Όταν η gay εικονογράφηση γίνεται τέχνη

21/08/2015

tumblr_nt1de3uR471rli5b6o1_1280

Fredrik Andersson, 27 από τη Σουηδία. Έχει γίνει το talk-of-the-town στους καλλιτεχνικους χώρους του Λονδίνου. Διατηρεί χαμηλό προφίλ και είναι συνεσταλμένος, αλλά όλοι έχουν δει ή έχουν πιάσει στα χέρια τους κάποιο από τα έργα του. Είναι εικονογράφος και κατάφερε να κάνει την gay, και όχι μόνο, εικονογράφηση, τέχνη.

Του αρέσει η αφήγηση ιστοριών και διακρίνεται για το χιούμορ του. Αυτό άλλωστε προσπαθεί να βγάλει μέσα από τα κόμιξ και τις εικονογραφήσεις του, με την ελπίδα ότι θα κάνει τον άλλον να γελάσει και να πάρει ένα μάθημα ζωής, καθώς πιστεύει ακράδαντα ότι η ζωή έχει τα πάνω και τα κάτω της. Βρίσκει την έμπνευση του από τα καθημερινά γεγονότα της ζωής του και φυσικά, από τα όμορφα αγόρια. Προς το παρόν, σπουδάζει στο Camberwell College of Arts στο Λονδίνο και ανυπομονεί να τελειώσει και να ασχοληθεί επαγγελματικά με την εικονογράφηση.

spiros copy

Εικονογράφος, κομικογράφος, καλλιτέχνης. Τι άλλο;

Θα έλεγα σκέτο εικονογράφος, με τεράστιο ενδιαφέρον στα κόμιξ, σαν μέσο έκφρασης.

Που βασίζεται η επιτυχία των εκδόσεων σου;

Όσον αφορά το “Boys Boys Boys”, προσπάθησα να αφήσω πίσω μου αυτό που οι άλλοι περίμεναν και έιχαν στο μυαλό τους για τα σχέδια μου, και να κάνω κάτι που θα με έκανε να γελάσω. Αλλά το “Mistreated” είναι μία άλλη ιστορία, καθώς έχει πιο σοβαρό τόνο και και είναι βασισμένο στις προσδοκίες που είχα κατά τη διάρκεια του coming-out μου. Πιστεύω ότι πολλοί μπορούν να ενσαρκωθούν με τους χαρακτήρες και το περιεχόμενο αυτής της έκδοσης.

Boys boys boys new copy

Τι σου αρέσει να σχεδιάζεις;

Ανθρώπους και χαρακτήρες. Οι άνθρωποι είναι η πηγή της έμπνευσης μου, γι αυτό και αφιερώνω τον περισσότερο μου χρόνο να τους εικονογραφώ.

Πως προέκυψε η gay εικονογράφηση στη ζωή σου;

Ήρθε εντελώς φυσικά, αφού προσπαθώ να αποτυπώσω τη δική μου queer agenda. Δεν το έχω αναλύσει πολύ, για να είμαι ειλικρινής.

Doublespread copy

Από που προέρεται η εμμονή σου με τους τριχωτούς άνδρες;

Χαχα. Κατ αρχάς, εκτιμώ πολύ τους τριχωτούς μου φίλους. Διασκεδάζω με το να διακομοδώ την εμμονή μου μέσα από τη δουλειά μου. Αόματοι άνθρωποι με γυμνές μορφές, που αυτοσαρκάζονται και γιορτάζουν. Αυτό μου αρέσει να σχεδιάζω. Αλλά δεν σχεδιάζω μόνο άνδρες, απλά αυτά τα σκίτσα δέχονται τη μεγαλύτερη προσοχή, επείδή το μεγαλύτερο κοινό που με ακολουθεί στο Instagram είναι gay άνδρες.

Πως αντιδράς όταν έρχονται και σε ρωτούν τυχαίοι άνθρωποι να τους ζωγραφίσεις;

Νομίζω ότι το βρίσκω ελκυστικό. Είναι όμορφο να βλέπεις ότι η δουλειά σου αρέσει. Και αυτό το χρωστάω μόνο σε μένα. Το χιούμορ στη δουλειά μου προκύπτει όταν σχεδιάζω τους χαρακτήρες μου, οι οποίοι βασίζονται σε υπαρκτά πρόσωπα, γυμνούς. Και αυτό γιατί ποτέ δε ζητάω γυμνές φωτογραφίες από τα εκάστοτε μοντέλα. Επίσης, ξενερώνω όταν μου στέλνουν γυμνές φωτογραφίες, γιατί χάνεται όλη η μαγεία και το χιούμορ.

Ποιο είναι το μεγαλύτερο σου ταλέντο;

Χμ, αυτό είναι δύσκολο να το απαντήσω.. Μάλλον, το ανέμελο στυλ χορού μου στα club. Είμαι χάλια, αλλά, δε δίνω δεκάρα.

