Κέρδισε την Google ο Αγγέλου για να βγάλει τον χαρακτηρισμό «γκέι» δίπλα από το όνομά του

argyris_aggelouΑίτηση ασφαλιστικών μέτρων κατά της Google κατέθεσε ο ηθοποιός Αργύρης Αγγέλου, που έγινε δεκτή από τους δικαστές. Για ποιο λόγο; Επειδή με βάση κάποια ανακριβή δημοσιεύματα, η μηχανή αναζήτησης της Google έβγαζε αυτόματα δίπλα από το όνομά του τη λέξη «γκέι».

Στο ρεπορτάζ της Αλίκης Λάσκαρη στην εφημερίδα «Παραπολιτικά» γίνεται εκτενής αναφορά στο σκεπτικό της αίτησης ασφαλιστικών μέτρων: «Στην ιστοσελίδα www.google.com ή www.google.gr, η τοποθέτηση του ονοματεπωνύμου του Αργύρη Αγγέλου έχει ως πρώτο αυτόματο αποτέλεσμα την αναγραφή της λέξης “γκέι” δίπλα στο όνομά του. Δηλαδή, η πρώτη πληροφορία που λαμβάνει ο επισκέπτης της ιστοσελίδας όταν πληκτρολογήσει το ονοματεπώνυμο αυτό στη μηχανή αναζήτησης είναι ότι ο Αργύρης Αγγέλου είναι ομοφυλόφιλος (…). Η λέξη “γκέι” εμφανίζεται αυτοματοποιημένα με μόνη την αναγραφή του ονόματος του αιτούντος στο “παράθυρο αναζήτησης” της ιστοσελίδας, χωρίς δηλαδή να τοποθετήσει τη λέξη “γκέι” ο επισκέπτης του Διαδικτύου που αναζητά πληροφορίες για τον αιτούντα».

Μάλιστα, όταν προχωρούσε κάποιος στην αναζήτηση, η Google μετέδιδε τίτλους δημοσιευμάτων με περιεχόμενο σχετικό με τον σεξουαλικό προσανατολισμό του ηθοποιού. «Το πρώτο άρθρο παραπέμπει τον επισκέπτη στο ιστολόγιο “eleftherologion.blogspot.gr”, αγνώστου διαχειριστή, στο οποίο υπό τον τίτλο “Oι gay άνδρες και γυναίκες της ελληνικής showbiz” εμφανίζεται ένα κείμενο το οποίο (…) αναφέρει φερόμενους ερωτικούς συντρόφους. Για τον αιτούντα αναγράφεται “Ο… με τον Αργύρη Αγγέλου είναι ζευγάρι χρόνια τώρα και συγκάτοικοι”. Το δεύτερο άρθρο παραπέμπει τον επισκέπτη στην ιστοσελίδα www.fimes.gr, αγνώστου διαχειριστή, και υπό τον τίτλο “Αργύρης Αγγέλου για τις ερωτικές προτιμήσεις του”. Στο τρίτο άρθρο αναφέρεται το ονοματεπώνυμο του αιτούντος, ο οποίος χαρακτηρίζεται εξυβριστικά και προσβλητικά ως ένας από “όλες τις κρυφές της Ελλάδος” μεταξύ άλλων ονομάτων γνωστών καλλιτεχνών, ενώ σε επόμενο άρθρο, με τίτλο “Κουτσομπολιά επώνυμων gay”, αναπαράγεται η φράση για τον αιτούντα και τον συνάδελφό του».

Αρχικά, ο Αργύρης Αγγέλου επιχείρησε να λύσει εξωδίκως το θέμα, ζητώντας από την Google να προβεί αμέσως σε τεχνική επέμβαση στη μηχανή αναζήτησης, για να λάβει την απάντηση της εταιρείας ότι «είναι αναρμόδια» και ότι το αίτημα έπρεπε να υποβληθεί «στη διαδικτυακή υπηρεσία της που εξετάζει τέτοια αιτήματα». Παρά τις επανειλημμένες προσπάθειες των δικηγόρων, το ζήτημα παρέμενε άλυτο μέχρι την κατάθεση αίτησης ασφαλιστικών μέτρων.

