Στα μπουντρούμια της Αιγύπτου νεαρός Ε/Κ

15/10/2015
από

prison

Η οργάνωση accept – ΛΟΑΤ Κύπρου ανακοινώνει ότι βρίσκεται σε συνεχή επαφή με το Υπουργείο Εξωτερικών σε σχέση με το περιστατικό και σε πλήρη ετοιμότητα να παρέχει όποια βοήθεια χρειαστεί.

ΛΟΓΩ ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΟΥ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΥ

Την κόλαση ζει στις φυλακές της Αιγύπτου νεαρός Ελληνοκύπριος δημόσιος υπάλληλος, ο οποίος καταδικάστηκε σε φυλάκιση ενός έτους για «έκλυση ηθών». Συνελήφθη μαζί με Ελληνοκύπριο διπλωμάτη από μυστικό αστυνομικό που είχαν καλέσει στο διαμέρισμά τους για παρέα. Ο διπλωμάτης λόγω ασυλίας επέστρεψε στην Κύπρο.

Μια απίστευτη περιπέτεια έζησαν δύο Ελληνοκύπριοι στην Αίγυπτο, ενώ ο ένας εξ αυτών παραμένει σε φυλακές της γειτονικής χώρας λόγω του απαρχαιωμένου νόμου για την έκλυση ηθών, ο οποίος δεν αναφέρεται ρητώς στην ομοφυλοφιλία, αλλά ουσιαστικά αφορά σχεδόν αποκλειστικά τους ανθρώπους με αυτή τη σεξουαλική επιλογή.

Η οικογένεια και οι φίλοι του νεαρού Ελληνοκύπριου καταβάλλουν προσπάθειες για επιστροφή του στην Κύπρο, χωρίς μέχρι στιγμής να υπάρχουν ενδείξεις για κάποια θετική έκβαση.

Ήταν αστυνομικός

Ο νεαρός Ελληνοκύπριος, που υπηρετεί σε τμήμα της δημόσιας υπηρεσίας, πριν από 15-20 μέρες μετέβη στην Αίγυπτο για να συναντηθεί με συμπατριώτη μας που υπηρετεί στη πρεσβεία της Κύπρου και με τον οποίο διατηρούν σχέση. Δεν ήταν η πρώτη φορά που επισκεπτόταν το Κάιρο και λίγο-πολύ το περιβάλλον ήταν γνώριμο. Ένα βράδυ προσκάλεσαν για παρέα και τρίτο πρόσωπο, το οποίο βρήκαν με αγγελία που είχαν αναρτήσει στο διαδίκτυο στην αραβική γλώσσα. Ωστόσο ο Αιγύπτιος που εμφανίσθηκε για να κάνει παρέα στους δύο Ελληνοκύπριους, όταν προχώρησε το βράδυ, έδειξε την ταυτότητά του και τους αποκάλυψε ότι είναι αστυνομικός. Τους συνέλαβε βάσει της αιγυπτιακής νομοθεσίας, η οποία θεωρεί ποινικό αδίκημα την ομοφυλοφιλία.

Ο διπλωμάτης «την έκανε»

Τα πράγματα εξελίχθηκαν άσχημα για τον έναν από τους δύο, καθώς ο Ελληνοκύπριος που υπηρετούσε στην πρεσβεία μας στο Κάιρο επικαλέστηκε τη διπλωματική ιδιότητα που του παρέχει άσυλο και μετά τα διαδικαστικά στην αστυνομία αφέθηκε ελεύθερος, ενώ αφού ενημερώθηκε το υπουργείο Εξωτερικών, τον μετακάλεσε στη Λευκωσία. Πληροφορίες αναφέρουν ότι δεν επέδειξε την αναμενόμενη ευαισθησία ώστε να βοηθήσει τον σύντροφό του και αναχώρησε χωρίς να κάνει καμία προσπάθεια για την απελευθέρωσή του.

Έναν χρόνο κόλαση

Ο νεαρός Ελληνοκύπριος που κρατήθηκε από την αιγυπτιακή αστυνομία οδηγήθηκε στο δικαστήριο, το οποίο τον καταδίκασε σε φυλάκιση ενός έτους για έκλυση ηθών. Πληροφορίες αναφέρουν ότι σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με φίλους και την οικογένειά του περιγράφει την κατάσταση ως πραγματική κόλαση, καθώς είναι ξένος και δεν μιλάει αραβικά, ενώ παράλληλα δεν είναι μουσουλμάνος και έχει στιγματιστεί ως ομοφυλόφιλος. Όλα αυτά τα στοιχεία τον καθιστούν ιδιαιτέρως ευάλωτο στις αιγυπτιακές φυλακές και για αυτό επιβάλλεται η άμεση επιστροφή του στην Κύπρο.

