Πως να διαχειριστούμε μια οροασύμβατη σχέση

29/06/2015

Στιγμιότυπο οθόνης (165)

Σε έπιασε το καλοκαίρι, παραλίες, βόλτες, ρομαντζάδες, πεταλούδες και μελισσούλες, καιρός για έρωτες. Κι εμένα με έπιασε, δε λέω. Και είχε και αποτέλεσμα γιατί βρήκες και τον έρωτα; Ακόμα καλύτερα. Εγώ πάλι όχι αλλά αυτό είναι άλλη ιστορία. Αποφάσισες να πεις ότι είσαι οροθετικός/οροθετική, το έκανες, σου απάντησε πως εκείνος/εκείνη δεν είναι μεν, αλλά δεν το έβαλε στα πόδια. Ανοίχτε σαμπάνιες! Όχι ότι θα έπρεπε να το ακούσει κανείς και να φύγει αλλά ξέρουμε το πόση άγνοια και φόβος κυκλοφορεί εκεί έξω. Επειδή όμως όταν είσαι σε μια οροασύμβατη σχέση (ερωτική σχέση μεταξύ ατόμων με διαφορετικό HIV status) το θέμα του HIV δεν αρχίζει και τελειώνει στο το είπα και όλα καλά, υπάρχουν συχνά και οι προβληματισμοί για το πως το διαχειριζόμαστε από εκεί και πέρα. Ας δούμε λοιπόν κάποια βασικά:

Δώσε χρόνο και πληροφορίες: Το να πεις στον/στην σύντροφο σου ότι έχεις HIV σίγουρα θα ξεκινήσει μια συζήτηση γύρω από αυτό, θα υπάρχουν απορίες, μπορεί το άλλο άτομο να μην γνωρίζει τόσα πράγματα όσα εσύ. Άρα είναι σημαντικό να είμαστε εμείς καλά ενημερωμένες και ενημερωμένοι σε θέματα οροθετικότητας, μεταδοτικότητας και λοιπά ώστε να μπορούμε να συμπληρώσουμε τα κενά. Επίσης δεν είναι ανάγκη να τα πείτε όλα στην πρώτη κουβέντα. Μπορεί να θέλει ή να θέλετε και οι δύο χρόνο. Ίσως για να σκεφτεί, να μαζέψει απορίες, να νιώσει άνετα να τις εκφράσει και να επανέλθετε στο θέμα κάποια άλλη στιγμή. Επίσης είναι σημαντικό να γίνει κατανοητό πως είναι οκ να ρωτήσει πράγματα, για να νιώσει και την άνεση να το κάνει. Είναι όμωε οκ και για εσένα μα μην απαντήσεις σε όλα εάν νιώσεις ότι ξεπερνιούνται κάποια όρια.

Ας μιλήσουμε για (ασφαλέστερο) σεξ: Άσε ταμπού, ντροπές και προκαταλήψεις στην απ’ έξω και ενθάρρυνε τον/την άλλη να κάνει το ίδιο. Μπορείς να ξεκινήσεις εσύ την συζήτηση, το πιθανότερο είναι να ξέρεις και περισσότερα (αν όχι φρόντισε να μάθεις) από τον άλλο ή την άλλη για το τι είναι ασφαλές, τι όχι και πως μπορούμε να κάνουμε το κάθε τι καλύτερα από άποψη ασφάλειας. Μιλήστε για προφυλάξεις, εξήγησε του/της το ότι με την αντιρετροϊκή αγωγή ένας άνθρωπος με HIV είναι εξαιρετικά δύσκολο να μεταδώσει τον ιό εφόσον έχει και διατηρεί μη ανιχνεύσιμο ιικό φορτίο, πράγμα για παράδειγμα που πολύς κόσμος ακόμη δεν γνωρίζει και μπορεί να μας κάνει όχι να είμαστε πιο απερίσκεπτοι αλλά να νιώθουμε πιο άνετα. Είναι πιστεύω προτιμότερο να γίνει αυτή η συζήτηση και να ξέρουμε εκ των προτέρων και οι δύο τι και πως, παρά να φτάσουμε στο κρεββάτι και εκεί που κοιταζόμαστε με λάγνο βλέμμα να μας πιάσει αυτό το “Και τι κάνουμε τώρα;”. Εξήγησε επίσης κάτι που συχνά αυτός/αυτή που είναι από την πλευρά του οροαρνητικού δεν σκέφτεται: Ότι το να μην μεταδώσουμε τον ιό στο άλλο άτομο, δεν αποτελεί μόνο δικό του θέλημα αλλά και δικό μας. Είναι κάτι στο οποίο είμαστε μαζί. Και εφόσον ξέρουμε τι κάνουμε, μπορούμε να απολαμβάνουμε και οι δύο το σεξ χωρίς φόβο αλλά με πάθος και ασφάλεια.

