Το να αποκτήσουν νομικά δικαιώματα οι ομόφυλες οικογένειες δεν σας εμποδίζει να ζήσετε τη ζωή σας όπως θέλετε στο ελάχιστο. Εσείς γιατί εμποδίζετε αυτούς τους ανθρώπους να ζήσουν τη ζωή τους με τα ίδια δικαιώματα που έχετε δεδομένα; 4. Παιδιά υιοθετούνται από ομόφυλες οικογένειες στο εξωτερικό εδω και τόσα χρόνια που πλέον τα πρώτα έχουν γίνει ενήλικες. Έχουν γίνει πάμπολλες μελέτες επι του θέματος και πάντα βρίσκονται εξίσου ή και περισσότερο υγιή με όσα μεγαλώνουν σε παραδοσιακές οικογένειες. Μιλάτε λες και η Ελλάδα είναι ο κόσμος ολόκληρος και ο,τι δεν γίνεται στην Ελλάδα είναι ανήκουστο παντού. 5. Αν η θρησκεία σας είναι ενάντια στην ομοφυλοφιλία, πρόβλημα σας. Έχουμε ανεξιθρησκεία last time I checked. Δεν είναι δυνατόν το δόγμα της θρησκείας σας να καθορίζει τους νομους του κράτους, αλλιώς γινόμαστε Ιράν.



Το απαραβίαστο ανθρώπινο δικαίωμα της ισότητας των ανθρώπων παραβιάζεται κατάφωρα στην Ελλάδα εδώ και πολλά χρόνια με την απουσία πρόβλεψης για την αναγνώριση των ομόφυλων ζευγαριών και για την δυνατότητα αυτών να υιοθετούν τέκνα και να δημιουργούν οικογένειες. Το παρόν νομοσχέδιο προβλέπει την θέσπιση λίγων μόνο από τους νόμους που αρμόζει να εφαρμοστούν στην χώρα μας, ώστε να μπορέσει αυτή να αποκτήσει τους χαρακτηρισμούς » φιλελεύθερη», «δίκαιη»,»υπέρμαχος της ισότητας» και «πρόμαχος των ανθρωπίνων δικαιωμάτων».Φυσικά, οι όποιες ενέργειες γίνουν στην αναγνώριση των ομόφυλων ζευγαριών από το νόμο πρέπει απαραίτητα να συνοδευτούν από συστηματική προσπάθεια του κράτους να προσφέρει μέσω της παιδείας την κατάλληλη αγωγή στους νέους προκειμένου να εξαλειφθεί σε πρώτο στάδιο ο ρατσισμός και η προκατάληψη απέναντι στην ΛΟΑΤ κοινότητα και, τελικά να υπάρξει η μέρα όπου δεν θα υπάρχει πια καμία διαφορά ανάμεσα στα ομόφυλα και στα ετερόφυλα ζευγάρια. Επιπλέον, είναι εξαιρετικής σημασίας να διευρυνθεί στην συνείδηση του κόσμου η έννοια της οικογένειας, η οποία δεν πρέπει στην Ελλάδα του 2015 να ορίζεται ως η σύζευξη ενός άνδρα και μίας γυναίκας και η απόκτηση βιολογικών τέκνων, αλλά ως η αρμονική συνύπαρξη δύο μη συγγενικών εξ αίματος ενηλίκων που μέσα με κλίμα αγάπης, ισότητας, αλληλεγγύης και σεβασμού αποκτούν βιολογικά ή μη τέκνα.


Αδυνατώ να σχολιάσω μεσαιωνικές απόψεις. Υποχρεούμαι απέναντι στον άνθρωπο να υποστηρίζω την ισονομία όλων. Η ορθότητα του νομοσχεδίου είναι για μένα αυτονόητη.


Είμαι Χριστιανή Ορθόδοξη, εκκλησιάζομαι πάρα πολύ συχνά, ακολουθώ τις νηστείες της θρησκείας μας και προσεύχομαι αυτές τις μέρες ο Χριστός να δώσει συγχώρεση και άφεση αμαρτιών σε όλους αυτούς τους «Χριστιανούς» που γράφουν λόγια γεμάτα μίσος. Αγαπητοί χριστιανοί την Κυριακή που θα πάτε εκκλησία να κοιτάξετε γύρω σας γιατί θα είμαστε και εμείς κάπου εκεί. Και ναι είμαστε πολλοί!!!




Δες και αυτό!