Diοna Dallas: “Το drag είναι κέφι, χαρά, διασκέδαση”

27/01/2015

συνέντευξη στον Γιώργο Τσιτιρίδη

DSCN0347Η Diona Dallas είναι η καλύτερη και μια από τις ελάχιστες Drag Queen της Ελλάδος. Θα την βρείτε τα βράδια της Παρασκευής στην πόρτα του Enola club στην Θεσσαλονίκη να χαρίζει χαμόγελα, αστείες ατάκες και να κρατάει ψηλά την διάθεση και το κέφι. Γιατί όπως μας λέει, το μεγάλο μυστικό είναι ” να περνάς πάντα καλά και να μην χαλάς την διάθεση σου για κανέναν”.

Diona, επειδή πολλοί δεν γνωρίζουν ή μπορεί να το μπερδεύουν, τι είναι μια Drag Queen;

Drag queen είναι το αγόρι που ντύνεται Βασίλισσα, υπερθέαμα και συμπεριφέρεται σαν γυναίκα. Το βασικό χαρακτηριστικό του είναι η υπερβολή, στο ντύσιμο, στο μαλλί, στο μακιγιάζ, στις κινήσεις και στα χαρακτηριστικά, έτσι ώστε να αποδώσει την απόλυτη παρωδία των φύλων. Από εκεί και πέρα, υπάρχουν πολλά ήδη Drag και πολλά στυλ, αν θέλει κάποιος να το ψάξει παραπάνω και είναι συνδεδεμένο άμεσα με την γκέι κουλτούρα εδω και πάρα πολλά χρόνια.

Ποια είναι η ιστορία του “Drag”; Περίπου πως ξεκίνησε;

Από τις αρχές του 20ου αιώνα υπάρχουν αναφορές σε αγόρια που ντύνονται κορίτσια και που υποδύονται ρόλους με τη λογική του Drag – από το 1870!! Για να μην το πιάσουμε από το αρχαίο θέατρο, όπου όλοι οι ρόλοι και οι γυναικείοι παίζονταν από άντρες που φορούσαν μάσκες. Από εκεί και πέρα στην Αμερική, με τα χρόνια πήρε σιγά σιγά την μορφή που έχει σήμερα. Είναι ένας τρόπος έκφρασης, ένας τρόπος διασκέδασης, όπου ένας άντρας που είναι και λίγο ηθοποιός και λίγο τραγουδιστής και έχει ταλέντο θα κάνει από μια εντυπωσιακή εμφάνιση, μέχρι το συγχρονισμό χειλιών σε ένα τραγούδι(Lipsinging) θα χορέψει, θα κάνει αστεία. Είναι άμεσα συνδεδεμένο με την ντίσκο, τiς παμπ, τα πρώτα κακόφημα στέκια ομοφυλόφιλων και τραβεστί, όπου οι drag queen δίνανε τα δικά τους show και στην συνέχεια βλέπουμε ότι πέρασαν στα gay pride, στην τηλεόραση, τον κινηματογράφο το θέατρο σε μεγάλες σκηνές στο Las Vegas. Έχει μέχρι και τηλεοπτικό show που στην Αμερική σημειώνει μεγάλη επιτυχία το γνωστό σε πολλούς Ru Paul drag race. 

Άρα για να το ξεχωρίσουμε, το drag δεν έχει σχέση με τον όρο τραβεστί- τρανσέξουαλ, όπως πολλοί ίσως νομίζουν

Καμία σχέση δεν έχει. Στο drag είσαι ένα αγόρι που για τις ανάγκες του ρόλου σου και μόνο μεταμορφώνεσαι. Ούτε και είναι απαραίτητο αυτό να είναι γκέι αγόρι, αν και συνήθως πάντα αυτό συμβαίνει, γιατί σπάνια ένας ετεροφυλόφιλος θα εκφραζόταν καλλιτεχνικά μ αυτό τον τρόπο.

DSC00336Υπάρχουν και αντίστοιχα κορίτσια που κάνουν το ίδιο και ενδύονται αντρικούς ρόλους;

Φυσικά και υπάρχουν και είναι οι λεγόμενοι Drag Kings, οι βασιλιάδες. Με το ανάλογο μακιγιάζ κάνουν τα φρύδια τους πιο μεγάλα, κάνουν σκιές για να φαίνεται οτι έχουν τρίχες στο πρόσωπο, κολλάνε μουστάκια και μούσια, φοράνε ανάλογα ρούχα και ενδύονται μια υπερβολική αρρενωπότητα. Yπάρχουν και βίντεο για όσους θέλουν να δουν κάτι παραπάνω στο you tube.

Τι πρέπει να διαθέτει κατά τη γνώμη σου ένας πετυχημένος drag performer;

Να έχει φαντασία, να ξέρει να βάφεται- το μακιγιάζ είναι το άλφα και το ωμέγα- να ξέρει να ντύνεται, να συνδυάζει πράγματα, να έχει ιδέες και να της υλοποιεί, να ψάχνει και να ψάχνετε, να γνωρίζει καλά την επικαιρότητα, να ξέρει από μόδα, τάσεις να έχει όρεξη και μεράκι. Συνδυάζει πολλά και δύσκολα πράγματα το drag.

