“Πραγματική κόλαση” για gay Ελληνοκύπριο σε φυλακή στην Αίγυπτο

14/10/2015

Την κόλαση ζει στις φυλακές της Αιγύπτου νεαρός Ελληνοκύπριος δημόσιος υπάλληλος, ο οποίος καταδικάστηκε σε φυλάκιση ενός έτους για «έκλυση ηθών». Συνελήφθη μαζί με Ελληνοκύπριο διπλωμάτη από μυστικό αστυνομικό που είχαν καλέσει στο διαμέρισμά τους για παρέα…. Ο διπλωμάτης λόγω ασυλίας επέστρεψε στην Κύπρο.

Όπως αποκαλύπτει η εφημερίδα Πολίτης, μια απίστευτη περιπέτεια έζησαν δύο Ελληνοκύπριοι στην Αίγυπτο, ενώ ο ένας εξ αυτών παραμένει σε φυλακές της γειτονικής χώρας λόγω του απαρχαιωμένου νόμου για την έκλυση ηθών, ο οποίος δεν αναφέρεται ρητώς στην ομοφυλοφιλία, αλλά ουσιαστικά αφορά σχεδόν αποκλειστικά τους ανθρώπους με αυτή τη σεξουαλική επιλογή.

Η οικογένεια και οι φίλοι του νεαρού Ελληνοκύπριου καταβάλλουν προσπάθειες για επιστροφή του στην Κύπρο, χωρίς μέχρι στιγμής να υπάρχουν ενδείξεις για κάποια θετική έκβαση.

Ο νεαρός Ελληνοκύπριος, που υπηρετεί σε τμήμα της δημόσιας υπηρεσίας, πριν από 15-20 μέρες μετέβη στην Αίγυπτο για να συναντηθεί με διπλωμάτη που υπηρετεί στη πρεσβεία της Κύπρου και με τον οποίο διατηρούν σχέση. Δεν ήταν η πρώτη φορά που επισκεπτόταν το Κάιρο και λίγο-πολύ το περιβάλλον ήταν γνώριμο. Ένα βράδυ προσκάλεσαν για παρέα και τρίτο πρόσωπο, το οποίο βρήκαν με αγγελία που είχαν αναρτήσει στο διαδίκτυο στην αραβική γλώσσα. Ωστόσο ο Αιγύπτιος που εμφανίσθηκε για να κάνει παρέα στους δύο Ελληνοκύπριους, όταν προχώρησε το βράδυ, έδειξε την ταυτότητά του και τους αποκάλυψε ότι είναι αστυνομικός. Τους συνέλαβε βάσει της αιγυπτιακής νομοθεσίας, η οποία θεωρεί ποινικό αδίκημα την ομοφυλοφιλία.

Τα πράγματα εξελίχθηκαν άσχημα για τον έναν από τους δύο, καθώς ο Ελληνοκύπριος που υπηρετούσε στην πρεσβεία στο Κάιρο επικαλέστηκε τη διπλωματική ιδιότητα που του παρέχει άσυλο και μετά τα διαδικαστικά στην αστυνομία αφέθηκε ελεύθερος, ενώ αφού ενημερώθηκε το υπουργείο Εξωτερικών, τον μετακάλεσε στη Λευκωσία. Πληροφορίες αναφέρουν ότι δεν επέδειξε την αναμενόμενη ευαισθησία ώστε να βοηθήσει τον σύντροφό του και αναχώρησε χωρίς να κάνει καμία προσπάθεια για την απελευθέρωσή του.

Ο νεαρός Ελληνοκύπριος που κρατήθηκε από την αιγυπτιακή αστυνομία οδηγήθηκε στο δικαστήριο, το οποίο τον καταδίκασε σε φυλάκιση ενός έτους για έκλυση ηθών. Πληροφορίες αναφέρουν ότι σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με φίλους και την οικογένειά του περιγράφει την κατάσταση ως πραγματική κόλαση, καθώς είναι ξένος και δεν μιλάει αραβικά, ενώ παράλληλα δεν είναι μουσουλμάνος και έχει στιγματιστεί ως ομοφυλόφιλος. Όλα αυτά τα στοιχεία τον καθιστούν ιδιαιτέρως ευάλωτο στις αιγυπτιακές φυλακές και για αυτό επιβάλλεται η άμεση επιστροφή του στην Κύπρο.

Vasilis Thanopoulos

Από μικρός ήθελα να γίνω αστροναύτης. Εξάλλου, πάντα θυμάμαι να μου λένε ότι "πετάω στα αστέρια". Λόγω όμως σχετικής υψοφοβίας αποφάσισα να αλλάξω επαγγελματικό προσανατολισμό και να γίνω δημοσιογράφος (απ' το κακό στο χειρότερο), Μπήκα στο Πάντειο (Τμήμα Επικοινωνίας, Μέσων & Πολιτισμού) και λίγους καφέδες αργότερα πήρα το πτυχίο μου. Έκτοτε το επαγγελματικό μου μετερίζι με έχει οδηγήσει στην πόρτα ανθρωπιστικών οργανισμών (Διεθνή Αμνηστία, Έλιξ) αλλά και πολλών έντυπων και διαδικτυακών μέσων (Esquire, Nitro, Protagon, κλπ). Η σχέση μου με το Antivirus ξεκίνησε τυχαία τον Μάρτιο του 2013. Έκτοτε έγινε λατρεία... Είτε εδώ είτε στο περιοδικό, όλο και κάπου θα με πετύχετε. Αν τώρα θέλετε να κάνετε και κάποιο σχόλιο... θα με βρείτε στο [email protected]. Cu!




ANTIVIRUS POLLS

Πόσο σημαντικά θεωρείτε ότι είναι για τα κόμματα στην Ελλάδα τα ΛΟΑΤΚΙ+ δικαιώματα;

View Results

Loading ... Loading ...

Δες και αυτό!