Μεσαίωνας στην Αίγυπτο

Δεν είναι η πρώτη φορά που οι αιγυπτιακές αρχές συλλαμβάνουν ανθρώπους με την κατηγορία της ομοφυλοφιλίας και τους καταδικάζουν σε πολυετείς φυλακίσεις. Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και άλλα όργανα της ΕΕ έχουν διαμαρτυρηθεί επανειλημμένως, χωρίς αποτέλεσμα. Υπενθυμίζεται ότι η ΕΕ και η Αίγυπτος έχουν υπογράψει Συμφωνία Εταιρικής Σχέσης, που περιλαμβάνει ως βασική αρχή την πλήρη εφαρμογή των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, τα οποία παραβιάζονται κατάφωρα λόγω τόσο της διεξαγωγής τέτοιων δικών όσο και της ισχύος των αυθαίρετων νόμων επί των οποίων βασίζεται η διεξαγωγή τους. «Η καταστολή εναντίον της κοινότητας ΛΟΑΤ είναι σήμερα μεγαλύτερη απ’ ό,τι την εποχή του Μουμπάρακ ή του Μόρσι», σημειώνει η Ντάλια Αμπντέλ Χαμίντ, ειδικός για τα θέματα αυτά στην αιγυπτιακή Πρωτοβουλία για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα. Καθώς δεν υπάρχει νόμος που να απαγορεύει την ομοφυλοφιλία στην Αίγυπτο, όσοι συλλαμβάνονται κατηγορούνται για «παρεκκλίσεις» ή «έκλυτα ήθη».
Πηγή: Εφημερίδα «ΠΟΛΙΤΗΣ»

ΜΑΝΩΛΗΣ ΚΑΛΑΤΖΗΣ

14/10/2015 – 13:53

acceptCY

Η accept ΛΟΑΤ Κύπρου είναι η μοναδική εγγεγραμμένη ΛΟΑΤΙ οργάνωση στον έφορο σωματείων την Κυπριακής Δημοκρατίας και αποτελείται από ενεργούς εθελοντές. Είμαστε μια ομάδα ανθρώπων που απαρτίζεται και αφορά άτομα ανεξαρτήτως ηλικίας, ταυτότητας κοινωνικού φύλου, σεξουαλικού προσανατολισμού, εθνοτικής, πολιτισμικής, θρησκευτικής προέλευσης, γλώσσας, κατάστασης υγείας, σωματικής κατάστασης ή άλλου γνωρίσματος και διεκδικούμε σταθερά, αλλά δυναμικά την αποδοχή, την αλληλοαποδοχή, χειραφέτηση και αλληλοϋποστήριξη, εναρμονίζοντας σε ισότιμη βάση την κυπριακή κοινωνία με θέματα που αφορούν την ΛΟΑΤI κοινότητα.
Η ενέργειες μας επικεντρώνονται:
• Στην προάσπιση, διεκδίκηση και προώθηση των δικαιωμάτων και των συμφερόντων των ΛΟΑΤΙ προσώπων και την καταπολέμηση των προκαταλήψεων, των στερεοτύπων, του στιγματισμού και του κοινωνικού αποκλεισμού.
• Στην ευαισθητοποίηση και ενημέρωση της ίδιας της κοινότητας αλλά και της κοινής γνώμης, της οικογένειας, των θεσμών, των οργανωμένων ή μη φορέων και της κοινωνίας γενικότερα σε θέματα σεξουαλικότητας, ταυτότητας κοινωνικού φύλου, σεξουαλικού προσανατολισμού και σεξουαλικής υγείας.
ΛΟΑΤΙ: Λεσβίες, Ομοφυλόφιλοι, Αμφισεξουαλικοί, Τρανς, Intersex.
Όραμα μας είναι η διαμόρφωση μιας κοινωνίας βασισμένης στο σεβασμό του κάθε ατόμου και της διαφορετικότητας του, απαλλαγμένης από διακρίσεις και προκαταλήψεις ιδίως όσο αφορά στο σεξουαλικό προσανατολισμό.




Δες και αυτό!