Εσύ από πότε θυμάσαι να σ’ αρέσει να ντύνεσαι και να παίρνεις το ρόλο του άλλου φύλου;

Στο δημοτικό που έπαιρνα την τσιγγάνικη φούστα της μαμάς μου και μια πλεχτή μπλούζα αφήνοντας ακάλυπτο τον ένα ώμο, γιατί μου άρεσε αυτό το στύλ και έβαζα και ένα πολύ ωραίο τούρκικο κραγιόν. Ήταν στην μόδα τη δεκαετία του 80 σε χρυσή συσκευασία πράσινο, που όταν το φορούσες έπαιρνε το χρώμα των χειλιών σου. Αυτή ήταν η πρώτη εμφάνιση, μου άρεσε πολύ η αίσθηση σκέφτηκα ότι μου πάνε τα γυναικεία ρούχα.

Είχες ποτέ διχασμό για το αν θα ήθελες να είσαι αγόρι η να είσαι γυναίκα και να σκεφτείς τον επαναπροσδιορισμό φύλου;

Φυσικά και αναρωτήθηκα και πήρα την απόφαση ότι είμαι ένα γκέι αγόρι αυτή είναι η ζωή μου, αυτή θα είναι από εδω και πέρα και δεν θα αφήσω τίποτα και κανέναν να με επηρεάσει. Δεν ήθελα να γίνω γυναίκα και ποτέ δεν θα γίνω. Μ αρέσει αυτό που είμαι, ένα θηλυπρεπές αγόρι. Έχω και το μακρύ μαλλί, καθάρισα το πρόσωπο, ντύνομαι όποτε θέλω, ξεντύνομαι όποτε θέλω και ο καθρέφτης μου έμαθε να αγαπάω αυτό που βλέπω. Έχω την πολυτέλεια να αλλάζω ανάλογα τις εμφανίσεις μου και να είμαι ότι θέλω εγώ. Ο κόσμος βαριέται να βλέπει συνέχεια τα ίδια και για αυτο δεν θα με δείτε ποτέ να κάνω την ίδια εμφάνιση, γιατί δεν θέλω να με πούνε βαρετή.

DSC00088

Στην Ελλάδα δεν είναι διαδεδομένο το drag για να μην πω ότι είναι ανύπαρκτο γιατί;

Γιατί είμαστε μια μικρή χώρα που προσπαθεί να κατακτήσει τα δικαιώματα της, να φτιάξει μια κοινότητα. Δεν υπάρχουν τόσα μαγαζιά. Που να πάει κάποιος; Και αν θέλει να ασχοληθεί που να βρει δουλειά, υποστήριξη και χρήματα; Το drag show απαιτεί πολλά χρήματα. Χρειάζονται περούκες, στολές, παπούτσια, αξεσουάρ και όλα αυτά κοστίζουν. Δεν μπορεί να τα υποστηρίξει εύκολα κάποιος.

Ποιος drag performer σ αρέσει;

Η Bettie Bich, είναι γαλλίδα έχει αυτήν την υπερβολή, το στυλ δεκαετία 80 βάζει τις σούπερ καούκες και αυτό μ’ αρέσει.

Ποια είναι η δουλειά μιας drag queen;

Να μεταμορφώνεται και να παίζει πολλούς ρόλους ανάλογα τη βραδιά και το ντύσιμο. Να έχει κέφι και να διασκεδάζει με το κόσμο.

Πως γεννήθηκε η περσόνα Diona Dallas;

Το Diona βγαίνει από το Αντώνης, που είναι το όνομα μου που έγινε Αντώνα, Ντόνα και το έκανα Diona. Λίγο πιο σίκ και μουντζέ. Το Dallas ήταν ένα κωλόμπαρο που υπήρχε στην Ορεστιάδα και έτσι με φώναζε η φίλη μου η Λάουρα. Προς τιμήν της, μετά την αποχώρησή της το κράτησα. Η Diona Dallas είναι ένα διαφορετικό γλυκόπικρο κορίτσι που πάντα θα λάμπει. Λαμπερή και ποτέ φθηνή, φανατική Μαντονόβια. Είμαι αυτή που βλέπεται στην σελίδα μου στο fb.

Με ποιο όνομα γυρνάς; Με το Αντώνης η το Diona;

Με το Dallas!!!

