Ημερίδα για τη καταπολεμηση της εμποριας ανθρωπων με σκοπο τη σεξουαλική εκμεταλλευση

13/11/2014

visuel_traffickingΗ Πρεσβεία της Γαλλίας στην Ελλάδα και το Γραφείο Εθνικού Εισηγητή για την καταπολέμηση της Εμπορίας Ανθρώπων (Ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών) διοργανώνουν στην Αθήνα μια ημερίδα για την Καταπολέμηση της Εμπορίας Ανθρώπων με σκοπό τη σεξουαλική εκμετάλλευση και για την Προστασία των θυμάτων.

Αυτή η νέα αποτρόπαιη μορφή δουλείας αγγίζει τα δύο τρίτα των κρατών του πλανήτη μας, είτε ως τόπος προέλευσης, είτε ως τόπος προορισμού των θυμάτων. Για διαφορετικούς λόγους, το θέμα αφορά τόσο τη Γαλλία όσο και την Ελλάδα.

Η Εμπορία Ανθρώπων συνδέεται με την οργανωμένη εγκληματικότητα, με την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων καθώς και με ζητήματα που αφορούν στη μετανάστευση, την οικονομία και την κοινωνία. Απέναντι σε αυτά, απαιτείται η συντονισμένη δράση της διεθνούς συνεργασίας.

Πέρα από τις εθνικές νομοθεσίες, τα Κράτη διαθέτουν επίσης, ήδη από τα μέσα του 20ού αιώνα, διάφορα διεθνή και ευρωπαϊκά « εργαλεία » για να καταπολεμήσουν την Εμπορία Ανθρώπων όπως, με χρονολογική σειρά :

  • τη Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών περί καταστολής της Εμπορίας Ανθρώπων και της εκμετάλλευσης της πορνείας (1949),
  • τη Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών έναντια στο διεθνικό οργανωμένο έγκλημα και το Πρωτόκολλο που την συμπληρώνει με σκοπό την πρόληψη, καταστολή και τιμωρία της Εμπορίας Ανθρώπων, ιδιαίτερα των γυναικών και παιδιών (2000),
  • τη Σύμβαση του Συμβουλίου της Ευρώπης του 2005, την παρακολούθηση της εφαρμογής της οποίας έχει αναλάβει ομάδα εμπειρογνωμώνων για την καταπολέμηση της Εμπορίας Ανθρώπων (GRETA),
  • την Ευρωπαϊκή Οδηγία 2011/36/UE η οποία υιοθετεί μέτρα για την καταπολέμηση της Εμπορίας Ανθρώπων και για την προστασία των θυμάτων.

Στην ημερίδα, συμμετέχουν προσωπικότητες που εμπλέκονται στην αντιμετώπιση του φαινομένου θα έχουν την ευκαιρία να ανταλλάξουν τις εμπειρίες τους, τις καλές πρακτικές και τις σκέψεις τους γύρω από τις πολλαπλές διαστάσεις της Εμπορίας Ανθρώπων. Διακεκριμένοι Γάλλοι, Έλληνες αλλά και Ευρωπαίοι αξιωματούχοι θα συμμετάσχουν στη συζήτηση.

Η εκδήλωση θα είναι ανοικτή στο κοινό και θα φιλοξενηθεί στο Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος, Σίνα 31. Θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 27 Νοεμβρίου μεταξύ 10.00’ και 17.30’. Στην ημερίδα η είσοδός είναι ελεύθερη και θα υπάρχει ταυτόχρονη μετάφραση των συζητήσεων ενώ στο τέλος θα δοθούν βεβαιώσεις παρακολούθησης.

Η ημερίδα θα ολοκληρωθεί με ένα απόσπασμα από το θεατρικό έργο Sex Trafficking που θα παρουσιάσει η θεατρική ομάδα «ONEIΡO» η οποία δίνει φωνή στα θύματα διακίνησης και σωματεμπορίας. Μέσα από τις πραγματικές μαρτυρίες περιγράφεται η λειτουργία του σύγχρονου δουλεμπορίου (η στρατολόγηση: μεταφορά/ παραλαβή – τα μέσα που χρησιμοποιούνται: χρήση βίας και εξαναγκασμός – ο σκοπός: εκμετάλλευση). Τις μαρτυρίες του έργου ενισχύουν οι φωτογραφίες του Paolo Patrizi με τίτλο «Migrant SexWorkers», καθώς και φωτογραφίες της Αλεξάνδρας Μένογλου και του Κωσταντή Καμπουράκη, τραβηγμένες στον Ελαιώνα και το Σταθμό Λαρίσης, με τίτλο «Ανδρικό Τράφικινγκ: Αττική – Ανθρώπινες Μηχανές» (από το φωτογραφικό αρχείο της Act up).

Περισσότερες πληροφορίες για το πρόγραμμα και τους ομιλητές θα βρείτε εδώ.




Δες και αυτό!