Δραματική σχολή απέρριψε σπουδαστή λόγω “ταυτότητας φύλου”

12/01/2015

72394-maskesΈνα περιστατικό τρανσφοβικής διάκρισης σημειώθηκε στη Δραματική Σχολή του Θεάτρου Τέχνης, όταν η αίτηση συμμετοχής ενός τρανς άνδρα απερρίφθη εξ αίτιας της ταυτότητας φύλου του.

Συγκεκριμένα, ο τρανς άντρας (αναγνωρίζεται με τα αρχικά Λ.Μ.), που έδωσε τις απαραίτητες εξετάσεις, ενημέρωθηκε ότι θα έπρεπε να συναντηθεί με τον διευθυντή της σχολής κ. Διαγόρα Χρονόπουλο.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, Ο Λ.Μ. πληροφορήθηκε ότι δεν θα μπορούσε να παρακολουθήσει τα μαθήματα μιας, όπως χαρακτηριστικά υποστήριξε ο κ. Χρονόπουλος “ορισμένοι καθηγητές ήταν συντηρητικοί και γι’ αυτό δεν μπορούσαν να τον δεχτούν” αλλά και γιατί “οι ίδιοι οι συσπουδαστές του θα συζητούσαν κακόβουλα για εκείνον και ότι ο ίδιος δεν θα δεχόταν το ενδεχόμενο να προκύψει ένα τέτοιο κλίμα στην τάξη“.

Στη συνέχεια, ο διευθυντής ρώτησε τον Λ.Μ σχετικά με τις ιατρικές επεμβάσεις που σκόπευε να κάνει, υποστηρίζοντας ότι: “δεν θα είναι αποτελεσματικός γεννητικά, ότι δηλαδή δεν θα μπορεί να τεκνοποιήσει. Όταν ο Λ.Μ. ανέφερε πως είχε την πρόθεση να προβεί σε περαιτέρω ιατρικές παρεμβάσεις, η απάντηση του διευθυντή ήταν πως “έτσι τα δεδομένα αλλάζουν και τον παρότρυνε να ολοκληρώσει τις αλλαγές και ότι η σχολή θα έχει κρατήσει τη θέση για εκείνον για τον επόμενο χρόνο”.

Αξίζει, επίσης, να σημειωθεί ότι, όταν ο Λ.Μ. απέστειλε επιστολή προς το ΔΣ της Δραματικής Σχολής, έλαβε μια απάντηση στην οποία ο ίδιος αναφερόταν με γυναικείο όνομα και που υποστήριζε ότι “η συγκεκριμένη συζήτηση με τον κ. Χρονόπουλο ήταν εντελώς ιδιωτική και βεβαίως εκτός της εξεταστικής διαδικασίας”.

Το Σωματείου Υποστήριξης Διεμφυλικών (Σ.Υ.Δ.), καταδίκασε το περιστατικό, τονίζοντας ότι πρόκειται για μια σαφή παραβίαση του Νόμου σχετικά με την εφαρμογή της αρχής των ίσων ευκαιριών και ίσης μεταχείρισης λόγω φύλου στην απασχόληση, συμπεριλαμβανομένης της επαγγελματικής εξέλιξης και στην επαγγελματική κατάρτιση, συμπεριλαμβανομένης της εκπαίδευσης (Ν3896/2010, Άρθρο 3, παρ. 2, εδάφιο β)

“Διάκριση λόγω φύλου συνιστά επίσης οποιαδήποτε λιγότερο ευνοϊκή μεταχείριση προσώπου που συνδέεται με αλλαγή φύλου”.

Vasilis Thanopoulos

Από μικρός ήθελα να γίνω αστροναύτης. Εξάλλου, πάντα θυμάμαι να μου λένε ότι "πετάω στα αστέρια". Λόγω όμως σχετικής υψοφοβίας αποφάσισα να αλλάξω επαγγελματικό προσανατολισμό και να γίνω δημοσιογράφος (απ' το κακό στο χειρότερο), Μπήκα στο Πάντειο (Τμήμα Επικοινωνίας, Μέσων & Πολιτισμού) και λίγους καφέδες αργότερα πήρα το πτυχίο μου. Έκτοτε το επαγγελματικό μου μετερίζι με έχει οδηγήσει στην πόρτα ανθρωπιστικών οργανισμών (Διεθνή Αμνηστία, Έλιξ) αλλά και πολλών έντυπων και διαδικτυακών μέσων (Esquire, Nitro, Protagon, κλπ). Η σχέση μου με το Antivirus ξεκίνησε τυχαία τον Μάρτιο του 2013. Έκτοτε έγινε λατρεία... Είτε εδώ είτε στο περιοδικό, όλο και κάπου θα με πετύχετε. Αν τώρα θέλετε να κάνετε και κάποιο σχόλιο... θα με βρείτε στο [email protected]. Cu!




Δες και αυτό!