Αναβολή ψήφισης νομοσχεδίου πολιτικής συμβίωσης

10/07/2015
από

11391440_931448406878636_2603177349022781226_nΑλλεπάλληλες παρασκηνιακές κινήσεις διαδραματίστηκαν τις τελευταίες 48 ώρες αφότου τελείωσε η τελευταία κοινή συνεδρία των Κοινοβουλευτικών Επιτροπών Εσωτερικών και Νομικών η οποία ασχολήθηκε με το Νομοσχέδιο της Πολιτικής Συμβίωσης (μέχρι πρότινος Σύμφωνο Συμβίωσης), όπου και αποφασίστηκε να σταλεί το νομοσχέδιο για ψήφιση σήμερα Πέμπτη κατά την τελευταία συνεδρία της Ολομέλειας της Βουλής πριν τις καλοκαιρινές διακοπές.

Το παρασκήνιο παίχτηκε αφού η κατά άρθρο συζήτηση είχε τελειώσει και οι παράμετροι, όπως είχαν αποφασιστεί από τις Επιτροπές, είχαν γίνει αποδεκτές τόσο από τη Νομική Υπηρεσία, όσο και από τις διάφορες οργανώσεις που προσκλήθηκαν από τους ίδιους τους Βουλευτές για να τους συμβουλέψουν. Θυμίζουμε πως όλοι, εκτός από την Εκκλησία της Κύπρου, ήταν ξεκάθαροι πως η φιλοσοφία που θα έπρεπε να διέπει το Νομοσχέδιο ήταν αυτή της ίσης αναγνώρισης της οικογενειακής ζωής των ζευγαριών, χωρίς διακρίσεις λόγω σεξουαλικού προσανατολισμού, λύνοντας ταυτόχρονα αρκετά από τα προβλήματα που διέπουν όλα τα ζευγάρια όπως κληρονομικά, ασφαλιστικά, συνταξιοδοτικά και άλλα. Αυτή η θέση μάλιστα υπογραμμίστηκε επανειλημμένα και από τους λειτουργούς του Υπουργείου Εσωτερικών κατά την διάρκεια όλων των συνεδριάσεων, χωρίς περιστροφές.

Δυστυχώς μετά και από την λήξη των συζητήσεων την περασμένη Δευτέρα, ορισμένοι Βουλευτές από διάφορα κόμματα πίεσαν να προωθήσουν μια διαφορετική φιλοσοφία με την οποία ζευγάρια που συνάπτουν Πολιτική Συμβίωση θα έμπαιναν σε μια δεύτερη κατηγορία αφήνοντας ανοιχτή την πιθανότητα το κράτος να αποφασίζει κατά το δοκούν πότε ένας νόμος θα τα κάλυπτε και αυτά, αφού δεν θα αναγνωρίζονταν πλέον ως σύζυγοι στους νόμους της Δημοκρατίας αλλά κάτι άλλο. Επιχειρήθηκε δε, αντί αυτού, να καθυστερήσει η εφαρμογή του νομοσχεδίου μέχρι τον Νοέμβριο και να ζητηθεί από την Νομική Υπηρεσία να φέρει όλους τους νόμους με τους οποίους οι Βουλευτές συμφωνούσαν πως θα έπρεπε να παραχωρηθούν και ατομικά δικαιώματα στα ομόφυλα ζευγάρια για να εγκριθούν με τροπολογίες ένας προς ένα!

Η Accept – ΛΟΑΤ Κύπρου πιστεύει πως ένα Νομοσχέδιο Πολιτικής Συμβίωσης με αυτή την φιλοσοφία θα έβαζε σε μειονεκτική θέση τα ομόφυλα ζευγάρια τα οποία δεν θα είχαν την επιλογή να τελέσουν ένα Πολιτικό Γάμο, όπως τα ετερόφυλα ζευγάρια. Πιστεύει επίσης πως υπήρχε ενδεχόμενο ένα τέτοιος νόμος να κρινόταν αντισυνταγματικός και εκτός αποφάσεων του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και του Συμβουλίου της Ευρώπης τα οποία ζητούν από τα Ευρωπαϊκά Κράτη να μην προβαίνουν σε διακρίσεις λόγω σεξουαλικού προσανατολισμού ή και ταυτότητας φύλου.

Χαιρόμαστε που σήμερα, οι Αρχηγοί Κομμάτων κατανόησαν αυτό που υποστήριζε και η οργάνωση και δεν επέτρεψαν την ψήφιση ενός κουτσουρεμένου νόμου αλλά, με την σύμφωνη γνώμη και της Accept, αναβάλλοντας την ψήφιση για 2 μήνες, ζητώντας να επιστρέψει το νομοσχέδιο στο σημείο που είχε συμφωνηθεί στο τέλος της τελευταίας κοινής συνεδρίας των Κοινοβουλευτικών Επιτροπών Εσωτερικών και Νομικών την Δευτέρα.