Μην φοβάσαι να ανοιχτείς: Όλες και όλοι έχουμε πιθανότατα βρεθεί στην θέση του να έχουμε ανοιχτεί πολύ και να μην μας έχει βγει σε καλό. Όμως αν θέλουμε να χτίσουμε μια ειλικρινή σχέση θα πρέπει να μπορούμε να μιλάμε για όλα. Σε μια τέτοια σχέση, ανησυχίες και φόβους μπορεί να μην έχει μόνο το οροαρνητικό άτομο αλλά και εμείς, κάτι που συχνά μπορεί πολύς κόσμος, ειδικά αν δεν το έχει ζήσει, να ξεχνάει. Μην φοβάσαι λοιπόν να μιλήσεις και γι’ αυτά, ήρεμα και χωρίς πανικούς για να μην τους προκαλέσουμε και στην αντίπερα όχθη. Το πιθανότερο είναι αυτό να τον/την κάνει να μιλήσει πιο άνετα και για τους δικούς του/της και να σας φέρει πιο κοντά, εφόσον μιλάμε για ένα άτομο που όντως ενδιαφέρεται.

Μην κάνεις εκπτώσεις: Σε μια σχέση δεν πρέπει να είναι ποτέ περίοδος εκπτώσεων. Το ότι ζούμε με HIV ενώ ο/η σύντροφος μας όχι, δεν σημαίνει σε καμία περίπτωση ότι μας έκανε χάρη, ότι είμαστε και θα πρέπει να νιώθουμε κατώτεροι ή ότι θα πρέπει να βλέπουμε την οροθετικότητα μας ως ένα μεγάλο ελάττωμα το οποίο θα μας κάνει να ανεχόμαστε ελαττώματα άλλων που δεν θα ανεχόμασταν σε άλλη περίπτωση. Αν πρόκειται να χτίσουμε ισότιμες σχέσεις με άλλους ανθρώπους, το να είναι ξεκάθαρο από όλες τις πλευρές ότι είμαστε ισότιμοι είναι εξαιρετικά σημαμτικό.

10733705_10152692769545589_1534570128_nΣε αυτή τη στήλη μπορείτε να μας στέλνετε οποιαδήποτε απορία έχετε για τον HIV, τη μετάδοσή του, και καθημερινά θέματα που αφορούν στη ζωή ενός οροθετικού. Συμπληρώστε τη φόρμα κάνοντας κλικ εδώ.

Zak Kostopoulos

Ο Ζακ Κωστόπουλος είναι οροθετικός queer ακτιβιστής που δραστηριοποιείται και γράφει κυρίως για θέματα που αφορούν τον HIV και τη σεξουαλικότητα αλλά και για τα ανθρώπινα δικαιώματα εν γένει.




ANTIVIRUS POLLS

Πόσο σημαντικά θεωρείτε ότι είναι για τα κόμματα στην Ελλάδα τα ΛΟΑΤΚΙ+ δικαιώματα;

View Results

Loading ... Loading ...

Δες και αυτό!