Η οικογένεια σου πως αντέδρασε σε όλο αυτό που κάνεις και ποιες οι σχέσεις σας;

Οι σχέσεις μας είναι άψογες. Είναι αυτοί που με στηρίζουν. Τους λατρεύω και με λατρεύουν. Δεν θα μπορούσαμε να είμαστε καλύτερα. Είναι οι μεγαλύτεροι υποστηρικτές και θαυμαστές μου και με αποδέχονται ακριβώς έτσι όπως είμαι.DSCN1643

Τα σχόλια που ακούς από το κόσμο ποια είναι;

Πολύ θετικά. Βγαίνω drag από το σπίτι μου. Δεν ετοιμάζομαι στο μαγαζί. Διασχίζω λοιπόν την Εγνατία κάθε Παρασκευή βράδυ για να πάω από το σπίτι στο en ola. Στο δρόμου μου κορνάρουν, σφυρίζουν, μου μιλάνε, αλλά δεν με έχουν κράξει ποτέ, δεν έχω ακούσει άσχημη κουβέντα και αυτό με ανεβάζει και πάω με καλή διάθεση στη δουλειά.

Η δουλειά σου είναι υποδοχή στην πόρτα του en ola. Πως βρέθηκες εκεί;

Ήμουν θαμώνας στο μαγαζί πήγαινα και φορούσα πάντα φανταχτερά ρούχα καούκες αξεσουάρ. Ο Γιώργος Λαζαρίδης σκεφτότανε εκείνο το διάστημα να δοκιμάσει Παρασκευές και Σάββατα να έχει στην υποδοχή μια drag queen. Tου άρεσε η ιδέα και έψαχνε να βρει, με είχε δει και κάποιες φορές. Με προσέγγισε, το συζητήσαμε και ξεκινήσαμε. Οφείλω να πω, ότι o Γιώργος μου έδωσε την ευκαιρία να αναπτύξω και να φτάσω εδώ που έφτασα την περσόνα Diona, γιατί πίστεψε σε μένα και τον ευχαριστώ πολύ γι’ αυτό.

Πως είναι εκεί στη πόρτα πως περνάς;

Κάθε βράδυ είναι ξεχωριστό. Βγαίνω πάντα με την καλύτερη διάθεση για να περάσω πάνω από όλα εγώ καλά και φυσικά και ο κόσμος. Κάνουμε τα αστεία μας τα χαζά μας, τα λατσά μας. Έρχονται φίλοι, γυρνάμε βίντεο, βγαίνουμε φωτογραφίες.

Τα οποία video έχουνε μεγάλη απήχηση;

Ξεκίνησε αρχικά από εμάς για να υπάρχει ένα αρχείο και κάποιες φωτογραφίες. Μετά φίλοι και θαμώνες ήθελαν να τις βλέπουμε και είπα να τις ανεβάζω στο Facebook για να τις βλέπουν. Αργότερα, έγινε συνήθεια και όποτε έχουμε έμπνευση, κάνουμε και μερικά βίντεο για την πλάκα μας και αρέσουν πολύ στο κόσμο.

Το πιο ωραίο κομπλιμάν που έχεις ακούσει ποιο είναι;

Από μια άγνωστή λούγκρα που μου είπε “οι κοινές θνητές βγάζουνε selfies οι βασίλισσες κάνουν ολόκληρα άλμπουμ. Πολύ μου άρεσε αυτό.

Στο Τhessaloniki Pride, από τον πρώτο δύσκολο χρόνο ως και τον τελευταίο, είσαι πάντα παρόν πάνω στο άρμα της παρέλασης. Πόσο έχουν αλλάξει τα πράγματα από τότε που εσύ ήσουν 18 στον γκει χώρο.

Έχουν αλλάξει πολύ. Σε αυτό έχει συμβάλλει η τεχνολογική ανάπτυξη. Έχουμε κινητά, ιντερνέτ. Μπορεί ο καθένας να μπει να ενημερωθεί για ότι θέλει, να μιλήσει με κόσμο, να επικοινωνήσει. Υπάρχουν οι ομάδες που βοηθάνε πολύ και διεκδικούν σθεναρά τα δικαιώματα μας, το pride γίνεται κάθε χρόνο καλύτερο, μεγαλύτερο και έχει απήχηση από τους κατοίκους της Θεσσαλονίκης.

Τι θα έλεγες σε κάποιον που τώρα ξεκινά να κάνει τα πρώτα βήματα στο drag;

Να μην χάσει το κέφι και την καλή του διάθεση ότι και να γίνει. Να το ευχαριστηθεί, να περνάει καλά. Το drag είναι κέφι, χαρά, fun, διασκέδαση. A και το πιο βασικό να μάθει να ισορροπεί στα ψηλοτάκουνα!!!

DSC00011

Γιατί το drag είναι συνυφασμένο με την γκέι κουλτούρα και αρέσει στους γκέι τόσο πολύ;

Γιατί έχει την υπερβολή και στους γκέι είναι κάτι που αρέσει. Θέλουν να ζουν έντονα, να τα ζουν όλα και τους αρέσει να λατρεύουν τις μεγάλες ντίβες, τους αρέσει η μόδα, το glam και το χιούμορ. 

Πες μας κάτι για το τέλος 

Diona Dallas because Ι can!!!

(*)H σελίδα της Dionas στο Facebook λέγεται Diona Dallas




Δες και αυτό!