Έως τις 15 Ιουνίου το νομοσχέδιο για το σύμφωνο συμβίωσης

vouli_edranaΜέχρι τις 15 Ιουνίου θα πρέπει να έχει συντάξει το νομοσχέδιο για τη θέσπιση Συμφώνου Συμβίωσης για ομόφυλα ζευγάρια η ειδική νομοπαρασκευαστική επιτροπή με τους πέντε “σοφούς”, που σύστησε ο υπουργός Δικαιοσύνης, Νίκος Παρασκευόπουλος.

Σύμφωνα με την υπουργική απόφαση, που δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης στις 27 Απριλίου (ΦΕΚ Β΄ 696/2015), το αντικείμενο της επιτροπής θα είναι η “κατάρτιση σχεδίου νόμου για την τροποποίηση της νομοθεσίας περί συμφώνου συμβίωσης και για τη νομική αναγνώριση της ταυτότητας φύλου, η σύνταξη της σχετικής αιτιολογικής έκθεσης και η έκθεση αξιολόγησης συνεπειών ρυθμίσεων”.

Η ειδική νομοπαρασκευαστική επιτροπή αποτελείται από τους:
1. Ευτυχία Κουνουγέρη-Μανωλεδάκη του Κωνσταντίνου, Ομότιμη Καθηγήτρια της Νομικής Σχολής του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, ως Πρόεδρο,
2. Θεοφανώ Παπαζήση του Αστεριού, Ομότιμη Καθηγήτρια της Νομικής Σχολής του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης,
3. Αικατερίνη Φουντεδάκη του Νικολάου, Καθηγήτρια της Νομικής Σχολής του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης,
4. Αθηνά Κοτσάμπαση του Παναγιώτη, Καθηγήτρια της Νομικής Σχολής του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και
5. Ευάγγελο Μάλλιο του Κωνσταντίνου, Διδάκτορα Νομικής, Δικηγόρο Αθηνών, ως μέλη.

Μάλιστα επισημαίνεται ότι “στον Πρόεδρο, τα μέλη και την εκτελούσα χρέη γραμματέα της ανωτέρω ειδικής νομοπαρασκευαστικής επιτροπής ουδεμία αποζημίωση καταβάλλεται”.

Για την… ιστορία να αναφέρουμε ότι το μόνο μέλος της επιτροπής που δεν είναι – ή ήταν – καθηγητής πανεπιστημίου είναι ο Βαγγέλης Μάλλιος, ο οποίος εκτός από διδάκτωρ Νομικής, ασκεί συμβουλευτική και μάχιμη δικηγορία στα ελληνικά και ευρωπαϊκά δικαστήρια σε ένα ευρύ φάσμα τομέων του δημοσίου δικαίου, με ιδιαίτερη έμφαση στα ανθρώπινα δικαιώματα, ενώ έχει μετάσχει σε νομοπαρασκευαστικές επιτροπές. Παράλληλα, είναι Γενικός Γραμματέας της Ελληνικής Ένωσης για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου. Τον Ιανουάριο του 2013 εκπροσώπησε μεταξύ άλλων στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, την υπόθεση αποκλεισμού των ομόφυλων ζευγαριών από το Σύμφωνο Συμβίωσης στην Ελλάδα.

Πέτρος Αλεξανδρής

Στο Δημοτικό, όταν η δασκάλα μας έβαλε "Σκέφτομαι και γράφω" να πούμε τι θέλουμε να γίνουμε όταν μεγαλώσουμε, απάντησα: Πρώτα γιατρός και όταν γεράσω περιπτεράς. Από μικρός μου άρεσε η ποικιλία και τη σύνταξη ούτε καν που τη σκεφτόμουνα. Στη συνέχεια ασχολήθηκα ερασιτεχνικά με σχολικές εφημερίδες και όταν πέρασα στο Τμήμα Επικοινωνίας και ΜΜΕ άρχισα να δουλεύω κανονικά στον ειδικό τύπο σχεδόν από το πρώτο έτος. Το Αntivirus το αγαπάω όπως ο Αθηναίος το χωριό του. Ενώ είμαι αναγκασμένος να ζω από την κανονική μου δουλειά, το Antivirus είναι η πραγματική δημοσιογραφία και το ρεπορτάζ που θα ήθελα να κάνω. Από το 2007 υπάρχει αυτή η σχέση αγάπης.




Δες και αυτό!