Ας ψηφίσουν επιτέλους το σύμφωνο συμβίωσης

18/09/2015

Ένας δυτικός φιλόσοφος έλεγε στοχαστικά ότι «οι πολιτικοί κοιτούν τις επόμενες εκλογές, οι ηγέτες τις επόμενες γενιές». Είχε δίκιο αλλά στην Ελλάδα που δίδαξε δημοκρατία με πολιτισμό ορισμένοι αποξηραμένοι Μαυρογιαλούροι πολιτικάντηδες δεν ασχολούνται καν με τα ανθρώπινα δικαιώματα. Για να μη θυμίσω τις πρόσφατες ομοφοβικές δηλώσεις ΜεΪμαράκη, που αγνοεί τα στοιχειώδη αλλά και την ίδια την Ευρώπη. Μόλις τις τελευταίες ώρες η Ε.Ε. ζητά να συμμορφωθούν 10 κράτη μεταξύ αυτών και η Ελλάδα για το Σύμφωνο Συμβίωση ομοφύλων το οποίο επανήλθε στην επικαιρότητα.

Είχαμε διαβάσει ότι σύντομα δύο χώρες όπως η Ιταλία, η Κύπρος και άλλη μια ετοιμάζονται σύντομα να το ψηφίσουν. Αλλά στην Ελλάδα τα κόμματα με ορισμένες εξαιρέσεις δεν ασχολούνται με το θέμα.

Το σύμφωνο έχει τη δική του ιστορία

Πριν από τον Ιούνιο, σύμφωνα με κυβερνητικά στελέχη, έγιναν δύο μεγάλες συναντήσεις του ΓΓ του υπουργείου με όλες τις ΛΟΑΤ οργανώσεις για διαβούλευση, με εποικοδομητικό αποτέλεσμα. Την πρώτη φορά η συζήτηση αφορούσε το πλαίσιο του νόμου και τη δεύτερη παρουσιάστηκε το αποτέλεσμα της νομοπαρασκευαστικής επιτροπής, δηλαδή το σχέδιο νόμου. Επίσης, έγιναν επαφές της ομάδας σεξουαλικού προσανατολισμού και ταυτότητας φύλου με τον ΓΓ του υπουργείου. Παρά το γεγονός ότι όλα ήταν έτοιμα νομικά και με την θετική εισήγηση από το υπουργείο Δικαιοσύνης, όπως είχε παραδεχτεί ο κ. Παπαϊωάννου ως ΓΓ Ανθρωπίνων δικαιωμάτων, η ηγεσία του υπουργείου δεν το έφερε ποτέ στη Βουλή. Τώρα, πριν ακόμα γίνει η απόσχιση στελεχών της κυβέρνησης υπήρχε χρόνος για την ψήφιση του λίγο μετά το νομοσχέδιο για την ιθαγένεια.
Περιμένουμε να δούμε επιτέλους η νέα κυβέρνηση που θα προκύψει να σοβαρευτεί και να πράξει το ευρωπαϊκό καθήκον της. Πέρα από την Οικουμενική Διακήρυξη Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, πέρα από τη διεθνή και ευρωπαϊκή νομοθεσία, η χώρα μας στερείται σοβαρότητας και αξιοπιστίας απέναντι στους πολίτες.

Μαζική διεκδίκηση ζητά η κοινότητα και έρχονται νέες καταδίκες

Η LGBT κοινότητα διαθέτει δεκάδες οργανώσεις στην Ελλάδα και έχει αναφέρει ότι: μετά τις αλλεπάλληλες καταδίκες της Ελλάδας από την Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ) για μη συμμόρφωση προς τα ευρωπαϊκά νομοθετικά δεδομένα, ήταν πλέον μονόδρομος η επέκταση του συμφώνου ελεύθερης συμβίωσης και στα ομόφυλα ζευγάρια. Το ΕΔΑΔ έχει κρίνει ότι ο αποκλεισμός των ομόφυλων ζευγαριών από το σύμφωνο συμβίωσης, συνιστά παραβίαση της ευρωπαϊκής σύμβασης για τα ανθρώπινα δικαιώματα, καθώς παραβιάζονται τα άρθρα εκείνα που αφορούν την απαγόρευση των διακρίσεων (άρθρο 14) και το δικαίωμα στο σεβασμό της ιδιωτικής και οικογενειακής ζωής (άρθρο 8). Κυρίως όμως γιατί μετά την πρώτη καταδίκη με πρόστιμα κατά της χώρας μας, ετοιμάζεται και δεύτερη που θα δημιουργήσει νέα καταδίκη με αυστηρότερα πρόστιμα στην Ελλάδα.

