Blued: Ένα dating app στην υπηρεσία των gay δικαιωμάτων της Κίνας

10/01/2015

9606751980319857655Το να είσαι gay στην Κίνα δεν είναι το πιο εύκολο πράγμα. Ενδεικτικό του πόσο πίσω είναι η χώρα στις αντιλήψεις της σχετικά με την ομοφυλοφιλία είναι ότι μέχρι το 1997 ήταν και επίσημα παράνομη από το κράτος, ενώ έως το 2001 θεωρείτο πνευματική ασθένεια από το υπουργείο Υγείας της χώρας.

Σύμμαχος όμως της gay κοινότητας φαίνεται να στέκεται η social τεχνολογία. Το πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα η dating εφαρμογή “Blued”, η οποία – εκτός των άλλων – έχει αναδειχθεί σε έναν σημαντικό κόμβο επικοινωνίας ανάμεσα στους gay της χώρας.

«Βρήκα εννέα gay φίλους μέσω της εφαρμογής» λέει ο Hua Ruobin που ποτέ δεν ένιωσε άνετα να μιλήσει για τον σεξουαλικό του προσανατολισμό στους straight φίλους του. «Τώρα έχω μια ομάδα φίλων σαν κι εμένα στους οποίους μπορώ να αποκαλύπτω τις σκέψεις μου».

Το Blued γρήγορα απέκτησε δημοτικότητα στους κύκλους των gay ατόμων της Κίνας, έχοντας συγκεντρώσει 15 εκατ. χρήστες σε μόλις δύο χρόνια και αποτελώντας την No1 εφαρμογή του είδους στην χώρα. Δεν αποτελεί έκπληξη συνεπώς, ότι η εταιρεία χρηματοδοτήθηκε με 30 εκατ. δολάρια από αμερικανική εταιρεία επενδύσεων, ενώ η αξία της υπολογίζεται σε περίπου 300 εκατομμύρια δολάρια. Στόχος του ιδιοκήτητη της εφαρμογής είναι να μπει η εταιρεία του στον δείκτη Nasdaq.

Σύμφωνα με την ομάδα ακτιβιστών για τα δικαιώματα των gay, LGBT, το Blued βοήθησε τους gay άνδρες να αποκτήσουν αυτοεκτίμηση και να καταπολεμήσουν τις κοινωνικές προκαταλήψεις που εξαναγκάζουν τους ομοφυλόφιλους να παραμείνουν αφανείς και να κρύβονται.

«Δεν είναι μόνο μια εφαρμογή αναζήτησης παρέας, πλέον είναι μια εφαρμογή ευαισθητοποίησης και ενημέρωσης της κοινωνίας», λέει ο Raymond Phang, διοργανωτής του ετήσιου “Shanghai Pride”.

Η εταιρεία του Blued έχει εστιάσει επίσης στην δράση του στην καταπολέμηση του AIDS στην κοινότητα των ομοφυλοφίλων, κάτι που ενδιαφέρει και την κινεζική κυβέρνηση η οποία υποστηρίζει τον συγκεκριμένο σκοπό.

Vasilis Thanopoulos

Από μικρός ήθελα να γίνω αστροναύτης. Εξάλλου, πάντα θυμάμαι να μου λένε ότι "πετάω στα αστέρια". Λόγω όμως σχετικής υψοφοβίας αποφάσισα να αλλάξω επαγγελματικό προσανατολισμό και να γίνω δημοσιογράφος (απ' το κακό στο χειρότερο), Μπήκα στο Πάντειο (Τμήμα Επικοινωνίας, Μέσων & Πολιτισμού) και λίγους καφέδες αργότερα πήρα το πτυχίο μου. Έκτοτε το επαγγελματικό μου μετερίζι με έχει οδηγήσει στην πόρτα ανθρωπιστικών οργανισμών (Διεθνή Αμνηστία, Έλιξ) αλλά και πολλών έντυπων και διαδικτυακών μέσων (Esquire, Nitro, Protagon, κλπ). Η σχέση μου με το Antivirus ξεκίνησε τυχαία τον Μάρτιο του 2013. Έκτοτε έγινε λατρεία... Είτε εδώ είτε στο περιοδικό, όλο και κάπου θα με πετύχετε. Αν τώρα θέλετε να κάνετε και κάποιο σχόλιο... θα με βρείτε στο [email protected]. Cu!




Δες και αυτό!