Skärmavbild 2015-08-10 kl. 23.33.35 Skärmavbild 2015-08-10 kl. 23.35.29

Έχει επηρεάσει το gay scene του Λονδίνου τη δουλειά σου;

Εφόσον η δουλειά μου είναι κυρίως προσανατολισμένη στο gay κοινό, θα έλεγα ναι αδιαμφισβήτητα. Αλλά, το μεγαλύτερο μου ενδιαφέρον πηγάζει από το θαυμασμό μου στη gay κουλτούρα του Λονδίνου και όχι στο Λονδίνο σαν πόλη καθεαυτή.. Τουλάχιστον, ακόμα.

Αντιπροσωπεύουν τα έργα σου την προσωπική σου ζωή;

Και βέβαια. Δεν έχω τη φαντασία να επινοώ ιστορίες σαν και αυτές. Πολλές φορές όμως, εικονογραφώ τυχαίες σκέψεις που περνάνε από το μυαλό μου και δεν ξέρω από που προέρχονται. Ξεκίνησα να σχεδιάζω φιγούρες με σκυλιά λουκάνικα και, ώρες ώρες, σκέφτομαι τι να αντιπροσωπεύουν άραγε στη ζωή μου, πέρα από μία περίεργη αίσθηση του χιύμορ που με διακρίνει.

Wink copy2 copy

Ποια έιναι τα πλάνα σου για το μέλλον;

Να τελειώσω το πανεπιστήμιο, να κάνω περισσότερες εικονογραφήσεις και να είμαι χαρούμενος.

Ποιους καλλιτέχνες θαυμάζεις;

Οι μεγαλύτερες μου επιρροές είναι οι Jeffrey Brown και Mike Mignola.

Έχει αλλάξει η αναγνωρισιμότητα και η φήμη την ζωή σου;

Όχι. Δε με αναγνωρίζουν ακόμα στο δρόμο. Μία φορά, θυμάμαι, με αναγνώρισαν σε ένα club. Αλλά υποθέτω, ότι αυτό με κάνει πιο ήρεμο στη δουλειά μου και με γεμίζει αυτοπεποίθηση.

Ποιο είναι το πιο γοητευτικό σημείο σε ένα ανδρικό σώμα;

Όλα τα σημεία σε ένα ανδρικό σώμα είναι γοητευτικά. Το εύρος των ανδρικών σωμάτων που θεωρώ γοητευτικά είναι τεράστιο. Αλλά… Ντρέπομαι που θα το πω. Δεν έχω βγει ποτέ ραντεβού με κάποιον χωρίς μούσια. Μου αρέσει να χαϊδεύω ένα όμορφο μούσι.

nipple copy2 copy 2

Θεωρείς τους χαρακτήρες σου τολμηρά αθώους;

Όχι.. Σίγουρα, όχι. Εάν αναφέρεσαι στους γυμνους χαρακτήρες μου, θα έλεγα διστακτικά, όχι. Οι περισσότεροι από αυτούς είναι τα άκρως αντίθετο του αθώου. Είναι χαρακτήρες που τους αρέσει να ουρούν πάνω τους, να τουρλώνουν τα οπίσθια τους και να κάνουν σαχλά σχόλια. Ήθελα να δείξω στους ανθρώπους την αγνή μορφή τους, η οποία περικλύεται από χαζά πράγματα που κάνουν και λένε. Γιατί, αυτοί είμαστε τελικά.

Τι σε κάνει να θέλεις να συνεχίσεις να σχεδιάζεις;

Δεν ξέρω πραγματικά από που προέρχεται αυτή η ακαταλαβίστικη ορμή μου. Δεν έχω όνειρα να κάνω μεγάλα πράγματα ή να γίνω αναγνωρίσιμος στον κόσμο. Σχεδιάζω γιατί το γουστάρω εγώ, για κανέναν άλλον.

Θα τον βρεις εδώ:

www.instagram.com/freddelanka

Spyros Katopodis

"Τον λένε Σπύρο. Είναι σχεδόν 30. Δε θέλει να το παραδεχτεί, αν και γκριζάρουν τα μαλλιά του. Κριός με ωροσκόπο Καρκίνο. Πιστός ονειροπόλος. Έχει σπουδάσει Μηχανικός Η/Υ στην Πάτρα και μετά έκανε MBΑ γιατί το γούσταρε. Τώρα περνάει το χρόνο του μεταξύ Λονδίνου και Αθήνας. Στο Λονδίνο δουλεύει. Την Αθήνα την αγαπάει. Τα καλοκαίρια θα τον βρεις στο Μεγανήσι και στην Κέρκυρα. Αγαπάει να κάνει εκπλήξεις στους άλλους και να γράφει ιστορίες ανθρώπως που του εξάπτουν την περιέργεια. Λατρεύει το μπέικον και το περγαμόντο. Παλιά νόμιζε ότι τα ξέρει όλα. Τώρα ξέρει ότι δε θέλει να τα μάθει όλα. Χαμογελά συνέχεια και σε κοιτάει στα μάτια! Αυτός είμαι εγώ".

Σχόλια και παρατηρήσεις ευπρόσδεκτα στο [email protected]




ANTIVIRUS POLLS

Πόσο σημαντικά θεωρείτε ότι είναι για τα κόμματα στην Ελλάδα τα ΛΟΑΤΚΙ+ δικαιώματα;

View Results

Loading ... Loading ...

Δες και αυτό!