Σημειώνεται ότι η Google αντιμετωπίζει πολύ συχνά τέτοια ζητήματα, ενώ πρόσφατα το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο την υποχρέωσε να εφαρμόσει το «δικαίωμα στη λήθη», δηλαδή τη διαγραφή δεδομένων χρηστών που έχουν προκύψει στο παρελθόν -ήδη την πρώτη ημέρα εφαρμογής δέχθηκε 12.000 αιτήσεις πολιτών από ολόκληρο τον κόσμο-, ενώ αναμένεται σύντομα και η αναθεώρηση της οδηγίας για την προστασία των δεδομένων που εξέδωσε η Ε.Ε. το 1995.

Στην αίτησή του ο ηθοποιός υποστηρίζει τόσο ότι βλάπτεται η καριέρα του όσο και ότι προκαλούνται προβλήματα ακόμη και στο οικογενειακό και φιλικό του περιβάλλον. «Με τη μετάδοση των ανωτέρω ευαίσθητων δεδομένων δημιουργείται στο διαδικτυακό κοινό η εντύπωση ότι ο πρωταρχικός λόγος για τον οποίον πρέπει να ασχολείται κανείς με τον αιτούντα είναι η ερωτική του ζωή και ο σεξουαλικός προσανατολισμός του, σαν να επρόκειτο για καλλιτέχνη ο οποίος επιδιώκει την πρόκληση και τη δημιουργία σκανδάλων γύρω από το όνομά του (…). Αποτέλεσμα είναι να τίθεται σε άμεσο κίνδυνο το επαγγελματικό μέλλον του», επισημαίνεται στην αίτηση, η οποία καταλήγει: «Περαιτέρω, όσον αφορά τον προσωπικό, φιλικό και οικογενειακό του κύκλο, ο αιτών δέχεται ερωτήσεις για το εν λόγω αποτέλεσμα στη μηχανή αναζήτησης της καθ’ ης και είναι υποχρεωμένος να απολογείται στο περιβάλλον των οικείων του σχετικά με τη στρεβλή εικόνα που μεταδίδεται από το google.gr σχετικά με τις ατομικές πληροφορίες που τον αφορούν και απασχολούν την κοινή γνώμη».

Τελικά, πριν από την εκδίκαση των ασφαλιστικών μέτρων, η Google προχώρησε σε διόρθωση και απέσυρε τα links των ιστολογίων που ασχολούνται με την προσωπική ζωή του ηθοποιού.

Πέτρος Αλεξανδρής

Στο Δημοτικό, όταν η δασκάλα μας έβαλε "Σκέφτομαι και γράφω" να πούμε τι θέλουμε να γίνουμε όταν μεγαλώσουμε, απάντησα: Πρώτα γιατρός και όταν γεράσω περιπτεράς. Από μικρός μου άρεσε η ποικιλία και τη σύνταξη ούτε καν που τη σκεφτόμουνα. Στη συνέχεια ασχολήθηκα ερασιτεχνικά με σχολικές εφημερίδες και όταν πέρασα στο Τμήμα Επικοινωνίας και ΜΜΕ άρχισα να δουλεύω κανονικά στον ειδικό τύπο σχεδόν από το πρώτο έτος. Το Αntivirus το αγαπάω όπως ο Αθηναίος το χωριό του. Ενώ είμαι αναγκασμένος να ζω από την κανονική μου δουλειά, το Antivirus είναι η πραγματική δημοσιογραφία και το ρεπορτάζ που θα ήθελα να κάνω. Από το 2007 υπάρχει αυτή η σχέση αγάπης.




ANTIVIRUS POLLS

Πόσο σημαντικά θεωρείτε ότι είναι για τα κόμματα στην Ελλάδα τα ΛΟΑΤΚΙ+ δικαιώματα;

View Results

Loading ... Loading ...

Δες και αυτό!