Αξίζει να σημειωθεί πως οι Αρχηγοί Κομμάτων του ΑΚΕΛ, ΔΗΚΟ και ΔΗΣΥ δεσμεύτηκαν και προσωπικά να επαναφέρουν το νομοσχέδιο για ψήφιση κατά την πρώτη συνεδρία της Ολομέλειας μετά τις καλοκαιρινές διακοπές, με την ορθή πάλι φιλοσοφία, και αφού συζητηθούν οποιεσδήποτε άλλοι παράμετροι τον Σεπτέμβριο στις κοινές συνεδρίες των Κοινοβουλευτικών Επιτροπών Εσωτερικών και Νομικών και πριν η Βουλή μπει για τα καλά στην προεκλογική εκστρατεία.

Λαμβάνοντας υπόψη τα δεδομένα, και παρόλο που στόχος της οργάνωσης υπήρξε εξ αρχής το θέμα να κλείσει άμεσα για να αποφευχθεί η προεκλογική εκστρατεία, η Accept συμφωνεί με την αναβολή, αφού πάγιος στόχος της είναι ένα νομοσχέδιο που να εκμηδενίζει τις διακρίσεις εναντίον των ΛΟΑΤΙ και το οποίο να αποδεικνύει ότι το κράτος μας δεν χωρίζει τους πολίτες του σε δύο κατηγορίες.

Η δέσμευση των πολιτικών αρχηγών για επαναφορά του νομοσχεδίου τον ερχόμενο Σεπτέμβριο προς ψήφιση στη Βουλή, στη μορφή με την οποία συμφωνούσε η οργάνωση, μας ικανοποιεί, αφού φαίνεται ότι πραγματικός στόχος των κομμάτων δεν είναι απλά να πανηγυρίσουν την ψήφιση ενός νομοσχεδίου κουτσουρεμένου, αλλά ενός νόμου που επιφέρει ουσιαστικές τομές στη νομοθεσία με τρόπο που να απορρίπτει τις κοινωνικές διακρίσεις προς την κοινότητα ΛΟΑΤΙ.

Τέλος, η οργάνωση θα ήθελε να ευχαριστήσει τους Νικόλα Παπαδόπουλο, Αβέρωφ Νεοφύτου και Άντρο Κυπριανού για τις δηλώσεις και δεσμεύσεις υποστήριξης της ορθής φιλοσοφίας του νομοσχεδίου και που δεν επέτρεψαν την ψήφιση ενός κουτσουρεμένου νομοσχεδίου, καθώς και τους Βουλευτές Άριστο Δαμιανού (ΑΚΕΛ), Στέλλα Κυριακίδου (ΔΗΣΥ), Γιάννο Λαμάρη (ΑΚΕΛ), Ρούλλα Μαυρονικόλα (ΕΔΕΚ), Σωτήρη Σαμψών (ΔΗΣΥ) και Ειρήνη Χαραλαμπίδου (ΑΚΕΛ) για τις δημόσιες τοποθετήσεις τους κατά την διάρκεια των μέχρι τώρα συζητήσεων, βασισμένες στα ατομικά ανθρώπινα δικαιώματα ανεξαρτήτως σεξουαλικού προσανατολισμού ή ταυτότητας φύλου.

Accept – ΛΟΑΤ Κύπρου

acceptCY

Η accept ΛΟΑΤ Κύπρου είναι η μοναδική εγγεγραμμένη ΛΟΑΤΙ οργάνωση στον έφορο σωματείων την Κυπριακής Δημοκρατίας και αποτελείται από ενεργούς εθελοντές. Είμαστε μια ομάδα ανθρώπων που απαρτίζεται και αφορά άτομα ανεξαρτήτως ηλικίας, ταυτότητας κοινωνικού φύλου, σεξουαλικού προσανατολισμού, εθνοτικής, πολιτισμικής, θρησκευτικής προέλευσης, γλώσσας, κατάστασης υγείας, σωματικής κατάστασης ή άλλου γνωρίσματος και διεκδικούμε σταθερά, αλλά δυναμικά την αποδοχή, την αλληλοαποδοχή, χειραφέτηση και αλληλοϋποστήριξη, εναρμονίζοντας σε ισότιμη βάση την κυπριακή κοινωνία με θέματα που αφορούν την ΛΟΑΤI κοινότητα.
Η ενέργειες μας επικεντρώνονται:
• Στην προάσπιση, διεκδίκηση και προώθηση των δικαιωμάτων και των συμφερόντων των ΛΟΑΤΙ προσώπων και την καταπολέμηση των προκαταλήψεων, των στερεοτύπων, του στιγματισμού και του κοινωνικού αποκλεισμού.
• Στην ευαισθητοποίηση και ενημέρωση της ίδιας της κοινότητας αλλά και της κοινής γνώμης, της οικογένειας, των θεσμών, των οργανωμένων ή μη φορέων και της κοινωνίας γενικότερα σε θέματα σεξουαλικότητας, ταυτότητας κοινωνικού φύλου, σεξουαλικού προσανατολισμού και σεξουαλικής υγείας.
ΛΟΑΤΙ: Λεσβίες, Ομοφυλόφιλοι, Αμφισεξουαλικοί, Τρανς, Intersex.
Όραμα μας είναι η διαμόρφωση μιας κοινωνίας βασισμένης στο σεβασμό του κάθε ατόμου και της διαφορετικότητας του, απαλλαγμένης από διακρίσεις και προκαταλήψεις ιδίως όσο αφορά στο σεξουαλικό προσανατολισμό.




Δες και αυτό!