Κάμπερμπατς: “Αυτό που συμβαίνει με τη Χρυσή Αυγή είναι βάρβαρο”

20/12/2014

newego_LARGE_t_1581_106441271_type12443Για τον ρατσισμό απέναντι στους ομοφυλόφιλους, μίλησε ο διάσημος ηθοποιός Μπένετικτ Κάμπερμπατς, σχολιάζοντας αρνητικά την στάση της Ρωσίας αλλά και την Χρυσή Αυγή στην Ελλάδα.

Συγκεκριμένα, ο πλέον ανερχόμενος και ταλαντούχος ηθοποιός της γενιάς του, που εκφράζει συχνά τις πολιτικές του απόψεις, καταδίκασε τις πρακτικές της Χρυσής Αυγής κάνοντας έναν παραλληλισμό με το σήμερα και την ιστορία του ήρωα που υποδύεται στη νέα του ταινία «Το παιχνίδι της μίμησης».

Η ταινία αφηγείται την ιστορία του Αλαν Τούρινγκ, του Βρετανού μαθηματικού και κρυπτογράφου που ηγήθηκε της ομάδας που βοήθησε καθοριστικά στην επίσπευση της λήξης του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, σπάζοντας έναν κρίσιμο κώδικα των Γερμανών. Ομως μετά το τέλος του πολέμου η ίδια η πατρίδα του τον καταδίκασε γιατί ήταν ομοφυλόφιλος και τον οδήγησε σε αργό θάνατο.

«Ηταν μια φρικτή περίοδος της ιστορίας και φοβερά πρόσφατη. Και δυστυχώς το βλέπουμε ακόμη – τον φόβο που έχουν οι κοινωνίες μπροστά σε ό,τι το διαφορετικό και το πώς το στοχοποιούμε στις δύσκολες περιόδους», είπε ο Κάμπερμπατς σε συνέντευξή του σε ραδιοφωνική εκπομπή του BBC και τον ραδιοφωνικό παραγωγό Σάιμον Μέιγιο.

Ο ηθοποιός, που έγινε διάσημος ως ο νέος Σέρλοκ Χολμς της ομώνυμης σειράς της βρετανικής τηλεόρασης, έφερε ως παράδειγμα τα όσα σκοταδιστικά συμβαίνουν στη Ρωσία αλλά και στη χώρα μας, όπου έχει αναθερμανθεί το φαινόμενο των βίαιων επιθέσεων εναντίον ομοφυλοφίλων.

«Συμβαίνει τώρα στον κόσμο. Συμβαίνει στη Ρωσία σήμερα, με την απαίσια έλλειψη ανοχής προς τους ομοφυλόφιλους. Και αυτό που συμβαίνει με τη Χρυσή Αυγή στην Ελλάδα είναι εξίσου απαίσιο. Στον τόπο γέννησης της Δημοκρατίας, αυτός ο εθνικισμός… να βλέπουμε τραμπούκους να δέρνουν ανθρώπους στα πάρκα, είναι τόσο βάρβαρο».

Ο Κάμπερμπατς αναλύει πιο βαθιά το θέμα, λέγοντας πως «αυτό συνδέεται με τη συνήθεια των ανθρώπων να προσκολλώνται σε μια αδιαμφισβήτητη αλήθεια, με όλες τις άλλες να είναι λανθασμένες και κολάσιμες με θάνατο ή οτιδήποτε άλλο – αυτό υπάρχει ακόμη, δεν είναι θέμα του να πούμε ‘Ω Θεέ μου, πώς ήταν έτσι τα πράγματα’;».

Vasilis Thanopoulos

Από μικρός ήθελα να γίνω αστροναύτης. Εξάλλου, πάντα θυμάμαι να μου λένε ότι "πετάω στα αστέρια". Λόγω όμως σχετικής υψοφοβίας αποφάσισα να αλλάξω επαγγελματικό προσανατολισμό και να γίνω δημοσιογράφος (απ' το κακό στο χειρότερο), Μπήκα στο Πάντειο (Τμήμα Επικοινωνίας, Μέσων & Πολιτισμού) και λίγους καφέδες αργότερα πήρα το πτυχίο μου. Έκτοτε το επαγγελματικό μου μετερίζι με έχει οδηγήσει στην πόρτα ανθρωπιστικών οργανισμών (Διεθνή Αμνηστία, Έλιξ) αλλά και πολλών έντυπων και διαδικτυακών μέσων (Esquire, Nitro, Protagon, κλπ). Η σχέση μου με το Antivirus ξεκίνησε τυχαία τον Μάρτιο του 2013. Έκτοτε έγινε λατρεία... Είτε εδώ είτε στο περιοδικό, όλο και κάπου θα με πετύχετε. Αν τώρα θέλετε να κάνετε και κάποιο σχόλιο... θα με βρείτε στο [email protected]. Cu!




ANTIVIRUS POLLS

Πόσο σημαντικά θεωρείτε ότι είναι για τα κόμματα στην Ελλάδα τα ΛΟΑΤΚΙ+ δικαιώματα;

View Results

Loading ... Loading ...

Δες και αυτό!