Δανία : το 75.8 % του πληθυσμού εγκρίνει την τέλεση gay γάμων στην εκκλησία

11/05/2011
antivirus magazine διαφήμιση

Ενώ οι επίσκοποι της χώρας δε συμφωνούν μεταξύ τους σχετικά με τις γαμήλιες τελετές ομόφυλων ζευγαριών, το κοινό φαίνεται να την ευνοεί.

Μια νέα δημοσκόπηση στη Δανία δείχνει ότι 75.8 % του πληθυσμού εγκρίνουν την τέλεση γάμων ατόμων του ιδίου φύλου στην εκκλησία.

Το αποτέλεσμα δεν αποτέλεσε καμία έκπληξη στην εθνική ΛΟΑΤ. «Ο πληθυσμός ξεπερνά κατά πολύ τους επισκόπους και τους πολιτικούς της χώρας» δήλωσε ο George Hinge, εκπρόσωπος της οργάνωσης σε ελλησιαστικά θέματα.

 «Μια πλειοψηφία Δανών θεωρεί ότι δεν είναι σωστό να εξετάζεται η σεξουαλική ταυτότητα σε ότι αφορά μια γαμήλια τελετή σε εκκλησία, , όμως η τρέχουσα νομοθεσία απαγορεύει οποιαδήποτε θρησκευτική κοινότητα στο να τελεί γάμους ομόφυλων ζευγαριών.»

Σύμφωνα με τις στατιστικές στη Δανία, περίπου 400 σύμφωνα κοινωνικής συμβίωσης καταχωρούνται κάθε έτος. Δεν υπάρχει, εντούτοις, κανένας αριθμός για το πόσα ομόφυλα ζευγάρια θα επέλεγαν μια θρησκευτική τελετή.

«Υπολογίζουμε ο ίδιος ακριβώς αριθμός με τα ετεροφυλόφιλα ζευγάρια δηλαδή περίπου το μισό. Αυτό που είναι σημαντικό για μας είναι στους ομοφυλοφίλους να δίνονται τα ίδια δικαιώματα όπως σε όλους. Δεν θέλουμε να αναγκάσουμε τους εφημερίους για να παντρεψουμε τα ομοφυλοφιλικά ζευγάρια, ενάντια στη θέλησή τους. Αλλά όπως τα πράγματα έχουν σήμερα, όλοι οι εφημέριοι αναγκάζονται να μην το κάνουν, ακόμα κι αν να θελήσουν» δήλωσε ο Hinge.

Ο Kresten Drejergaard, ο επίσκοπος της επισκοπής της Funen, ενθαρρύνει τους πολιτικούς για να βρεί έναν νέο νόμο γάμου που να δίνει σε όλα τα ζευγάρια τα ίδια δικαιώματα, ανεξάρτητα από το σεξουαλικό προσανατολισμό τους.

«Ο όρος σύμφωνο κοινωνικής συμβίωσης είναι μια έννοια αδέξια την οποία πρέπει να αλλάξουμε. Ηχεί άσχημα» δηλώνει ο επίσκοπος Drejergaard.

«Ο γάμος και το σύμφωνο κοινωνικής συμβίωσης είναι ένα και το αυτό. Τα κριτήρια πρέπει να είναι η αγάπη, και μια ομοφυλοφιλική σχέση είναι εξίσου ισχυρή με μια ετεροφυλοφιλική.»

Για τον Stig Møller, ιερέα, πρέπει να βρεθεί μια λύση που δεν είναι σε διαφωνία με το μισό από τον πληθυσμό.

Ο φιλελεύθερος εκπρόσωπος εκκλησιών, βουλευτής Bisgaard, είναι πεπεισμένος ότι μια τέτοια λύση είναι στο δρόμο – ενδεχομένως με μορφή ενός συγκεκριμένου τελετουργικού γάμου για τα ομοφυλοφιλικά ζεύγη.

«Ο λαός είναι πάντα σημαντικά θετικότερος προς τους γάμους ομοφυλοφίλων από τους αντιπροσώπους εκκλησιών, και πιστεύω που είναι ο σωστός τρόπος που οφείλουμε να ακολουθησουμε ».

Ο νομικός θεολόγος και εκκλησιαστικός ειδικός K. Garde θεωρεί ότι τα θεολογικά επιχειρήματα ενάντια στις γαμήλιες τελετές ατόμων ιδίου φύλου δεν ενδιαφέρουν το δανικό πληθυσμό, ακόμα κι αν περισσότερα από 80 % τους είναι μέλη της εκκλησίας.

«Η εκκλησία θα πρέπει να προσαρμοστεί όταν υπάρχει μια τέτοια ισχυρή δημόσια ένδειξη ότι οι τελετές γάμου ομοφυλοφίλων πρέπει να τεθούν στην ίδια θέση με τους αυτούς των ετεροφυλόφιλων,» συνεχίζει ο Garde.

Πηγή : The Copenhaguen Post

[email protected]

Ο Lucas Samaltanos-Ferrier είναι πτυχιούχος γεμμολόγος του Gemological Institute of America ( GIA ) και σχεδιαστής κοσμημάτων και ρολογιών. Είναι μέλος της Αμερικανικής ένωσης ιστορικών κοσμήματος ( ASJH ), τεχνικός σύμβουλος σε ιδιωτικές συλλογές κοσμημάτων και ρολογιών και συντάκτης άρθρων για το κόσμημα.
Για πολλά χρόνια εργαζόταν ως model agent και model scouter αλλά και ως σύμβουλος σε επιχειρήσεις μόδας και ειδών πολυτελείας στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.
Λάτρης της φωτογραφίας, της μόδας και της τέχνης , συνεργάζεται με το antivirus ως Fashion , & Beauty Director του περιοδικού και αρθρογράφος. Υπό την καλλιτεχνική του επίβλεψη του είναι όλα τα editorial μόδας του περιοδικού μας και πολλές φωτογραφήσεις, επωνύμων και μη. Με δημιουργική διάθεση και πολλές ιδέες, γράφει επίσης άρθρα και συναντά αγαπημένα πρόσωπα για συνεντεύξεις.
Διαμένει και εργάζεται στο Ελσίνκι της Φινλανδίας.

E-mail : [email protected]




ANTIVIRUS POLLS

Πόσο σημαντικά θεωρείτε ότι είναι για τα κόμματα στην Ελλάδα τα ΛΟΑΤΚΙ+ δικαιώματα;

View Results

Loading ... Loading ...

Δες και αυτό!