Στο αρχείο η μήνυση για το πογκρόμ κατά τρανς ατόμων στη Θεσσαλονίκη

09/03/2015

1011987_365288760264975_617608547_nΤην έντονη διαμαρτυρία τους για την αρχειοθέτηση της ομαδικής μήνυσης για το πογκρόμ κατά τρανς ατόμων στη Θεσσαλονίκη εξέφρασε το Σωματείο Υποστήριξης Διεμφυλικών (Σ.Υ.Δ.) με σχετικό δελτίο τύπου.

Η εν λόγω μήνυση είχε κατατεθεί την Πέμπτη 11 Ιουλίου 2013 από επτά τρανς ατόμα στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης, κατά αστυνομικών οργάνων που προσήγαγαν χωρίς καμία συγκεκριμένη αιτιολογία τρανς γυναίκες οι οποίες στη συνέχεια τέθηκαν υπό καθεστώς κράτησης χωρίς να ενημερωθούν για τον λόγο που κρατήθηκαν, ενώ έγιναν αντικείμενο προσβλητικής συμπεριφοράς.

Η μήνυσή τους αφορούσε κατά συρροή βασανιστήρια και άλλες σοβαρές προσβολές της ανθρώπινης αξιοπρέπειας, παράνομες κατακρατήσεις, κατάχρηση εξουσίας, απρόκλητη έμπρακτη εξύβριση και άλλα ποινικά αδικήματα. Ζητήθηκε επιπλέον η μήνυση αυτή να συσχετισθεί με την ποινική δικογραφία που σχηματίστηκε τις πρώτες πρωινές ώρες της 5ης Ιουνίου 2013 μετά τη μήνυση της Ηλέκτρας Κούτρα κατά του αξιωματικού υπηρεσίας και των άλλων παριστάμενων αστυνομικών, όταν η Δικηγόρος τέθηκε αυθαίρετα σε θέση κράτησης στο Α.Τ. Πλατείας Δημοκρατίας στην προσπάθειά της να έρθει σε επαφή με τρανς πελάτη της.

Παρά όμως τις πολλές, έντονες και ποινικά αξιόποινες αστυνομικές αυθαιρεσίες τόσο η δικαιοσύνη, όσο και οι διοικητικές αρχές που διενήργησαν Ένορκη Διοικητική Εξέταση κώφευσαν και έθεσαν την υπόθεση στο αρχείο τόσο στο ποινικό όσο και στο διοικητικό επίπεδο.

Το Σ.Υ.Δ κάνει λόγο και για πρακτικές εκφοβισμού με στόχο να αποσυρθούν οι μηνύσεις.

“Αξίζει να σημειωθεί ότι ενδιαμέσως προέκυψαν και ήρθαν σε γνώση μας έντονες πιέσεις προερχόμενες από την Αστυνομία είτε να αλλάξουν οι εγκαλούσες τις καταθέσεις, είτε να αποσυρθούν μηνύσεις και να εκφοβιστούν…”

“Το Σωματείο Υποστήριξης Διεμφυλικών (ΣΥΔ), δηλώνει την έντονη ανησυχία του για τις σοβαρές παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων που έλαβαν χώρα στη Θεσσαλονίκη, οι οποίες δεν μπορούν να αρμόζουν σε ένα Κράτος Δικαίου…”

Διαβάστε το σχετικό δελτίο τύπου εδώ

Vasilis Thanopoulos

Από μικρός ήθελα να γίνω αστροναύτης. Εξάλλου, πάντα θυμάμαι να μου λένε ότι "πετάω στα αστέρια". Λόγω όμως σχετικής υψοφοβίας αποφάσισα να αλλάξω επαγγελματικό προσανατολισμό και να γίνω δημοσιογράφος (απ' το κακό στο χειρότερο), Μπήκα στο Πάντειο (Τμήμα Επικοινωνίας, Μέσων & Πολιτισμού) και λίγους καφέδες αργότερα πήρα το πτυχίο μου. Έκτοτε το επαγγελματικό μου μετερίζι με έχει οδηγήσει στην πόρτα ανθρωπιστικών οργανισμών (Διεθνή Αμνηστία, Έλιξ) αλλά και πολλών έντυπων και διαδικτυακών μέσων (Esquire, Nitro, Protagon, κλπ). Η σχέση μου με το Antivirus ξεκίνησε τυχαία τον Μάρτιο του 2013. Έκτοτε έγινε λατρεία... Είτε εδώ είτε στο περιοδικό, όλο και κάπου θα με πετύχετε. Αν τώρα θέλετε να κάνετε και κάποιο σχόλιο... θα με βρείτε στο [email protected]. Cu!




Δες και αυτό!