Εκπαιδευτικό σεμινάριο της ΕΛ.ΑΣ. για εγκλήματα μίσους

03/11/2015

Την Δευτέρα 26 και Τρίτη 27 Οκτωβρίου πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά στη χώρα μας διήμερο εκπαιδευτικό σεμινάριο στη Σχολής Μετεκπαίδευσης και Επιμόρφωσης της Ελληνικής Αστυνομίας, με εστίαση στα εγκλήματα μίσους για λόγους σεξουαλικού προσανατολισμού και ταυτότητας φύλου.

Σύμφωνα με το δελτίο τύπου του Σωματείου Υποστήριξης Διεμφυλικών:

Το επιμορφωτικό σεμινάριο διοργανώθηκε από τη Μονάδα Σεξουαλικού Προσανατολισμού και Ταυτότητας Φύλου (SOGI) του Συμβουλίου της Ευρώπης σε συνεργασία με το Γραφείο Δημοκρατικών Θεσμών και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΑΣΕ (OSCE/ODHIR), το Ελληνικό Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, τον Συνήγορο του Πολίτη και τον Ευρωπαϊκό Σύνδεσμο LGBT Αστυνομικών (EGPA).

Χαιρετισμούς απεύθυναν η Σταματίνα Μίζη, Υποστράτηγος, Επικεφαλής της Αστυνομικής Ακαδημίας, ο Κωστής Παπαϊωάννου, Γενικός Γραμματέας Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, ο Βασίλης Καρύδης, Βοηθός Συνήγορος για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, η Ελένη Τσετσέκου, υπεύθυνη για τη Μονάδα Σεξουαλικού Προσανατολισμού και Ταυτότητας Φύλου και ο Herman Renes, Ειδικός Εκπαιδευτής, Γραφείο Δημοκρατικών Θεσμών και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ODIHR), Οργανισμός για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη.

Ακολούθησε ομιλία της Καλλιόπης Λυκοβαρδή (Ειδική επιστήμονας, Συνήγορος του Πολίτη) για την ελληνική νομοθεσία σχετικά με τα εγκλήματα μίσους και διακρίσεων και η Ελένη Τσετσέκου (Υπεύθυνη για τη Μονάδα Σεξουαλικού Προσανατολισμού και Ταυτότητας Φύλου, Συμβούλιο της Ευρώπης) που αναφέρθηκε στις προδιαγραφές του Συμβουλίου της Ευρώπης για την αντιμετώπιση των εγκλημάτων μίσους και διακρίσεων λόγω σεξουαλικού προσανατολισμού και ταυτότητας φύλου, ενώ ο Παναγιώτης Δαμασκός (μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου, ΟΛΚΕ), απεύθυνε χαιρετισμό.

Στο σεμινάριο πήρε μέρος ως εκπαιδεύτρια η Πρόεδρος του Σωματείου Υποστήριξης Διεμφυλικών, Μαρίνα Γαλανού, με την ιδιότητα του εμπειρογνώμονα του Συμβουλίου της Ευρώπης και αναφέρθηκε: σε θέματα συμπεριφοράς των αστυνομικών προς τους LGBT ανθρώπους μέσα από την εμπειρία στη χώρα μας και αναφορές σε συγκεκριμένα παραδείγματα, σε βέλτιστες πρακτικές, σε θέματα σεξουαλικής εργασίας, πολλαπλών διακρίσεων, κράτησης και σωματικής έρευνας, καθώς και τον καλύτερο εντοπισμό, τυποποίηση, διερεύνηση και πρόληψη των εγκλημάτων μίσους για λόγους σεξουαλικού προσανατολισμού και ταυτότητας ή έκφρασης φύλου, με ιδιαίτερη έμφαση στα εγκλήματα μίσους κατά των τρανς ανθρώπων.

“Θεωρούμε ιδιαίτερα σημαντική τη πραγματοποίηση εκπαιδευτικών επιμορφωτικών σεμιναρίων προς την αστυνομία και ελπίζουμε στο μέλλον να υπάρξουν και να πυκνώσουν ανάλογες πρωτοβουλίες που θα συμβάλουν στη καλύτερη γνώση, πρόληψη και αντιμετώπιση των εγκλημάτων μίσους για λόγους σεξουαλικού προσανατολισμού και ταυτότητας ή έκφρασης φύλου, και γενικότερα του ρατσισμού στη χώρα μας…”

Vasilis Thanopoulos

Από μικρός ήθελα να γίνω αστροναύτης. Εξάλλου, πάντα θυμάμαι να μου λένε ότι "πετάω στα αστέρια". Λόγω όμως σχετικής υψοφοβίας αποφάσισα να αλλάξω επαγγελματικό προσανατολισμό και να γίνω δημοσιογράφος (απ' το κακό στο χειρότερο), Μπήκα στο Πάντειο (Τμήμα Επικοινωνίας, Μέσων & Πολιτισμού) και λίγους καφέδες αργότερα πήρα το πτυχίο μου. Έκτοτε το επαγγελματικό μου μετερίζι με έχει οδηγήσει στην πόρτα ανθρωπιστικών οργανισμών (Διεθνή Αμνηστία, Έλιξ) αλλά και πολλών έντυπων και διαδικτυακών μέσων (Esquire, Nitro, Protagon, κλπ). Η σχέση μου με το Antivirus ξεκίνησε τυχαία τον Μάρτιο του 2013. Έκτοτε έγινε λατρεία... Είτε εδώ είτε στο περιοδικό, όλο και κάπου θα με πετύχετε. Αν τώρα θέλετε να κάνετε και κάποιο σχόλιο... θα με βρείτε στο [email protected]. Cu!




Δες και αυτό!