Matthew Shepard: Η ιστορία που σόκαρε τον κόσμο πριν από 16 χρόνια

12/10/2014

tumblr_mbsd1hWMS31ql159go1_500O Matthew Shepard βρήκε τραγικό θάνατο πριν από 16 χρόνια (12/10/1998), όταν είχε πέσει θύμα απαγωγής από δύο άντρες, επειδή ήταν gay.

Αφού τον βασάνιζαν για ώρες, τον έδεσαν πάνω σε ένα φράκτη στην περιοχή του Wyoming και τον άφησαν να πεθάνει. Αν και τελικά βρέθηκε από τις αρχές (18 ώρες αργότερα), ο ίδιος κατέληξε στο νοσοκομείο έξι μέρες μετά.

Η ιστορία του – μόλις 21 ετών – νεαρού είχε κάνει το γύρο του κόσμου, αποκαλύπτωντας τις πραγματικές διαστάσεις του ρατσισμού που υφίστανται τα LGBT άτομα.

Οι δράστες τελικά συνελήφθησαν και καταδικάστηκαν σε ισόβια κάθειρξη.

Οι γονείς του αδικοχαμένου Matthew αποφάσισαν να διαχειριστούν τον πόνο τους και να παλέψουν για όλα εκείνα τα παιδιά που είναι σαν το γιο τους. Έπρεπαν να κάνουν κάτι. Το χρωστούσαν στον αγαπημένο τους Matthew. Λίγο καιρό μετά ίδρυσαν το Matthew Shepard Foundation, με στόχο να αναναδείξουν το πρόβλημα της ομοφοβίας στον κόσμο.

Την περασμένη Παρασκευή, λίγες μέρες πριν από την 16η επέτειο από το θάνατο του, οι Judy και Dennis Shepard μίλησαν στο Daily Xtra για το έργο του ιδρύματος τους.

“Οι άνθρωποι φοβούνται ότι δε γνωρίζουν ή δεν καταλαβαίνουν. Κάποιες φορές αυτός ο φόβος οδηγεί στη βία, στο μίσος, στις προκαταλήψεις. Σε όλα αυτά.

Έχουμε παρατηρήσει ότι στις πόλεις, όπως π.χ. το Τορόντο, βρίσκεις ένα πιο ανεκτικό περιβάλλον γιατί η διαφορετικότητα είναι μέρος στη ζωή όλων.

Όταν πηγαίνεις όμως σε πιο απομακρυσμένα μέρη, ανακαλύπτεις ότι υπάρχει λιγότερη ανεκτικότητα γιατί δεν υπάρχει διαφορετικότητα. Δεν καταλαβαίνουν την ύπαρξη της, δεν γνωρίζουν τι είναι και για αυτό τη φοβούνται. Τα στερεότυπα βασιλεύουν όπου δεν υπάρχει διαφορετικότητα…”

Δείτε όλη τη συνέντευξη


 

Vasilis Thanopoulos

Από μικρός ήθελα να γίνω αστροναύτης. Εξάλλου, πάντα θυμάμαι να μου λένε ότι "πετάω στα αστέρια". Λόγω όμως σχετικής υψοφοβίας αποφάσισα να αλλάξω επαγγελματικό προσανατολισμό και να γίνω δημοσιογράφος (απ' το κακό στο χειρότερο), Μπήκα στο Πάντειο (Τμήμα Επικοινωνίας, Μέσων & Πολιτισμού) και λίγους καφέδες αργότερα πήρα το πτυχίο μου. Έκτοτε το επαγγελματικό μου μετερίζι με έχει οδηγήσει στην πόρτα ανθρωπιστικών οργανισμών (Διεθνή Αμνηστία, Έλιξ) αλλά και πολλών έντυπων και διαδικτυακών μέσων (Esquire, Nitro, Protagon, κλπ). Η σχέση μου με το Antivirus ξεκίνησε τυχαία τον Μάρτιο του 2013. Έκτοτε έγινε λατρεία... Είτε εδώ είτε στο περιοδικό, όλο και κάπου θα με πετύχετε. Αν τώρα θέλετε να κάνετε και κάποιο σχόλιο... θα με βρείτε στο [email protected]. Cu!




Δες και αυτό!