“Με ανάγκασαν να παραιτηθώ από το σώμα επειδή είμαι λεσβία… Τώρα θα πολέμησω”

01/09/2015

lgbtgynaikapc-770x439_cΤη σιωπή της έλυσε μια γυναίκα από την Κύπρο που αναγκάστηκε να δηλώσει παραίτηση από το Σώμα γιατί αγάπησε και συγκατοίκησε με την κοπέλα της.

Η ίδια έδωσε συνέντευξη στο i-eidisi.com, μιλώντας για όλα όσα πέρασε εκείνη την περίοδο!

Τα προβλήματα ξεκίνησαν πριν εννέα χρόνια, το 2006, όταν ο Αρχηγός της Δύναμης έμαθε «τα νέα», ότι δηλαδή η αστυνομικός συγκατοικεί με την κοπέλα της. Οι τίτλοι του τέλους έπεσαν το 2007, όταν η εν λόγω αστυνομικός, εξαναγκάστηκε, σύμφωνα με την ίδια, σε παραίτηση.

Πως αποφάσισες να γίνεις αστυνομικός;

Ήμουν 22 χρονών, όταν ανοίχτηκαν θέσεις στην Αστυνομία και αποφάσισα να δώσω εξετάσεις, όπου και πέρασα το 2002 συγκεκριμένα.

Πότε ξεκίνησε ο πόλεμος εναντίον σου;

Μετά από τέσσερα χρόνια, το 2006. Πιο συγκεκριμένα, όταν ο τότε αρχηγός αστυνομίας, έμαθε ότι συζώ με μια κοπέλα. Με κάλεσε στο γραφείο του και με απείλησε, μου είπε ότι αν δεν φύγω μέχρι το βράδυ από το σπίτι της, θα αρχίσω πόλεμο και θα σε αναγκάσω να φύγεις. Θα σε στείλω μετάθεση μέχρι και στη Πάφο. Πράγμα που έκανε την ίδια κιόλας μέρα. Από τα γραφεία που ήμουν, με έστειλε στην Τροχαία.

Μετά πως συνέχισε ο πόλεμος;

Ο πόλεμος άρχισε με μεταθέσεις, με χλευασμούς από συναδέλφους αλλά κι από τους ίδιους τους αξιωματικούς. Να αναφέρω επίσης, ότι όταν με κάλεσαν στο γραφείο του Αρχηγού Αστυνομίας, υπήρχαν και υψηλά ιστάμενα πρόσωπα.

Μετά από πόσο καιρό αποφάσισες να παραιτηθείς;

Μετά από αρκετό ψυχολογικό πόλεμο και ύστερα από πολλές επισκέψεις στον ψυχολόγο μου, όπου με βοηθούσε να αντέξω, το 2007 δεν άντεξα και έδωσα την παραίτηση μου.

Περίγραψε μου την απόφαση σου να παραιτηθείς. Ποιες ήταν οι σκέψεις, τα συναισθήματα που ένιωσες;

Δεν άντεχα άλλο τον ψυχολογικό πόλεμο που δεχόμουν, την πίεση, ούτε τον τρόπο συμπεριφοράς πολλών αξιωματικών και συναδέλφων. Φυσικά υπήρχαν άτομα που με στήριξαν και ήταν δίπλα μου, αλλά και πάλι δεν άντεξα.

Είχες ανθρώπους δίπλα σου που σε στήριζαν;

Αρκετή στήριξη είχα από τον ψυχολόγο μου, αλλά και από πολλούς φίλους μου. Από συναδέλφους είχα ελάχιστη στήριξη. Ήθελαν να απομακρυνθούν, λόγω τον αξιωματικών που υπήρχαν και μας έβλεπαν μαζί.

Έχασες ανθρώπους από τη ζωή σου λόγω τον σεξουαλικών σου προτιμήσεων;

Από τη ζωή μου, το προσωπικό μου περιβάλλον δηλαδή, δεν έχασα. Έχασα όμως από τη δουλειά μου. Περίμενα να βρω στήριξη από συναδέλφους που κάναμε κολλητή παρέα, αλλά μόλις συνέβη αυτό το γεγονός, άρχισαν να απομακρύνονται.

Μετά την παραίτηση, πως ήταν η ζωή σου;

Μετά την παραίτηση, έπεσα σε κατάθλιψη, δεν είχα την αυτοπεποίθηση να πάω να χτυπήσω μια πόρτα να ζητήσω δουλειά μετά από όλο αυτό τον πόλεμο που δέχτηκα. Και μέχρι σήμερα, ακόμα, δεν νιώθω έτοιμη να πάω να βρω μια δουλειά λόγω του ότι μπορεί να μάθουν για την προσωπική μου ζωή και να περάσω τα ίδια.

Τι θα συμβούλευες μια gay κοπέλα αστυνομικό που πιθανόν να αντιμετωπίζει το ίδιο πρόβλημα με σένα;

Αυτό που έχω να πω, είναι ότι αυτή τη στιγμή ψηφίστηκαν νόμοι, που μπορεί κάποιος ομοφυλόφιλος να ανταπεξέλθει σε αυτές τις συνθήκες εργασίας. Η συμβουλή που τους δίνω είναι να μείνουν, να το παλέψουν και να συμβουλευτούν δικηγόρο, να κινηθούν νομικά. Εγώ δεν το έκανα γιατί δεν είχα την ψυχολογική δύναμη εκείνο το διάστημα.

Πως αξιολογείς σήμερα την απόφαση σου να παραιτηθείς;

Για το μόνο που μετανιώνω, είναι το ότι δεν φάνηκα δυνατή, δεν άντεξα να μείνω και να πολεμήσω, αλλά θα το κάνω τώρα και πιστεύω θα δικαιωθώ.

Σήμερα είσαι ευτυχισμένη;

Ναι, είμαι πάρα πολύ ευτυχισμένη και πιστεύω ότι θα βρω δικαιοσύνη μετά από αυτό το γεγονός και θα βοηθήσω και άλλους να μην φοβηθούν, να μην τα παρατήσουν και να πολεμούν για αυτό που είναι.

Vasilis Thanopoulos

Από μικρός ήθελα να γίνω αστροναύτης. Εξάλλου, πάντα θυμάμαι να μου λένε ότι "πετάω στα αστέρια". Λόγω όμως σχετικής υψοφοβίας αποφάσισα να αλλάξω επαγγελματικό προσανατολισμό και να γίνω δημοσιογράφος (απ' το κακό στο χειρότερο), Μπήκα στο Πάντειο (Τμήμα Επικοινωνίας, Μέσων & Πολιτισμού) και λίγους καφέδες αργότερα πήρα το πτυχίο μου. Έκτοτε το επαγγελματικό μου μετερίζι με έχει οδηγήσει στην πόρτα ανθρωπιστικών οργανισμών (Διεθνή Αμνηστία, Έλιξ) αλλά και πολλών έντυπων και διαδικτυακών μέσων (Esquire, Nitro, Protagon, κλπ). Η σχέση μου με το Antivirus ξεκίνησε τυχαία τον Μάρτιο του 2013. Έκτοτε έγινε λατρεία... Είτε εδώ είτε στο περιοδικό, όλο και κάπου θα με πετύχετε. Αν τώρα θέλετε να κάνετε και κάποιο σχόλιο... θα με βρείτε στο [email protected]. Cu!




Δες και αυτό!