Ulrike Lunacek: Βελτιώνεται η κατάσταση στα Βαλκάνια, αλλά υπάρχουν ακόμα κρούσματα ομοφοβίας-τρανσφοβίας

Ulrike LUNACEKΣτην πρωτεύουσα της Αλβανίας, στα Τίρανα, πραγματοποιήθηκε σήμερα, 21 Νοεμβρίου, συνέδριο για τα ανθρώπινα δικαιώματα, συμπεριλαμβανομένων των ατόμων ΛΟΑΤ. Την εκδήλωση οργάνωσε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και η Ιταλική Προεδρία. Η αντιπρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου, Ulrike Lunacek, που έχει πρωτοστατήσει στον αγώνα ενάντια στην ομοφοβία και στις διακρίσεις λόγω ταυτότητας φύλου και σεξουαλικού προσανατολισμού, έδωσε συνέντευξη στο περιθώριο του συνεδρίου.

Τι περιμένετε από αυτό το συνέδριο;

Τα ανθρώπινα δικαιώματα βρίσκονται στην καρδιά των ευρωπαϊκών πολιτικών και σε αυτό το συνέδριο θα συζητήσουμε τους τρόπους με τους οποίους θα μπορέσουμε να εγγυηθούμε για τα δικαιώματα των λεσβιών, των γκέι, των bisexual, των διεμφυλικών και των intersex ατόμων (LGBTI). Στις εργασίες του συνεδρίου συμμετέχουν ευρωβουλευτές, αξιωματούχοι της Ε.Ε., κράτη-μέλη και υπό ένταξη χώρες, καθώς και Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις από την ευρύτερη περιοχή. Στόχος είναι να μπορούν να ζήσουν τα LGBTI άτομα χωρίς διακρίσεις, ρητορικές μίσους και βία.

 

Τα νομικά κατοχυρωμένα δικαιώματα των ομοφυλόφιλων κερδίζουν έδαφος στα κράτη-μέλη. Πιστεύετε ότι βελτιώνεται όμως και η νοοτροπία των λαών;

Νομίζω ότι αξίζει να κάνουμε μία σύγκριση με τις χώρες που εντάχθηκαν στην Ε.Ε. το 2004. Για παράδειγμα, η Πολωνία, αν και είναι ακόμα έντονα συντηρητική χώρα, έχει εκλέξει έναν ανοιχτά ομοφυλόφιλο και μία τρανς βουλευτή. Στη Λετονία, πρόσφατα ο υπουργός Εξωτερικών βρήκε το κουράγιο να μιλήσει ανοιχτά για την ομοφυλοφιλία του. Οι άνθρωποι αυτοί προκαλούν τις παραδοσιακές νόρμες και ταυτόχρονα αντικατοπτρίζουν την αλλαγή της νοοτροπίας σε όλη την Ευρώπη.

Ποια είναι η κατάσταση στις υπό ένταξη χώρες;

Μέχρι πριν από δύο χρόνια, θα ήταν αδύνατο να οργανώσουμε ένα τέτοιο συνέδριο εδώ, με τόσα υψηλόβαθμα κυβερνητικά στελέχη από τα δυτικά Βαλκάνια. Αυτό δείχνει πόση πρόοδος έχει γίνει. Τα πράγματα βελτιώνονται, ειδικά όσον αφορά τη νομική προστασία. Εκτός από την Τουρκία και την FYROM, όλες οι χώρες έχουν ποινικοποιήσει τις διακρίσεις με βάση τον σεξουαλικό προσανατολισμό στο εργασιακό περιβάλλον, σε συμμόρφωση με την ευρωπαϊκή νομοθεσία. Πολλές χώρες στην περιοχή έχουν επίσης υιοθετήσει ειδικότερες νομοθετικές διατάξεις κατά των εγκλημάτων μίσους σε άτομα LGBTΙ.

Παρ’ όλ’ αυτά, όλες οι χώρες στην περιοχή υποφέρουν ακόμα από μεγάλη ομο- και τρανσφοβία, τόσο στην κοινωνία όσο και ανάμεσα σε πολιτικούς και κυβερνητικά στελέχη. Γι’ αυτό τέτοια συνέδρια είναι απαραίτητα: Μας βοηθούν να δούμε κατάματα ένα κοινό πρόβλημα και να λάβουμε δράση για την επίλυσή του.

 Πηγή: europarl.eu

Πέτρος Αλεξανδρής

Στο Δημοτικό, όταν η δασκάλα μας έβαλε "Σκέφτομαι και γράφω" να πούμε τι θέλουμε να γίνουμε όταν μεγαλώσουμε, απάντησα: Πρώτα γιατρός και όταν γεράσω περιπτεράς. Από μικρός μου άρεσε η ποικιλία και τη σύνταξη ούτε καν που τη σκεφτόμουνα. Στη συνέχεια ασχολήθηκα ερασιτεχνικά με σχολικές εφημερίδες και όταν πέρασα στο Τμήμα Επικοινωνίας και ΜΜΕ άρχισα να δουλεύω κανονικά στον ειδικό τύπο σχεδόν από το πρώτο έτος. Το Αntivirus το αγαπάω όπως ο Αθηναίος το χωριό του. Ενώ είμαι αναγκασμένος να ζω από την κανονική μου δουλειά, το Antivirus είναι η πραγματική δημοσιογραφία και το ρεπορτάζ που θα ήθελα να κάνω. Από το 2007 υπάρχει αυτή η σχέση αγάπης.




ANTIVIRUS POLLS

Πόσο σημαντικά θεωρείτε ότι είναι για τα κόμματα στην Ελλάδα τα ΛΟΑΤΚΙ+ δικαιώματα;

View Results

Loading ... Loading ...

Δες και αυτό!