Συνεπώς είμαστε όλοι μαζί. Αλλά η διεκδίκηση θέλει χρόνο, διάλογο, συλλογικότητα και ενότητα όλων μας. Και μια αλήθεια. Οι πολιτικοί έρχονται και παρέρχονται. Η κοινότητα όμως ήταν, είναι και θα είναι εδώ ακόμα και μετά από εμάς. Η Ελλάδα έχει παράδοση στα ανθρώπινα δικαιώματα διδάσκοντας Δημοκρατία και δικαιοσύνη. Κι αν κάποτε από την περιφέρεια ξεκίνησε η απελευθέρωση του Γένους με την πρώτη επανάσταση για ελευθερία, τώρα ήρθε η ώρα της ειρηνικής επανάστασης για την ανθρώπινη έκφραση της προσωπικότητας..Η Αγάπη όπως και η τέχνη δεν φυλακίζονται όπως και πολιτισμός. Ας το έχουν υπόψη τους γιατί έχω την αίσθηση ότι εδώ και χρόνια δεν ζω καν σε Ευρωπαική χώρα….

Γιατί οι LGBT πρέπει να ελπίζουν

Εξακολουθούμε να νιώθουμε ότι δεν ζούμε σε ευρωπαϊκή χώρα σε σχέση με φίλους μας στην Ευρώπη. Εξακολουθούμε να βλέπουμε παιδιά που δεν μπορούν να εκφράσουν την προσωπικότητα τους επειδή είναι διαφορετικοί. Εξακολουθούμε να βλέπουμε τα όνειρα των νέων να περιορίζονται σε μια τηλεμαχία.

Εξακολουθούμε να αισθανόμαστε ότι στην Ελλάδα η ελεύθερη βούληση και η αγάπη δεν μετρούν για τους πολιτικούς Μαυρογιαλουρους. Εξακολουθούμε να διαβάζουμε ότι φέτος συνεχίζονται οι αυτοκτονίες. Εξακολουθούμε να παρακολουθούμε πόλεις και χωριά να περιμένουν την ελπίδα που χάνεται.

Εξακολουθούμε παρόλα αυτά να παραμένουμε άνθρωποι. Να χαμογελούμε, να αγκαλιαζόμαστς, να συζητούμε, να ερωτευόμαστε, να δακρύζουμε για το άγγιγμα της αγάπης, να περιμένουμε το φως της ημέρας να φέρει άλλο αέρα. Εξακολουθούμε να πιστεύουμε στη νέα γενιά. Να φέρει ότι μας αξίζει. Γιατί το μέλλον ανήκει στη γενιά που θα αλλάξει την χώρα. Αυτή η γενιά τώρα μεγαλώνει. Κι όταν έρθει η ώρα θα γίνει το μέλλον της. Ο καλύτερος λοιπόν τρόπος για να φτιάξεις το μέλλον είναι να το δημιουργήσεις…

ΟΜΑΔΑ ΦΙΛΩΝ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗΣ LGBT ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ

Vasilis Thanopoulos

Από μικρός ήθελα να γίνω αστροναύτης. Εξάλλου, πάντα θυμάμαι να μου λένε ότι "πετάω στα αστέρια". Λόγω όμως σχετικής υψοφοβίας αποφάσισα να αλλάξω επαγγελματικό προσανατολισμό και να γίνω δημοσιογράφος (απ' το κακό στο χειρότερο), Μπήκα στο Πάντειο (Τμήμα Επικοινωνίας, Μέσων & Πολιτισμού) και λίγους καφέδες αργότερα πήρα το πτυχίο μου. Έκτοτε το επαγγελματικό μου μετερίζι με έχει οδηγήσει στην πόρτα ανθρωπιστικών οργανισμών (Διεθνή Αμνηστία, Έλιξ) αλλά και πολλών έντυπων και διαδικτυακών μέσων (Esquire, Nitro, Protagon, κλπ). Η σχέση μου με το Antivirus ξεκίνησε τυχαία τον Μάρτιο του 2013. Έκτοτε έγινε λατρεία... Είτε εδώ είτε στο περιοδικό, όλο και κάπου θα με πετύχετε. Αν τώρα θέλετε να κάνετε και κάποιο σχόλιο... θα με βρείτε στο [email protected]. Cu!




Δες και αυτό!